Ivanec na vrhu liste Financial Timesa

Ivanec je primjer da se može i drukčije i bolje, iako i oni imaju svojih problema. Britanski Financial Times, svrstao ga je među deset malih gradova u Europi – s najboljom strategijom za privlačenje stranih ulaganja.

Dvjestotinjak tvrtki u kojima radi dvije tisuće osamsto ljudi, razvijena industrija. To je Ivanec danas.

Ovo je tradicionalan kraj radno intenzivne industrije, u smislu drvo prerađivačke, metalo prerađivačke, prerada mesa, proizvodnja obuće, tekstilna industrija, kaže Lana Labaš iz Poslovne zone Ivanec. S druge strane – plaće su ispod hrvatskog prosjeka, a nezaposlenih je osamstotinjak. I to je Ivanec danas.

No prema Financial Timesu, upravo je Ivanec svrstan među deset europskih malih gradova najzanimljivim stranim ulagačima. Razni obrti, poslovne zone te poticaji gospodarstvu bili su presudni u izboru.

To je jedna vrlo dobra besplatna reklama i za Ivanec, i za Hrvatsku, nadamo se da će biti manje nezaposlenih na burzi i da ćemo popuniti proračun, smatra ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.

Ljudi su radišni, poduzetni. Mnogi su radno iskustvo stekli u Sloveniji i Austriji. No, veće investicije izostaju zbog loše povezanosti. Po riječima direktorice tvtke ‘Ivančica’ d.o.o. Nade Zver, može se još neke stvari napraviti u komunalnoj infrastrukturi. Već dugo godina grizemo i zalažemo se da se napravi brza cesta.

Koridor se zna. No, od brze ceste – još ništa. Trenutno se radi studija utjecaja na okoliš i kako imam informacije radovi bi trebali krenuti do kraja mandata ove Vlade, objašnjava gradonačelnik Batinić.

Sve u svemu – Ivanec je u zavidnom društvu gradova zanimljivih ulagačima. To bi mu moglo pomoći da ih doista i što više privuče.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hrt
Photo: hrt