Zovko (HDZ) postala izvjestiteljica EPP-a za izvješće o potpori medijima: Podsjetimo oko čega se ranije oglašavala

Željana Zovko
Foto: snimka zaslona

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom u sjeni Europske pučke stranke (EPP) za akcijski plan za potporu oporavku i preobrazbi europskih medija u digitalnom desetljeću, priopćio je ured zastupnice u srijedu. Pored ovog izvješća, Zovko će također kao izvjestiteljica u sjeni ispred EPP-a doprinijeti izvješću o provedbi inkluzivnih mjera unutar programa Erasmus+ za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Zovko tvrdi da će tražiti snažniju potporu za oporav, preobrazbu i jačanje medijskog i audiovizualnog sektora koji su ključni za informiranje i medijsku pismenost građana, ostvarivanje medijske slobode i pluralizma, provedbu demokracije i veću digitalnu autonomiju EU.

Zovko glasovala za Istanbulsku konvenciju

Podsjetimo, uz Dubravku Šuicu koja je danas nagrađena pozicijom povjerenice Europske komisije, Željana Zovko je bila jedina HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu koja je 2017. glasovala za ratifikaciju tzv. Istanbulske konvencije, koja je otvorila vrata rodnoj ideologiji u Hrvatskoj.

Političku i diplomatsku karijeru Željana Zovko započela je u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine 1999. godine gdje je radila kao suradnica za odnose s javnošću te kao predstojnica ureda hrvatskog člana Predsjedništva. U svojoj karijeri obnašala je veleposlaničke dužnosti za BiH u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji. Bila je i predstavnica BiH u UNESCO-u.

>HDZ-ova Željana Zovko o Schengenu: ‘Važno je imati interne kontrole, koliko god to smeta građanima’

Zovko je 2018. prilikom rasprave o ratifikaciji IK u Hrvatskom saboru kazal da je bila “malo zapanjena razinom debate oko Konvencije. Opasnosti koje ona donosi – poput pitanja rodne ideologije koje je nametnuto kao nešto strašno što bi se dogodilo ako je ratificiramo – u Bosni se nije dogodilo ništa loše u ovih 6 godina od kad je Konvencija ratificirana”, kazala je.

Koautorica je rezolucije o Globalnim sporazumima o migracijama i izbjeglicama

Ona je također sudjelovala na izradi rezolucije “o napretku Globalnih sporazuma UN-a za sigurne, uredne i zakonite migracije i izbjeglice” u ime Europske pučke stranke. Taj je sporazum poznatiji pod imenom Marakeški sporazum. Taj je sporazum kontroverzan jer pridonosi brisanju razlike između legalnih i ilegalnih migracija.

U govoru pred Europskim parlamentom, Zovko nahvalila Marakeški sporazum, ustvrdivši da je dokazano kako se migracije ne mogu spriječiti na primjerima Španjolske, Italije i Hrvatske.

“Države članice Europske unije, a ni države članice Ujedinjenih naroda ne bi smjele pristupati ovom problemu individualno, već sudjelovati i zajednički djelovati u kreiranju sveobuhvatnih rješenja. Žalim što Globalni sporazum o migracijama nailazi na kotroverze, ali se nadam da će se pronaći srednji put, kao što je to učinio Europski parlament u svojoj rezoluciji o Globalnom sporazumu na kojem sam radila kao pregovaračica u ime Europske pučke stranke koji će poslužiti kao putokaz kako postupati po ovom pitanju na human i prihvatljiv način. Zahvaljujem”, ocijenila je.

“Odgovornost tj. zaštita života, slobode i ljudskih prava izbjeglica u okviru globalnih obaveza, ovo podvlačim jer se ovdje ne radi samo o europskim problemima nego o globalnim obavezama, jedan je od ključnih elemenata ovog Prijedloga rezolucije Europskog parlamenta, a države članice Europske unije, kao i ostali globalni akteri, trebali bi se aktivnije angažirati u njihovom ispunjavanju”, istaknula je HDZ-ova zastupnica u jednoj od rasprava u Europskom parlamentu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr