Tradicionalne slastice moći će se kušati u Blatu na Korčuli od 25. do 30. listopada na Danima lumblije.
Kao najava Dana lumblije u Dubrovniku je predstavljena i nova slastica – Blatska torta. Sličnih je sastojaka kao lumblija – kolač koji se tradicionalno priprema za blagdan Svih svetih. Korčulani i gosti imat će priliku Blatsku tortu kušati idući tjedan na Danima lumblije.
Što je lumblija?
Lumblija, tradicionalni kolač od dizanog tijesta i varenika, prema legendi je rezultat ljubavi francuskoga vojnika i mlade Blajke.
– Kada je morao otići, on joj je rekao, a bio je pekar, nublime, (franc. ne m’oublie ), kao što danas pričamo o blajskome govoru kako je to zvučalo prije 200 godina, ona je razumjela lumblija, prema nekom našem francuskom prijevodu značilo bi “ne zaboravi me”, objasnila je Ivana Sardelić, ravnateljica ustanove u kulturi “Blatski fižuli” za HRT.
Već 200-tinjak godina lumblija se peče za blagdan Svih svetih u sjećanje na najmilije.
U međuvremenu, kolač okusa i mirisa zavičaja dobio je zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.
– Ono što je bio naš cilj kada smo krenuli u cijelu tu priču, da ona bude dostupna kroz cijelu godinu i da ujedno bude prepoznatljiv brend Blata i cijelog otoka, kazala je direktorica Turističke zajednice Blato Maja Šeparović.
Okusi Dalmacije
Uz lumbliju, reprezentativan otočni suvenir je i Blatska torta. Slastičarka Kristina Sardelić umutila je iste sastojke i prilagodila ih nepcu modernog potrošača. Nova i jedinstvena slastica predstavljena je u Dubrovniku.
– Bademi orasi, nema grožđica koji idu u lumbliju, začini su unutra svi. Moderniji dio je da torta ima kremu, koja je opet od oraha, čokolade i naranče, otkrila je Kristina Sardelić neke sastojke Blatske torte.
– Lumblija je divna, a torta još i bolja. Cure nam sline svima pa preporučamo i vama. To su okusi Dalmacije, okusi otoka, divota, kaže Dubravka Sarić.