Vincentu Lambertu prekinuto hranjenje i hidratacija: Oštećenje vitalnih organa postalo je ‘nepovratno’, a smrt neizbježna

Foto: fah

Više nema nade za Vincenta Lamberta. Nakon sedam dana bez hrane i šest bez tekućine – osim sedativa i lijekova protiv bolova – oštećenje njegovih vitalnih organa postalo je “nepovratno”, prenosi Life site news.

U uznemirujućoj izjavi koju su ovog ponedjeljka objavili oni članovi njegove obitelji koji su se tako hrabro borili za Vincentov život i za njegov transfer u specijaliziranu jedinicu u kojoj bi se ispravno zbrinuo njegov hendikep i teško oštećenje mozga, Pierre i Viviane Lambert, njegovi roditelji i David i Anne, brat i sestra, najavili su da više neće biti pravne akcije.

Liječnici ponovno žele ukloniti cijevi za hranjenje Vincetu Lambertu, majka moli za pomoć: ‘Eutanazirat će ga zbog njegovog mentalnog zdravlja’

Vatikan upozorio na teško kršenje dostojanstva Vincenta Lamberta prekidom hranjenja i hidratacije

Obitelj je napisala:

“Dragi prijatelji koji ste nas tako snažno podržavali tijekom ovih šest godina,

Ovaj put je gotovo. Ovih posljednjih dana, naši odvjetnici su nastavili svoje pravne radnje i proveli krajnje akcije kako bi osigurali poštivanje suspenzivne žalbe u korist Vincenta u UN-u. Bez uspjeha.

Smrt je sada neizbježna. Nametnuta je njemu kao i nama. Dok je mi ne prihvaćamo, možemo se samo prepustiti, u tuzi i nerazumijevanju. Ne postoji ništa drugo osim da se molite i pratite našeg dragog Vincenta, u dostojanstvu i tihoj molitvi. Pomoću misli i molitve svi ste nam bliski, s Vincentom.

Molimo novinare da poštuju našu obiteljsku intimnost u ovim žalosnim trenucima.

Pierre, Viviane, David i Anne”

Ovo je treća obustava hrane i vode

Njihovi odvjetnici, Jérôme Triomphe i Jean Paillot, također su objavili kratko priopćenje koje potvrđuje da nemaju više zakonskih mogućnosti. Prošlog petka odbijena je njihova posljednja žalba upravnom sudu Châlons-en-Champagne.

Dva odvjetnika preuzela su Vincentov slučaj od početka borbe za njegov život u travnju 2013. godine, kada su prisilili sveučilišnu bolnicu Reims gdje leži u gerijatrijskoj i palijativnoj službi da ga ponovno počne hraniti i hidrirati nakon punih 31 dana bez hrane i samo 500 ml vode dnevno.

Podsjetimo, Vincent Lambert, (42), je kvadriplegičar i teško onesposobljen više od 10 godina, nakon što je zadobio teške ozljede glave u prometnoj nesreći 2008. godine.

Od tada, je Lambert u središtu dugotrajne sudske bitke po pitanju uklanjanja hrane i hidratacije. Lambertova supruga i šest od njegovih osam braće podržavali su uklanjanje životne potpore, dok su se njegovi roditelji, za koje se izvješćuje da su pobožni katolici, borili protiv toga. Njegova supruga je rekla da joj je Lambert rekao da ne želi ostati živ ako je u “vegetativnom stanju”, ali to nikad nije napisano.

Vincent Sanchez, glavni liječnik koji je liječio Lamberta, rekao je njegovoj obitelji putem e-pošte da će slijediti presudu francuskog suda i početi uklanjati podršku za život.

Roditelji su izjavili da će podići tužbe za ubojstvo ako bude Vincentu bude uklonjena skrb i hidratacija, izvijestila je prošlog tjedna Agence France Presse.

Međunarodni odbor za prava osoba s invaliditetom SAD-a zatražio je od francuske vlade da Lamberta ostavi na životu kako bi mogli provesti vlastitu istragu o tome kakva bi trebala biti njegova sudbina, ali je vlada odbila taj zahtjev kao neobvezujući, izvještava France24.

Jean Pailot, odvjetnik Lambertovih roditelja, govoreći u UN-u, rekao je da je ta odluka “apsolutno skandalozna i jasno opravdava našu prisutnost ovdje danas”.

U svibnju je predsjednik Emmanuel Macron odbacio pozive na intervenciju, rekavši da je odluka o prekidu liječenja “donesena nakon stalnog dijaloga između njegovih liječnika i njegove supruge, koja je njegov zakonski zastupnik.”

“The Court of Cassation”, jedan od 4 suda u Francuskoj, koji ima nadležnost nad svim građanskim i kaznenim pitanjima u pravosudnom sustavu, te je vrhovni prizivni sud u tim predmetima, odredio je 28. lipnja da niži sud nema zakonsku nadležnost da naloži ponovno priključivanje cijevi za hranjanje.

Francuski je sud prethodno odlučio u korist eutanaziranja Lamberta prošlog mjeseca. On je nakratko uklonjen iz cijevi za hranjenje i hidrataciju 20. svibnja, kada je pravni spor prepušten pariškom žalbenom sudu i bolnici je naloženo da se vrati pružanju potpore za održavanje života.

Viviene Lambert je rekla da je u svibnju, kada je njezin sin saznao za njegovu planiranu smrt “plakao”.

Eutanazija je ilegalna u Francuskoj. Međutim, zakon iz 2005. dopušta liječnicima da se suzdrže od upotrebe “nesrazmjernih” tretmana “bez ikakvog drugog učinka od održavanja umjetnog života.”

Europski sud za ljudska prava je 2015. odobrio uklanjanje Lambertove podrške životu, tvrdeći u odluci 12-5 da izborom da se zaustavi njegovo intravenozno hranjenje nije prekršen zakon o europskim pravima.

Katolička medicinska etika za liječenje teško oboljelih ili onesposobljenih osoba ne zahtijeva korištenje izvanrednih sredstava za očuvanje života; ali smatra da je ponuda hrane i hidratacije običan standard skrbi.

U zajedničkom priopćenju 21. svibnja kardinal Kevin Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, i nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, rekao je da prekid hrane i hidratacije povlači za sobom “ozbiljno kršenje dostojanstva osobe.”

Hrana i voda, nastavili su oni, predstavljaju oblik esencijalne skrbi i ne obuhvaćaju “nerazumnu terapeutsku tvrdoglavost”.

Papa Franjo govorio je o Lambertovu slučaju tijekom obraćanja povodom molitve Kraljice neba u travnju 2018. godine. Tražio je molitve za ljude kao što je Lambert, “koji žive, ponekad dugo vremena, u ozbiljnom stanju bolesti, medicinski potpomognuti za svoje osnovne potrebe.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com