Foto: fah

Prema rješenju od 14. lipnja, Trgovački sud u Zagrebu otvorio je predstečajni postupak nad dužnikom AWT International, sa sjedištem u Zagrebu, jednim od većih dobavljača Agrokora, piše Jutarnji list.

AWT je vodeći distributer robe široke potrošnje, a na hrvatskom tržištu distribuiraju Barillu, BIC, Henkel, Fructal, Viledu…Kad je izbila kriza u Agrokoru, bili su među onima čiji su računi dospjeli u blokadu.

“AWT je izuzetno snažno izložen Agrokoru, pa im je otvaranje predstečajne nagodbe u sklopu koje će se dogovoriti s vjerovnicima, bio jedini izlaz”, komentirao je jedan dobar poznavatelj poslovne scene i položaja Agrokorovih dobavljača, piše Jutarnji list.

O cijeloj situaciji priopćenjem se oglasio i sam AWT International: – Razlog zbog kojeg je Uprava tvrtke odlučila pokrenuti ovaj postupak je nemogućnost podmirenja dospjelih regresnih obveza prema financijskim institucijama po osnovi neisplaćenih mjenica Konzuma d.d. kao glavnog dužnika. S obzirom na to da Zakon o izvanrednoj upravi nad društvom Agrokor d.d. i povezanim društvima predviđa namiru vjerovnika u roku od 12 do 15 mjeseci, isplata regresnog duga prije tog roka umjesto glavnog dužnika predstavlja AWT-u neispunjivu obvezu.

Ovaj postupak omogućava AWT-u redovno funkcioniranje i uređenje odnosa sa vjerovnicima te zaštitu poslovnih partnera, kupaca, dobavljača i zaposlenih. AWT radi punim kapacitetom i nastavlja sa poslovanjem s kupcima i dobavljačima kao i prije novonastale situacije, kaže se u priopćenju te tvrtke.

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr