Blatska torta – nova slastica predstavljena kao uvod u Dane lumblije od 25. do 30. listopada na Korčuli

torta
Foto: snimka zaslona

Tradicionalne slastice moći će se kušati u Blatu na Korčuli od 25. do 30. listopada na Danima lumblije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao najava Dana lumblije u Dubrovniku je predstavljena i nova slastica – Blatska torta. Sličnih je sastojaka kao lumblija – kolač koji se tradicionalno priprema za blagdan Svih svetih. Korčulani i gosti imat će priliku Blatsku tortu kušati idući tjedan na Danima lumblije.

Što je lumblija?

Lumblija, tradicionalni kolač od dizanog tijesta i varenika, prema legendi je rezultat ljubavi francuskoga vojnika i mlade Blajke.

– Kada je morao otići, on joj je rekao, a bio je pekar, nublime, (franc. ne m’oublie ), kao što danas pričamo o blajskome govoru kako je to zvučalo prije 200 godina, ona je razumjela lumblija, prema nekom našem francuskom prijevodu značilo bi “ne zaboravi me”, objasnila je Ivana Sardelić, ravnateljica ustanove u kulturi “Blatski fižuli” za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već 200-tinjak godina lumblija se peče za blagdan Svih svetih u sjećanje na najmilije.

U međuvremenu, kolač okusa i mirisa zavičaja dobio je zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

– Ono što je bio naš cilj kada smo krenuli u cijelu tu priču, da ona bude dostupna kroz cijelu godinu i da ujedno bude prepoznatljiv brend Blata i cijelog otoka, kazala je direktorica Turističke zajednice Blato Maja Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okusi Dalmacije

Uz lumbliju, reprezentativan otočni suvenir je i Blatska torta. Slastičarka Kristina Sardelić umutila je iste sastojke i prilagodila ih nepcu modernog potrošača. Nova i jedinstvena slastica predstavljena je u Dubrovniku.

– Bademi orasi, nema grožđica koji idu u lumbliju, začini su unutra svi. Moderniji dio je da torta ima kremu, koja je opet od oraha, čokolade i naranče, otkrila je Kristina Sardelić neke sastojke Blatske torte.

– Lumblija je divna, a torta još i bolja. Cure nam sline svima pa preporučamo i vama. To su okusi Dalmacije, okusi otoka, divota, kaže Dubravka Sarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.