Finska zastupnica Päivi Räsänen koja je završila na sudu zbog istine o homoseksualnosti: ‘Želim da moj slučaj ohrabri kršćane da koriste svoju slobodu’

Foto: snimka zaslona

Finska parlamentarna zastupnica Päivi Räsänen nedavno je oslobođena na sudu u Helsinkiju na kojem joj se sudilo zbog iznošenja kršćanskog nauka o homoseksualnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije same presude, 24. ožujka 2022., sudjelovala je na Nacionalnoj konferenciji o konzervativizmu u Bruxellesu gdje je govorila o svom slučaju.

> Finska političarka nakon oslobađajuće presude: Borit ću se za slobodu vjeroispovijesti na svim sudovima

> Velika pobjeda: Finska političarka oslobođena svih optužbi nakon što je završila na sudu zbog citiranja Biblije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin govor donosimo u nastavku.

O Finskoj

“Dolazim iz prekrasne zemlje Finske. Jeste li znali da već petu godinu zaredom, Finska proglašena najsretnijom zemljom na svijetu? Finska jako dobro stoji u smislu očekivanja, zdravog života, čiste prirode, BDP-a po stanovniku, društvene podrške u teškim trenucima, niske stope korupcije i visokog društvenog povjerenja, odlične radne ravnoteže i besplatnog obrazovanja i zdravstvene skrbi. Ponosna sam i sretna što sam sretna Finkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt svjetske pravde objavio je najnoviji indeks vladavine prava prošlog listopada te je procijenio Finsku i stavio ju na treće mjesto između 139 zemalja. Moram reći da je zabrinjavajuće da sam ja, u zemlji koja se nalazi tako visoko po indeksu vladavine prava, trenutno kriminalno optužena što iznosim svoja duboka uvjerenja koja su utemeljena na klasičnom kršćanstvu. Zaključak je da, ako je to moguće u Finskoj, isto se može dogoditi bilo gdje u Europi.

O ruskom napadu na Ukrajinu i ulasku Finske u NATO

Nekoliko riječi o situaciji ruskog napada na Ukrajinu. Za razliku od svojih europskih susjeda koji su krenuli prema stalnim profesionalnim vojskama, finska vojska usredotočena je na obvezni vojni rok za muškarce i dragovoljni vojni rok za žene. Ovo ima vrlo snažnu javnu podršku. Prema nacionalnom odboru za obrambeno planiranje povećava se sposobnost našeg stanovništva za borbu u vojnim krizama.

U posljednjem istraživanju 85% Finaca odgovorilo je pozitivno na pitanje: “Da je Finska napadnuta, biste li bili spremni sudjelovati u različitim zadacima nacionalne obrane prema vašim sposobnostima i vještinama?” Prema nekoliko istraživanja, broj Finaca koji će stati u obranu svoje države su na najvišim mjestima u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo navikli živjeti kao susjedi s Rusijom. Finska i Rusija odvojene su i povezane granicom dugom 1340 km. Ja sam u djetinjstvu, tijekom razdoblja “Hladnog rata” živjela u malom selu samo 8 km udaljenom od Sovjetskog Saveza. Sjećam se kako smo s ocem išli pecati na jezero čija je jedna polovica bila na sovjetskoj strani, a druga na finskoj. Ali granica između dvije države bila je toliko čvrsta da ja nikada nisam vidjela osobu iz Sovjetskog Saveza u djetinjstvu i mladosti.

Nedavni upitnici govore kako podrška Finskoj da se pridruži NATO-u raste; 62% ispitanika bilo je za. Prije nego je Rusija napala Ukrajinu upitnici o ulasku Finske u NATO desetljećima su bili stalni i to protiv pridruživanja. Moguća prijetnja od ruske agresije u Finskoj je uzeta vrlo ozbiljno. U ovom trenutku nema direktne vojne prijetnje usmjerene prema nama. Moje mišljenje glede pridruživanja NATO-u je pozitivno, ali smatram da je posebno važno ojačati naše obrambene snage, sigurnost opskrbe, spremnost, prevenciju i samodostatnost. Donošenje odluka vezanih za NATO treba biti utemeljeno na pažljivom razmatranju dobrobiti i rizika obiju opcija. Bilo bi važno osigurati sigurnost tijekom procesa pridruživanja ovom vojnom savezu.

