Željana Zovko (HDZ): Hvalospjevi za Marakeški sporazum u EU parlamentu

Foto: snimka zaslona

Zastupnica HDZ-a u europskom parlamentu Željana Zovko, u četvrtak je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, u raspravi naslovljenoj “Priprema međuvladine konferencije u Marakešu 10. i 11. prosinca o UN-ovu Globalnom sporazumu o migracijama”, nahvalila UN-ov Globalni kompakt poznatiji pod imenom Marakeški sporazum, argumentirajući da je dokazano kako se migracije ne mogu spriječiti na primjerima Španjolske, Italije i Hrvatske. Govorila je odmah iza visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

“Uvaženi predsjedavajući, uvažena povjerenice, kao članica odbora za vanjske poslove i odbora za razvoj obišla sam križna žarišta u svijetu, susrećući se s brojnim izbjeglicama uvidjela sam kako oni svi imaju jedan zajednički cilj, a to je naći sigurno utočište za sebe i svoje obitelji. 2015. godine, vidjeli smo kako je dovoljna samo jedna iskra, da se osjetljivi mir na zapadnom Balkanu poremeti izbjegličkim valom koji se kretao prema Europi. Hrvatska koja ima najdužu kopnenu granicu prema zapadnom Balkanu to vrlo dobro zna”, ustvrdila je Zovko i nastavila.

(VIDEO) Što je zapravo Marakeški sporazum na koji je Narod.hr upozoravao početkom 2018.

“Italija i Španjolska s morskim granicama prema Africi, bile su najizloženije prema izbjegličkim valovima, i nisu mogle dizati zidove. Države članice Europske unije, a ni države članice Ujedinjenih naroda ne bi smjele pristupati ovom problemu individualno, već sudjelovati i zajednički djelovati u kreiranju sveobuhvatnih rješenja. Žalim što Globalni sporazum o migracijama nailazi na kotroverze, ali se nadam da će se pronaći srednji put, kao što je to učinio Europski parlament u svojoj rezoluciji o Globalnom sporazumu na kojem sam radila kao pregovaračica u ime Europske pučke stranke koji će poslužiti kao putokaz kako postupati po ovom pitanju na human i prihvatljiv način. Zahvaljujem”, završila je svoj hvalospjeh Marakeškom sporazumu zastupnica HDZ-a.

Željana Zovko u travnju govorila o obvezama Globalnog sporazuma i ljudskim pravima izbjeglica

U raspravi u Europskom parlamentu naslovljena “Napredak UN-ovih globalnih sporazuma za sigurnu, urednu i redovnu migraciju i izbjeglica” Zovko je kazala kako je jedan ključnih elemenata Prijedloga rezolucije Europskog parlamenta “Odgovornost tj. zaštita života, slobode i ljudskih prava izbjeglica”.

Govor Željane Zovko 17. travnja u Europskom parlamentu donosimo u cijelosti:

“Poštovani potpredsjedniče Parlamenta, poštovani povjereniče, u kontekstu Njujorške deklaracije kao prvog međuvladinog sporazuma o izbjeglicama i migracijama po prvi put se obuhvaća cjelokupna dimenzija međunarodnih migracija. Globalni sporazum Ujedinjenih naroda o sigurnim, urednim i zakonitim migracijama i izbjeglicama kao sljednicima Njujorške deklaracije pomažu u unaprjeđenju upravljanja, kao i u rješenju izazova povezanih s globalnim migracijama.

Tko je Drago Župarić-Iljić koji je u ime Hrvatske sudjelovao na stvaranju Marakeškog sporazuma

Odgovornost tj. zaštita života, slobode i ljudskih prava izbjeglica u okviru globalnih obaveza, ovo podvlačim jer se ovdje ne radi samo o europskim problemima nego o globalnim obavezama, jedan je od ključnih elemenata ovog Prijedloga rezolucije Europskog parlamenta, a države članice Europske unije, kao i ostali globalni akteri, trebali bi se aktivnije angažirati u njihovom ispunjavanju.

Ispunjavanje globalnih obaveza uključivalo bi i mjere podrške državama u razvoju koje su već primile veliki broj izbjeglica u pogledu njihove integracije u društvo kao i njihove ekonomske samostalnosti u državama primateljicama. Zaključno, ono što smatram važnim jeste jačanje otpornosti društava i gospodarstava u državama koje su zahvaćene krizama, kao i donošenje mjera za suzbijanje siromaštva i jačanje inkluzivnosti gospodarskog rasta i razvoja kao jednog od ključnih rješenja za globalne migracije, što je ujedno i navedeno u tekstu rezolucije čija sam suautorica“, ustvrdila je Zovko.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr