Krešimir Sever: Vladina politika štednje je promašena

“Dobro je da makroekonomske mjere pojačanog nadzora neće biti još uvedene, no tome se ne treba pretjerano veseliti. Činjenica je da nove preporuke idu za onim što je Vlada već obećala da će učiniti, a još nije ispunila. Isto tako činjenica je da Vlada često prikazuju stanje u državi bolje nego što to uistinu jest”, istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever komentirajući za naš portal odluku Europske komisije o nacionalnom planu reformi koji je Vlada uputila u Bruxelles.

‘Vlada je plan reformi poslala bez da se usuglasila sa socijalnim partnerima’

“Vlada je u Europsku komisiju poslala prijedlog svojih mjera bez da ih je usuglasila sa socijalnim partnerima, nismo znali što su poslali.Imali smo dogovor da ćemo se naći, za puno toga smo doznali tek u trenutku povrata odgovora iz Komisije”, kazao je Sever.

Sindikati su upozoravali da je i analiza stanja u državi koja se radila utemeljena na krivim premisama, pa su poslani zaključci prikazali možda i neralno stanje u državi.

“Upozoravali smo ministra Mrsića, primjerice kod izračuna plaća. Trojica neovisnih stručnjaka :Babić, Nestić i Pejaković su radili analizu sustava plaća u Hrvatskoj, mi smo sa sindikalne strane upozoravali da su nastali zaključci koji su mogli biti i drugačiji da se koristila druga metodologija (kod izračuna se nije uzimala bruto dodana vrijednost po zaposlenom, već se išlo na BDP po glavi stanovnika). Isto tako kad se radio izračun razine niske zaposlenosti u odnosu na druge zemlje, računalo se prema broju stanovnika, a ne prema broju zaposlenih, za što bi bilo normalno da se tako računalo pa bi i rezultati bili drugačiji”, smatra Sever.

‘Neuvođenje dodatnih mjera nije uspjeh, Hrvatska ima sretnu okolnost da su i ostale zemlje u problemima’

Predsjednik Nezavisnih sindikata ne smatra da je Vlada uspjela s obzirom da nema novih mjera nadzora, već da smo u imali sretnu okolnost jer su i ostale zemlje u problemima.

“U sretnom smo spletu okolnosti. I veće druge zemlje imaju probleme, primjerice Italija i Francuska pa temeljem njihove teške situacije i mi bolje prolazimo. Ne treba zaboraviti da smo od početka krize kumulativno izgubili preko 12 posto BDP-a. Najavljene stope rasta od 0,2 do 0,5 posto neće pomoći da se u sljedećih deset godina vratimo na razinu prije krize. Vladina politika štednje se pokazala neuspješnom, jer dugoročno ne dovodi do pomaka. U tim okolnostima je potpuno objektivno reći da nema razloga za veselje”, napominje Sever.

Porezom na nekretnine lošije će proći većina građana koja tradicionalno štedi u nekretninama

Sever se osvrnuo i na preporuku komisije o uvođenju poreza na nekretnine te smatra kako će se ponovo sve lomiti preko leđa građana koji već godinama štede u nekretninama, te da će lošije proći širi krug građana, a ne samo oni bogatiji kojim imaju mnogo kvadrata.

“Stanje nije isto u EU kao i kod nas, kod nas se i ranije štednja ostvarivala u nekretninama. Treba jasno reći da će to platiti širi krug građana, a ne samo oni koji imaju mnogo kvadrata, a mnogi su i zaduženi i imaju kredite za nekretnine pa je pitanje kako će to platiti.”

‘Depolitizacija javnih poduzeća je nužna, no Vlada je inzistirala na ljudima koji će provoditi njenu politiku’

Sever smatra kako je dobro što će se javna poduzeća reformirati, odnosno pozdravlja odluku o depolitizacija sustava uprava i zapošljavanje sposobnog menadžmenta. Vlada je upozorena na početku mandata da umjesto podobnih stavi sposobne, no javnosti je rečeno – “Trebaju nam ljudi koji će provoditi njenu politiku, a sad vidimo na što se to svelo. Ima tu i dobrih preporuka, no pitanje je kada i na koji način će to napraviti – no nemamo se razloga veseliti”, poručuje Sever.

“Vlada se očitio obvezala da će pooštriti nadzor rada na crno, staviti veći nadzor kod socijalnih naknada. Bojim se da bi mjere u konačnici mogle loše završiti. Vlade često friziraju da bi mogle ostaviti dobar dojam. Primjer Grčke pokazuje da je stanje bilo prikazano puno bolje nego što jest. Treba učinit sve da se trendovi promjene”, kaže Sever.

‘Nismo protiv privatizacije, no treba zaštiti tvrtke koje su od strateškog interesa’

Sever se osvrnuo i na najavljenu privatizaciju HEP-a apeliravši da se ne rasprodaje nacionalno blago jer nas to vodi u još veću propast te da treba misliti na budućnost.

“Država je najavila i rasprodaju državnog portfelja. U preporukama stoji da država treba ‘hrabrije’ krenuti u ponudu dionica u kojima ima vlasništvo čak i u firmama strateškoga tipa. Privatizacija HEP-a koja je najavljena jasno pokazuje da nas se gura u nekakve oblike privatizacije. Nismo protiv privatizacije, ali smo protiv toga da se na ovakav način spašava nesposobna vlast. I ranije vlade su rasprodavale (INA, HT), ponovno se kreće u rasprodaju nacionalnog blaga.Treba se zapitati što će ostati za buduće naraštaje”, upozorava Sever.

Promašena politika Vlade će se nastaviti

Što se tiče budućeg razdoblja i problema s kojima će se hrvatski radnici susretati, Sever prognozira nastavak promašene politike Vlade.

“Očekujem nastavak promašene politike koja ide u pravcu štednje, koja bi trebala stvoriti poziciju za nova ulaganja, no pokazuje se da to ne funcionira. Fleksibilizacija tržišta rada koja bi trebala stvoriti preduvjete za nova radna mjesta se također ne događa. Nastavak restrukturiranja javnih poduzeća stvara viškove ljudi. To se ne radi u zemljama u krizi jer ih privatni sektor sad ne može prihvatiti. Završit će među nezaposlenima ili u mirovini, za što će trebati izdvajati dodatna sredstva i potpore. Ako se to bude događalo, opet će se sve lomiti preko leđa građana”, upozorava Sever.

Sever podsjeća i na problem konstantanog rast blokiranih, njih 320 tisuća i preko 32 milijarde kuna duga koji ne mogu platiti. “Bojim se da će biti pritisaka na radnike i na njihove plaće i na materijalna prava. Ne samo u javnom, nego i privatnom sektoru.”

“Sve te okolnosti će tražiti jedan čvršći i organiziraniji odgovor sindikata, ali i razumijevanje javnosti i političkih elita da više ne mogu ići preko leđa radnika i građana, već da moraju nešto učiniti i na drugoj strani”, istaknuo je Sever.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah