Zašto više od 400.000 migranata u Njemačkoj ima rođendan 1. siječnja?

Foto: epa

Za više od 400.000 imigranata u Njemačkoj 1. siječnja je u centralnom registru za strane državljane označen kao njihov rođendan. Većina njih dolazi iz Sirije, Turske i Afganistana, prema informacijama dobivenim od protivnika imigracije, stranke Alternativa za Njemačku (Alternativ für Deutschland).

Prema podacima iz Federalnog ureda za migracije i izbjeglice (BAMF), četvrtina od 416,420 migranata rođenih 1. siječnja ušla je u Njemačku 2015., drugih 116.000 prije toga, a ostali nakon toga. Zastupnik AfD-a René Springer koji je zatražio te informacije kasnije ih je javno objavio, piše Breitbart.com.

Datum 1. siječnja je također označen kao rođendan 13-orici od 47 nedavno prihvaćenih maloljetnika iz grčkih kampova za migrante kojima je dopušteno da uđu u Njemačku tijekom pandemije koronavirusa.

Dakle, zašto je 1. siječnja tako popularan datum za rođendane migranata?

Jednostavno, to je datum koji Njemačka označava kao datum rođenja na službenim dokumentima za one migrante koji se prijavljuju za azil bez osobne iskaznice i koji ne znaju ili ne žele reći kada su rođeni.

Za mnoge od ovih migranata njihov status kao maloljetnika najvećim dijelom ovisi o tome hoće li reći njemačkim službama da ne znaju datum svoga rođenja. Mnogi od njih prijavili su se bez identifikacijskog ili vladinog dokumenta, ostavljajući službama slobodno da utvrde jesu li oni maloljetnici.

Više od polovine svih tražitelja azila (54 posto) nema papire, ali većina ima mobitel. Prema Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova jedan od dva tražitelja azila (49 posto) starijih od 18 godina nije se mogao identificirati 2019.

Mnogi migranti u Njemačkoj lažu o svojoj dobi

Stranka AfD izražava zabrinutost zbog rasprostranjenosti migranata s nepoznatim datumom rođenja.

“Jedno je sigurno: Za više od 400.000 migranata, nema pouzdane informacije koju se može dobiti o njihovoj trenutnoj dobi. Za Nijemce je rođendan ključan datum. On određuje dob za vozačku dozvolu, umirovljenje, vojnu sposobnost, povlastice za djecu i radnu sposobnost” – napisao je AfD u izjavi.

AfD tvrdi da maloljetni migranti koštaju njemačke porezne obveznike tisuće eura svakog mjeseca, što nije slučaj za mlađe odrasle osobe iznad 18 godina jer odrasli imaju pravo na znatno manje naknade.

Stranka također ističe da je deportacija u slučaju maloljetnog migranta također manje izgledna, što daje daljnje poticaje migrantima da lažu o svojoj dobi. Na kraju, AfD zahtijeva da vlasti utvrde dob migranata pomoću testa.

“Stvarna dob može se odmah utvrditi pomoću medicinskog testa – ne u dan, ali najmanje u godinu. Svatko tko se odbija podvrgnuti takvom testu pokazuje da ne želi ostati u Njemačkoj i takva želja treba biti ispunjena što prije moguće” – piše AfD.

Raste zabrinutost da su u prošlosti migranti lagali o svojoj dobi kako bi ušli u Europu. Na primjer, nevjerojatnih 48 posto “djece migranata” koje su testirale švedske zdravstvene službe su zapravo odrasli stari 18 godina ili stariji, prema izvještaju BBC-a.

Prema studiji Instituta za forenzičku medicinu u Münsteru, velik dio maloljetnih imigranata lagao je o njihovoj dobi. Sveučilišni klinički forenzički specijalisti testirali su oko 600 takozvanih maloljetnih izbjeglica bez pratnje u ime sudova koji su postavili pitanje o njihovoj dobi. Institut je izjavio da je oko 40 posto njih staro 18 godina ili više, prema studiji koja je dostupna online.

Uobičajeno je da neke zemlje Bliskog istoka ne bilježe datume rođenja. “Za stjecanje osobnih podataka potreban je točan datum rođenja, ali nisu sve zemlje i kulture zabilježile dane i mjesece rođenja”, objasnio je Federalni ured za migracije i izbjeglice.

Ali stručnjakinja Islamskih studija Susanne Schröter pretpostavlja da najviše imigranata jako dobro zna kada im je rođendan, ali to ne govori iz pragmatičnih razloga. Budući da su maloljetni migranti u mnogo pitanja privilegiraniji od odraslih, logično je da migranti kriju kada su rođeni te se prave mlađima nego što zapravo jesu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/breitbart.com