HURS poziva lokalne političare da ne podižu cijene

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) pozvala je u četvrtak gradonačelnike, općinske načelnike i druge donositelje odluka na lokalnim razinama da ne podižu cijene komunalnih i drugih usluga građanima kojima je Vlada porezno rasteretila plaće.

Vlada nije uspjela preokrenuti gospodarski trend ni zaustaviti pad gospodarstva, pa u predizbornoj godini pribjegava poreznom rasterećenju dohodaka koje može izazvati porast dohotka za širi sloj građana, a time i vraćanje malog dijela standarda, ističe HURS u priopćenju.

No, ako jedinice lokalne samouprave povećaju svoje namete na dohotke građana, ili cijene komunalnih usluga, predškolskih ustanova i sl., Vladina mjera namijenjena povećanju standarda i kupovne moći može se prometnuti u medvjeđu uslugu građanima, upozorava HURS.

Osim toga, zbog sve većih razlika u stopama prireza događa se da radnicima zaposlenima na jednakim poslovima u istom poduzeću, ali sa različitim mjestima rada, plaće sve više variraju, dovodeći u pitanje postulat jednake plaće za rad jednake vrijednosti.

Zbog toga HURS poručuje lokalnim političarima da ne budu poluge nejednakosti hrvatskih građana i ne oduzimaju im radost barem malog povećanja plaće, pogotovo zato što bi tim sredstvima ionako pretežno financirali administrativni aparat, čije državne i lokalne razmjere hrvatsko gospodarstvo sve teže podnosi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah