Liječnici ponovno žele ukloniti cijevi za hranjenje Vincetu Lambertu, majka moli za pomoć: ‘Eutanazirat će ga zbog njegovog mentalnog invaliditeta’

Foto: fah

Liječnici su rekli da će početi uklanjati intravenozne cijevi za hranjenje od Vincenta Lamberta, iako su njegovi roditelji tražili od međunarodnih vlasti da interveniraju kako bi izbjegli smrt čovjeka, koji zahtijeva umjetnu potporu za život zbog teške ozljede, prenosi Catholic News Agency.

Vatikan upozorio na teško kršenje dostojanstva Vincenta Lamberta prekidom hranjenja i hidratacije

Odluka o životu Vincenta Lamberta: “Ovo je velika pobjeda, zasad samo prva”

(VIDEO) Veliko slavlje i pobjeda u Francuskoj: Sud odlučio da Vincent Lambert ima pravo živjeti

“Vincent nije na kraju svog života, on nije vegetirao”, rekla je njegova majka Viviane Lambert Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi 1. srpnja, prenosi Radio France International.

“Molim vas, pomozite nam”, rekla je ona. “Bez vaše intervencije, moj sin, Vincent Lambert, bit će eutanaziran zbog njegove mentalne hendikepiranosti.” Rekla je da bi bilo diskriminatorno oduzeti osobi s invaliditetom hranu i piće.

“Spava noću, budi se tijekom dana i gleda me kada mu govorim. Potrebno ga je hraniti samo posebnim uređajem, a njegov liječnik ga želi toga lišiti da bi mogao umrijeti, dok su pravni stručnjaci pokazali da to nije potrebno ”, kazala je ona, prema Reutersu.

Vincent Lambert, (42), bio je kvadriplegičar i teško onesposobljen više od 10 godina, nakon što je zadobio teške ozljede glave u prometnoj nesreći 2008. godine.

Od tada, Lambert je bio u središtu dugotrajne sudske bitke po pitanju uklanjanja hrane i hidratacije. Lambertova supruga i šest od njegovih osam braće podržavali su uklanjanje životne potpore, dok su se njegovi roditelji, za koje se izvješćuje da su pobožni katolici, borili protiv toga. Njegova supruga je rekla da joj je Lambert rekao da ne želi ostati živ ako je u “vegetativnom stanju”, ali to nikad nije napisano.

Vincent Sanchez, glavni liječnik koji je liječio Lamberta, rekao je njegovoj obitelji putem e-pošte da će slijediti presudu francuskog suda i početi uklanjati podršku za život.

Roditelji su izjavili da će podići tužbe za ubojstvo ako bude Vincentu bude uklonjena skrb i hidratacija, izvijestila je prošlog tjedna Agence France Presse.

Međunarodni odbor za prava osoba s invaliditetom SAD-a zatražio je od francuske vlade da Lamberta ostavi na životu kako bi mogli provesti vlastitu istragu o tome kakva bi trebala biti njegova sudbina, ali je vlada odbila taj zahtjev kao neobvezujući, izvještava France24.

Jean Pailot, odvjetnik Lambertovih roditelja, govoreći u UN-u, rekao je da je ta odluka “apsolutno skandalozna i jasno opravdava našu prisutnost ovdje danas”.

U svibnju je predsjednik Emmanuel Macron odbacio pozive na intervenciju, rekavši da je odluka o prekidu liječenja “donesena nakon stalnog dijaloga između njegovih liječnika i njegove supruge, koja je njegov zakonski zastupnik.”

“The Court of Cassation”, jedan od 4 suda u Francuskoj, koji ima nadležnost nad svim građanskim i kaznenim pitanjima u pravosudnom sustavu, te je vrhovni prizivni sud u tim predmetima, odredio je 28. lipnja da niži sud nema zakonsku nadležnost da naloži ponovno priključivanje cijevi za hranjanje.

Francuski je sud prethodno odlučio u korist eutanaziranja Lamberta prošlog mjeseca. On je nakratko uklonjen iz cijevi za hranjenje i hidrataciju 20. svibnja, kada je pravni spor prepušten pariškom žalbenom sudu i bolnici je naloženo da se vrati pružanju potpore za održavanje života.

Viviene Lambert je rekla da je u svibnju, kada je njezin sin saznao za njegovu planiranu smrt “plakao”.

“Molim vas da intervenirate prema Francuskoj i podsjetite je na njezinu obvezu da ne dopusti da moj sin umre”, rekla je u ponedjeljak Vijeću za ljudska prava UN-a.

Eutanazija je ilegalna u Francuskoj. Međutim, zakon iz 2005. dopušta liječnicima da se suzdrže od upotrebe “nesrazmjernih” tretmana “bez ikakvog drugog učinka od održavanja umjetnog života.”

Europski sud za ljudska prava je 2015. odobrio uklanjanje Lambertove podrške životu, tvrdeći u odluci 12-5 da izborom da se zaustavi njegovo intravenozno hranjenje nije prekršen zakon o europskim pravima.

Katolička medicinska etika za liječenje teško oboljelih ili onesposobljenih osoba ne zahtijeva korištenje izvanrednih sredstava za očuvanje života; ali smatra da je ponuda hrane i hidratacije običan standard skrbi.

U zajedničkom priopćenju 21. svibnja kardinal Kevin Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, i nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, rekao je da prekid hrane i hidratacije povlači za sobom “ozbiljno kršenje dostojanstva osobe.”

Hrana i voda, nastavili su oni, predstavljaju oblik esencijalne skrbi i ne obuhvaćaju “nerazumnu terapeutsku tvrdoglavost”.

Papa Franjo govorio je o Lambertovu slučaju tijekom obraćanja povodom molitve Kraljice neba u travnju 2018. godine. Tražio je molitve za ljude kao što je Lambert, “koji žive, ponekad dugo vremena, u ozbiljnom stanju bolesti, medicinski potpomognuti za svoje osnovne potrebe.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/catholicnewsagency.com