Obrana kršćanskih vrijednosti

Vjerujem da vi, dame i gospodo, razumijete značaj branjenja potpunih vrijednosti koje su čvrsti, nepromjenjivi temelji naše zapadne civilizacije i dobrobiti. Donošenje odluka u politici općenito vrti se oko naših vrijednosti. Dobrobit djece, ljudsko dostojanstvo, poštivanje ljudskih prava, zakonodavstvo i temelji naše civilizacije – sve to ima korijene u kršćanskom pogledu na čovjeka. Poštenje, visoka radna etika i poštovanje autoriteta su preduvjeti za porezne prihode koji omogućuju povezivanje kontinuiteta blagostanja. Dobro balansirane obitelji, dugotrajni brakovi i odgovorno roditeljstvo također su uvjeti dobrog razvoja djece i mladih.

U ovom trenutku i u Finskoj i u Europi živimo u razdoblju povijesti u kojem pritisak na pridržavanje tradicionalnih vrlina snažno raste. Ovo je vidljivo bilo da mislimo na zaštitu života od samog početka ili na kraju života, bilo da branimo brak kao zajednicu muškarca i žene. Bitka između vrijednosti vodi se jezikom koji daje pojmovima kao što su “ljubav”, “sloboda”, “jednakost” čak i druga, nova tumačenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušavati razbiti spolni sustav koji se temelji na dva različita spola ranjava posebno djecu. U finskom sam parlamentu 27 godina, 4 godine bila sam ministrica unutarnjih poslova – bila sam otvorena i iskrena o mojim kršćanskim uvjerenjima. Mislim da je to najbolja podloga za politiku, ali zadnje dvije godine bile su iznenađujuće, čak i šokantne.

O postupku koji se vodio protiv nje

Nikada prije ne bih ni mogla zamisliti da će se ovo dogoditi u Finskoj. Glavna finska tužiteljica iznijela je tri različite optužbe protiv mene te sam dva puta ove godine bila na sudu u Helsinškom okrugu. Nadam se da će sud odustati od optužbi protiv mene i biskupa Johana Pohjula, koji je odgovoran za izdavanje pamfleta kojeg sam napisala te je također progonjen, i proglasiti nas nedužnima.

Ovo je vrlo aktualno pitanje jer će presuda biti donesena sljedeći tjedan, sljedeće srijede. Početni trenutak ovog procesa bio je tweet kojeg sam objavila prije dvije i pol godine i u kojem sam propitivala sudjelovanje Evangeličke luteranske crkve na Helsinškom LGBT Prideu. Svoju objavu sam popratila fotografijom Biblije iz 1. poglavlja Poslanice Rimljanima, reci 24-27. Tada je jedan građanin podnio kaznenu prijavu protiv mene te je policija započela kriminalističku istragu o tom tweetu.

Kaznena prijava zbog publikacije o homoseksualnosti

Još jedna kaznena prijava podignuta je protiv starog pamfleta kojeg sam napisala još 2004. godine “Muško i žensko – stvori ih. Homoseksualne veze izazivaju kršćanski koncept čovječanstva.” U njemu se zauzima stav o seksualnosti i braku s kršćanskog gledišta. Ranije je policija objavila odluku kako nema povoda za kriminalnu istragu na temelju mog pamfleta te primijetila da ako bi se ijedno gledište sadržano u Bibliji smatralo dovoljnim za ispunjenje kriterija zločina, tada bi se podjela i činjenje Biblije dostupnom smatralo zločinom i samim time bilo kažnjivo.

Treća optužba bila je glede mojih gledišta predstavljenih u jednom razgovoru na radiju. U ova dva slučaja, tužiteljica je naredila istragu o tome protiv onoga što je policija odlučila. U svim ovim optužbama poricala sam bilo kakve prijestupe. Što se tiče zakonskog postupka problematično je da visokoobrazovane javne vlasti zauzimaju tako različite stavove u tumačenju zakona. Ako član parlamenta, zakonodavac, koji je bio u poslu zadnjih 27 godina ne prepoznaje mogući zločin, kako može obični građanin prepoznati mogućnost takvog zločina?

Policijska istraga i navodi tužiteljice

Dizanju optužnice prethodile su policijske istrage od godinu i pol dana i nekoliko dugih istraga, sveukupno 13 u policijskoj postaji gdje sam sjedila s policajcima s Biblijom na stolu i odgovarala na pitanja. Također, policija me pitala slažem li se da obrišem moje napise u roku od dva tjedna. Rekla sam da se ne odričem onoga što sam rekla, ne odričem se svoje vjere i stojim iza ovih biblijskih učenja.

Moguća kazna za zločin etničkog uznemiravanja manjina mogla bi biti do dvije godine zatvora ili novčana kazna. Ali još ozbiljniji problem bila bi rezultirajuća cenzura. Naredba za uklanjanje društvenih mreža, nadopuna ili zabrana objavljivanja i izdavanja knjižica, otvorila bi brane zabrana objavljivanja sličnih publikacija.

Tužiteljica ciljala na temeljne doktrine kršćanstva

Iako je tužiteljica u početku uvjeravala da ovo suđenje neće biti inkvizicija, iznenađujuće je ciljala na temeljne doktrine kršćanstva. Tvrdila je da su moja stajališta poznata kao fundamentalistička doktrina koju je sažela na onu izreku – voljeti grešnika, ali mrziti grijeh. Ovu doktrinu smatrala je uvredljivom i samu po sebi klevetajućom.

Jer, prema njoj, ne možete raditi razliku između identiteta osobe i njegovih ili njezinih djela. Ako osudiš djelo, osuđuješ i ljudsko biće te ga smatraš nižom vrstom. Ona ide protiv kršćanskog pogleda na čovjeka i zdravog razuma. Tužiteljica pokušava zanijekati temeljnu poruku Biblije; učenje zakona i evanđelja. Bog je stvorio sva ljudska bića na svoju sliku i svi imamo jednaku vrijednost, ali smo svi grešnici i Bog je taj koji određuje što je grijeh, a što nije grijeh.

Pokušaji osude zbog kršćanskih vrijednosti

Ničije ljudsko dostojanstvo se ne umanjuje zbog grijeha. Bog je tako volio sve ljude da je dao svoga jedinoga Sina da umre na križu, da trpi kaznu koja pripada nama zbog naših grijeha. Misao da ne možete napraviti razliku između djela i identiteta osobe ili njezinog ljudskog dostojanstva je također nepoznata u svakodnevnom životu. Dok sam odgajala svojih petero djece sve sam ih jednako voljela, ali svejedno sam u nekim trenucima morala prilično oštro kritizirati njihova djela.

Tužiteljica također nije upoznata s vladavinom prava. Čak i najozloglašeniji prijestupnici ne gube svoja ljudska prava ili ljudskost, ljudsko dostojanstvo ako budu kažnjeni zbog svojih djela. Ova načela bi trebala biti vrlo jasna posebno na sudu.

Glavna tužiteljica je u jednom razgovoru izjavila da iako je Räsänen osuđena, to na znači da se Biblije trebaju maknuti iz knjižnica. I dalje se možete pozvati na Bibliju, Kur’an ili Mein Kampf – usporedila je to s ovim knjigama – i nije zabranjeno razgovarati o ovim povijesnim tekstovima. Rekla je da je važno ne slagati se s tim tekstovima.

Tužiteljica je na sudu također dodala da Päivi Räsänen može vjerovati što god hoće, ali ne može izražavati svoju vjeru u javnosti na taj način. Na sudu sam se osvrnula na finski Ustav i na međunarodne konvencije koje jamče slobodu govora i vjere te slobodu slaganja s Biblijom.

Stav u skladu sa službenim stavom crkve

Gledišta za koja sam optužena ne odstupaju od uobičajenog kršćanstva niti moj pogled na brak odstupa od službene politike finske Evangeličke luteranske crkve. Zapravo, finski parlament odobrio je crkveni zakon prema kojem naša nacionalna crkva, a to je Evangelička luteranska crkva ispovijeda kršćansku vjeru koja je utemeljena na Bibliji. To se nalazi u prvom poglavlju tog dokumenta.

Naši crkveni spisi izjavljuju da sve doktrine moraju biti ispitane i procijenjene prema svetoj Božjoj Riječi. Parlament nije samo dopustio crkvi da prizna svoju vjeru u svojoj doktrini već je i propisao da tako čini.

Finski sud je, sada, po prvi puta zauzeo stav o tome je li ili nije legalno citirati Bibliju i u isto vrijeme se slagati s njom. Biti kriminalno optužena za izražavanje vjerovanja u koja duboko vjerujem u zemlji koja ima tako duboko korijenje u slobodi govora i vjere čini se nestvarno i besmisleno. Važno je zapamtiti da ne postoji općeprihvaćena definicija govora mržnje, a zapravo, ta riječ u našem zakonodavstvu i ne postoji.

O inicijativi EU-a protiv govora mržnje i zločina iz mržnje

Duboko sam zabrinuta glede nove zakonodavne inicijative Europske komisije da se poveća popis zločina u EU koji se odnose na govor mržnje i zločin iz mržnje što je najavila predjsednica Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije 2020. godine. Europska komisija prošlog je prosinca obavijestila Europski parlament da traži povećanje popisa zločina u EU koji se odnose na govor mržnje i zločin iz mržnje.

Nadam se da će bar neke europske države, npr. Mađarska i Poljska, ostati snažne u ovom važnom pitanju kako bi obranile slobodu govora i glasati protiv ovog prijedloga kako bi spriječile njegov napredak.

Dok svaka članica EU ima svoj vlastiti kazneni sud, prema ugovorima EU, EU zločini su posebno ozbiljni zločini s prekograničnim dosegom koji zahtijevaju da sve države članice imaju iste minimalne uvjete u borbi protiv njih. S obzirom na dalekosežne implikacije na države članice popis EU zločina je, razumljivo, kratak i trenutačno uključuje ozbiljna kaznena djela kao što su terorizam, trgovanje ljudima, trgovina oružjem i drogom te organizirani kriminal. Trenutačno nema legalnog temelja smatrati zločinom govor mržnje i zločin iz mržnje na razini EU.

O izjavama finskog predsjednika 1939. tijekom sovjetskog napada na Finsku

Dragi prijatelji, moguće je da optužbe protiv mene biti podnesene višem sudu, čak i Europskom sudu za ljudska prava, ali ja sam spremna braniti slobodu govora i vjere na svim nužnim sudovima. Odluka suda bit će značajan presedan koji će utjecati na zakonodavstvo u budućnosti unutar Europe. Nadam se da će moj slučaj postaviti pozitivan presedan za budućnost u vezi slobode govora. Nadam se da će ovaj slučaj ohrabriti kršćane da koriste svoju slobodu za izražavanje svoje vjere.

Pokojni finski predsjednik Kyösti Kallio pozvao je na Božić 1939. cijeli naš narod na molitvu tijekom vrlo teških vremena, ratnih vremena, kada su Rusi napali Finsku kao što sada vidimo da se događa u Ukrajini. Izjavio je: “Stoljećima su naši preci u nevoljama, progonima, i u danima mira crpili snagu i utjehu iz Biblije. U ovim vremenima naš narod treba stvaralačku snagu Božje Riječi. Prihvatimo poniznom vjerom ovaj blagoslov.” Dodao je: “Pravednost uzvisuje narod, ali grijeh je sramota svakom narodu.”

Mislim da su ove riječi ponovno vrlo aktualne. Ako zanemarimo pravo na govor i javno priznavanje onoga u što vjerujemo, zastupanje istine, prostor za govor će s vremenom postati manji. Stoga smo posebno pozvani čvrsto stajati na onim stajalištima koja se suprotstavljaju duhu vremena. Naposljetku, radi se o pitanjima temelja kršćanske vjere, kako osoba bude spašena u vječnom životu, u jedinstvu s Bogom, kroz iskupljujuću Isusovu žrtvu. Svi smo grješnici, svi trebamo Isusa.

“Učenja o braku u Bibliji ne proizlaze iz mržnje”

Učenja o braku i seksualnosti u Bibliji ne proizlaze iz mržnje. Oni proizlaze iz ljubavi Božje. Opetovano sam naglašavala da su sva ljudska bića stvorena na sliku Božju i da imaju jednako dostojanstvo i ljudska prava.

Moram se ispričati što moram otići brzo, odmah nakon govora, jer moram stići na let za Helsinki. Danas su u parlamentu na redu važna pitanja i pokušat ću biti tamo kao članica parlamenta. Zahvaljujem na pozivu i Vašoj pozornosti. Bilo je prekrasno susresti se s vama i voditi mnoge rasprave. Mnogi od vas su me jako ohrabrili i zahvalna sam na svim molitvama.

Iznimno sam zahvalna za ogromnu međunarodnu podršku, na svim molitvama i na vašoj podršci. Neka vas Bog blagoslovi.”

Tko je Päivi Räsänen?

Nedugo nakon ove konferencije, sud u Helsinkiju odbacio je sve optužbe protiv Päivi Räsänen, finske političarke, nekadašnje ministrice i zastupnice u parlamentu koja je i liječnica te majke petero djece i Juhanea Pohjola, biskupa Evangeličko-luteranske misijske biskupije Finske kojima se sudilo zbog iznošenja kršćanskog nauka o homoseksualnosti.

Sud je u jednoglasnoj presudi na 28 stranica od 30. ožujka rekao da “nije na okružnom sudu da tumači biblijske koncepte”, javila je Katolička novinska agencija.

>Slučaj suđenja finskoj zastupnici Räsänen zbog ‘homofobije’: Što Biblija kaže o homoseksualnosti?

Rečeno je da je Räsänen nastojala “obraniti koncept obitelji i braka između muškarca i žene” Ako su neki ljudi te izjave smatrali uvredljivim, kaže se, “mora postojati najvažniji društveni razlog za uplitanje i ograničavanje slobode izražavanja”.

Državi mora platiti 60.000 eura sudskih troškova. Räsänen je nakon presude komentirala:  “Tako sam zahvalna što je sud prepoznao prijetnju slobodi govora i presudio u našu korist. Osjećam da mi je teret skinut s ramena… Iako sam zahvalna što sam imala priliku zauzeti se za slobodu govora, nadam se da će ova presuda pomoći spriječiti druge da prođu kroz isto iskušenje.”

Što je rekla finska zastupnica?

Räsänen su prijetile dvije godine zatvora zbog dijeljenja biblijskog citata na Twitteru.

Objava je sadržavala fotografiju biblijskog odlomka Rimljanima, prvo poglavlje, stihovi 24-27, koji osuđuje homoseksualno ponašanje kao grijeh.

Rekla je da vizija braka koju je predstavila proizlazi iz njezine kršćanske vjere, koja propisuje da brak može biti samo zajednica između muškarca i žene. Istaknula je da ova stajališta nisu proizašli iz mržnje prema bilo kome.

Izražavala je sumnju u odluku vodstva Luteranske crkve jer su podržali LGBT događaje Pride 2019. Osim toga pokrenuta je istraga i zbog brošure na temu ljudske spolnosti koju je napisala za jednu kršćansku zakladu prije više od 18 godina kao i zbog izjava u emisiji finske radiostanice Broadcasting Corporation na temu “Što bi Isus mislio o homoseksualcima?”.

Räsänen na početku procesa: Slijedi moderno spaljivanje knjiga?

U prošlogodišnjem intervjuu, Räsänen je odgovorila na optužbe: “Ovo se duboko tiče slobode vjere i slobode izražavanja. Ako su ovi tekstovi zabranjeni, bit će zabranjeno još mnogo toga. Iduće će biti moderno spaljivanje knjiga koje ciljaju na biblijsko učenje. Neću se ispričavati zbog učenja Biblije – stojim iza toga”.

“Pitanje je o biblijskom učenju o braku i seksualnosti. U konačnici, tri optužbe koje su podignute protiv mene odnose se na to da li je u Finskoj dopušteno izražavati svoje uvjerenje koje se temelji na tradicionalnom učenju Biblije i kršćanske vjere. Međutim, biblijsko učenje glasi da je brak zajednica između muškarca i žene i da je homoseksualnost protivno Božjoj volji.”, istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.