Plenković: Dogovoreno da se prvo podmiruju blokirani dobavljači

Foto: Fah

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u izjavi novinarima nakon sastanka s dobavljačima kazao da je dogovoreno da se podmiruju prvo dobavljači kojima je blokiran račun, dok je prokuristica Kraša Marica Vidaković izjavila da je dogovoreno da se trgovine Konzuma napune robom.

“Bilo je jasno da postoji povjerenje dobavljača prema zakonski uređenom i strukturiranom procesu izlaska iz aktualne krize, koji je praktički započeo rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu nešto prije d 10 sati. Jutros smo bili učinkoviti i brzi i Ramljak ima, temeljem rješenja Trgovačkog suda, puni mandat da djeluje kao povjerenik”, kazao je premijer

Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak je imenovao Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora te zabranio pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i dr. protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj, a čime se omogućuje deblokada računa koncerna i njegovih tvrtki.

Kako je Plenković kazao, Ramljak će doći u Agrokor, snimiti stanje, obaviti primopredaju i krenuti s upoznavanjem situacije u kompaniji.

“Ono što želimo da nakon sastanka s bankama, koji će biti za 20-ak minuta, da dogovorimo onaj drugi važan dio, a to je doznaka svježe likvidnosti – novog novca – koja će omogućiti isplatu prema dobavljačima”, naveo je Plenković, kazavši da se dogovorilo da će prioritet u plaćanju imati oni dobavljači koji su i sami u blokadi.

Time bi se, naveo je, postigao efekt da nova svježa sredstava omoguće da svi u lancu, do najmanjeg OPG-a, dobiju sredstava i omoguće isplate plaća i normalno funkcioniranje.

Vezano uz problem mjenica, Plenković je kazao da je stav izvanrednog povjerenika i Vlade da “onaj koji je bio krajnji korisnik novca, kojem je novac stigao temeljem mjenica, da taj novac treba vratiti”.

“To je ono što je bitno, mi ćemo iskoristiti sve mehanizme i poluge koje su nam na raspolaganju da se riješi taj problem koji tišti mnoge dobavljače”, rekao je Plenković

Prokuristica Kraša Marica Vikadović potvrdila je da su se dobavljači među sobom dogovorili da se najprije podmiruju potraživanja onih dobavljača kojima je blokiran račun.

“Danas smo se dogovorili da ćemo pustiti protok roba, da ćemo napuniti dućane i da ćemo pozvati isto tako sve zaposlenike da kupuju u Konzumu kako bismo što više omogućili sustavu da generira novi novac i da počne servisirati svoje dospjele obveze”, kazala je između ostaloga Vidaković.

Plenković: Današnji dan početak sustavnog, temeljitog rješavanja krize

Premijer Andrej Plenković izjavio je na konferenciji za novinare da je današnji dan početak sustavnog i temeljitog rješavanja krize te prva faza restrukturiranja Agrokora.

Vlada je jutros na sjednici donijela odluku da za izvanrednog povjerenika u Agrokoru predloži Antu Ramljaka. Kako je istaknuo Plenković, odluku o tome već je potpisao i ona je na putu prema Trgovačkom sudu te se tijekom dana očekuje formalna odluka suda.

> Tko je Ante Ramljak – Vladin izvanredni povjerenik u Agrokoru?

“Današnji dan je početak sustavnog, temeljitog rješavanja krize i prije svega prva faza procesa restrukturiranja Agrokora”, poručio je Plenković na novinskoj konferenciji nakon sjednice Vlade

Najbitnije je da se u ovom trenutku kroz dijalog s dobavljačima i koordinacijom najvećih kreditora-vjerovnika banaka precizno dogovori dinamiku aktivnosti ovoga tjedna, istaknuo je premijer.

“Ključno je da dođe do svježe likvidnosti, dakle novih sredstava koje su vjerovnici, kreditori, banke spremne dati Agokoru. Na taj način, do Uskrsa osigurat će se i isplate plaće zaposlenicima i početak isplate tražbina prema dobavljačima”, naveo je premijer.

Zahvalio je svim dobavljačima na iskazanom strpljenju u procesu, kazavši da su pokazali zrelost te je iskazao razumijevanje za njihove probleme. Rekao je da je Vlada djelovala jedinim mogućim, ispravnim putem, donošenjem čvrste zakonskog uporišta za djelovanje.

“Želim reći da gospodin Ramljak ima potrebne reference, ima potrebno iskustvo i ono što je meni bilo posebno važno kada smo razmišljali o profilu osobe, tražili smo onu osobu koja pozna aktere hrvatskoga gospodarstva, tko točna zna tko je tko, kakve su relacije, kakvi su problemi vezani za poslovanje Agrokora. Jer mislim da upravo ona osoba koju Vlada postavlja na ovakvo mjesto mora imati taj sadržaj i gotovo pa institucionalnu memoriju svih zbivanja vezanih na ovu temu”, poručio je.

Premijer očekuje smirivanje ukupne situacije i financijskih tržišta, normalizaciju stanja, konsolidiranje, prave poruke i međunarodnim institucijama, susjednim zemljama, od malih dobavljača do OPG-ova, zaposlenika, svih aktera.

“Vlada vodi proces, u njega je uložila jako puno energije, puno i političkog kredibiliteta i na tomu ćemo ustrajati, jer je to tema za koju vrijedi dati svoj maksimalni angažman”, naglasio je.

Izvijestio je i da će danas doći do deblokade računa Agrokora te naglasio da će se voditi računa o “razumnom i racionalnom načinu distrubucije dosadašnjih tražbina koje postoje prema dobavljačima.

Ramljak: 24 sata sam u Agrokoru

Ramljak je obećao da će dati sve od sebe da uspije u rješavanju problema Agrokora i bit će, kaže, zbog toga što je malo vremena, “24 sata samo u tome”.

“Pred nama je bitka za Agrokor, bitka za zaposlenike Agrokora, za dobavljače, vjerovnike i pred nama je bitka da se ovaj poslovni problem u Agrokoru kojeg danas imamo ne prelije na cijelo gospodarstvo Republike Hrvatske, pa i šire regije”, rekao je između ostaloga Ramljak.

I on naglašava nužnost vraćanja povjerenja zaposlenika, dobavljača, vjerovnika, što će pokušati zajedno sa svojim timom kojeg već ima u pripremi. “To je prvi prioritet”, rekao je Ramljak uoči sastanka koji u Banskim dvorima slijedi sa dobavljačima te bankarima.

Pokušat će, nastavlja Ramljak, osigurati novac za isplatu plaća radnicima i dobavljačima do Uskrsa, pogotovo malim OPG-ima, a u idućih 12 mjeseci, kaže, “čeka nas vrlo zahtjevan posao”.

Očekuje da će prvi novci za likvidnost Agrokora banke osigurati do kraja tjedna, a vjeruje da će 150 milijuna eura nove likvidnosti koji će, kako se može čuti u javnosti, biti doznačeni Agrokoru, uz generiranje novih prihoda nakon deblokade računa koncerna, “biti dovoljni za početak za plaće i male dobavljače”.

Nije htio govoriti o tome tko će biti u njegovome timu, pa tako ni hoće li biti i Antonio Alvarez, glavni direktor za restrukturiranje. Agrokor će se, kazao je na pitanje novinara, u budućnosti morati restrukturirati na način da dođe “do određenih promjena vlasničke strukture i svega ostaloga”, no nije želio govoriti o detaljima jer za to još prerano.

Plenković računa na Z. Marića

Za odluku da se Ramljaka postavi za povjerenika u Agrokoru na sjednici je glasovao i ministar financija Zdravko Marić, koji se do sada izuzimao kod svih odluka vezanih uz koncern zbog svog negdašnjeg poslovnog angažmana u tom koncernu, a premijer

Plenković je na pitanje novinara znači li to da u budućnosti na njega računa u punoj mjeri, odgovorio: “Na njega računam od momenta kad sam s njim razgovarao da bude minisitar financija, a ovog momenta su nastupile nove okolnosti i ministar Marić će biti normalno uključen u djelovanje Vlade po svim relevantnim pitanjima”, rekao je premijer. Ramljakovi zamjenici bit će poznati, kazao je, nakon što se Ramljak upozna sa činjenicama u Agrokoru i konzultacija nakon toga.

“Vlada će donijeti odgovarajuće odluke kako bi cjelokupan tim ljudi koji će biti angažiran u zahtjevnom procesu restrukturiranja bio kvalitetan. Vodit ćemo računa da svi oni koji svojim znanjem iskustvom sposobnošću i željom da pri donesu uspjeh ovog procesa mogu dati svoj doprinos”, rekao je.

Naglasio je i da nikakvog ograničavanja prava vlasništva nad bilo kojom hrvatskom kompanijom koja posluje u Srbiji ne može biti, a ako dođe do takve situacije koja bi eventualno mogla voditi prema nekoj vrsti spora, poručio je, država će se vrlo snažno angažirati.

Premijer vjeruje da je bankama u interesu da se nađe dugoročno održivo rešenje za Agrokora. “Ako su bili spremni dati Agrokoru određene kredite onda sam siguran da su sada zainteresirani da se ovakvim okolnostima i uz dodatni angažman Vlade, rad povjerenika, sigurno oslanjaju na činjenicu da je taj proces vođen i da kroz aktivno sudjelovanje njemu, a to će demonstrirati i spremnošću da daju nove kreditne svježu likvidnost, na najbolji mogući način zaštite svoj interes”, rekao je.

Plenković je ponovio da se kroz dijalog želi pronaći dugoročno održivo rješenje te da je politika Vlade odgovorna, utemeljena na zaštiti hrvatskih interesa i međunarodnog prava i temeljenih načela međunarodnog poretka. “A naša gospodarska suradnja je otvorena sa svim zemljama, uključujući s Rusijom”, dodao je.

Novinar su upozorili i da je problem Agrokora razotkrio i bojne probleme i kod drugih tvrtki te pitali može li se dogoditi da “i one potonu jer nisu zdrave”.

Naš je cilj, kaže premijer, da ovaj slučaj iskoristitimo i za identificiranje problema u poslovanju, njihovo rješavanje, za sigurnost platnog promet i na taj način izvučemo određene lekcije koje nam primjer Agrokora daje. “To je jedan od širih, transformativnih ciljeva, koji će biti dodana vrijednost usvajanja ovoga zakona i angažmana na rješavanju ovog pitanja”, zaključio je.

Vlada: Izvanredni povjerenik Ante Ramljak

Na jutrošnjoj sjednici Vlade, na kojoj je donesena odluka da se za izvanrednog povjerenika u Agrokoru predloži Ante Ramljak, premijer Plenković je rekao kako je riječ je prvenstveno o političkom pitanju, koje ima značaj stabilizacije hrvatskog društva, javne rasprave, a ujedno je riječ o ključnom gospodarskom i financijskom pitanju za RH.

Za Ramljaka je rekao da je to iskusni financijski i gospodarski stručnjak koji se dokazao u svojoj karijeri i i investicijskog bankara i konzultanta, koji jako dobro poznaje prilike u hrvatskom gospodarstvu i upoznat je sa svim dionicama tog procesa.

“Mislim da smo odabrali osobu koja će svojim iskustvom u zreloj životnoj dobi u kojoj je sada, ali isto tako i s puno energije, htjenja i entuzijazma moći kvalitetno obavljati zadaću povjerenika”, dodao je.

Kazao je kako je cilj Vlade rješavanje problema, to je odgovornost koju preuzima hrvatska Vlada. Važno je, naglasio je, da smo u svim dosadašnjih aktivnostima osigurali da ne dođe do bilo kakvog nekontroliranog efekta ili nepoželjne lančane reakcije na hrvatsko gospodarstvo.

“Osigurali smo našim dosadašnjim umirujućim izjavama da ne dođe do bilo kakve panike na financijskom tržištu. Osigurali smo i, zahvaljujući razumijevanju i strpljenju dobavljača odgovarajuću, gotovo u punoj mjeri korektnu opskrbu Agrokorovih dućana i kompanija, a sada donosimo političku odluku koja je po mom uvjerenju trenutak u kojem ćemo taj svojevrsni visoki prijeteći plimni val spustiti možda ne baš u fazu bonace, ali jednog laganog popodnevnog maestrala, kad je riječ o hrvatskom gospodarstvu”, rekao je premijer Plenković.

Naglasio je kako je druga faza proces restrukturiranja kompanije. “Očekujemo od povjerenika, nakon što stekne temeljiti i neposredan uvid u stanje u Agrokoru, da nakon toga u konzultacijama s Vladom, vjerovničkim i savjetodavnim vijećem pristupimo donošenju odluka o izboru najprimjerenijeg i najkvalitetnijeg savjetnika za taj proces”, rekao je.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala je da se od danas situacija počinje rješavati. “Od danas, korak po korak taj se problem počinje postepeno razrješavati, a u srcu zakona i aktivnosti koje će činiti povjerenik u nadolazećim danima je isplata dobavljača i ponovno pokretanje sustava Agrokor u pravom smjeru. Svi oni koji su govorili da dobavljači trebaju čekati 15 mjeseci da bi naplatili svoju robu nisu govori istinu. Plaćanje dobavljačima, posebno onim najmanjima kojima su dugački rokovi plaćanja najteži teret bit će prioritet povjerenika i vjerujem da će se i raspored plaćanja učiniti već ovaj tjedan”, rekla je Dalić. Dodala je da su plaće zaposlenika također na vrhu prioriteta.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako će OPG-ovi i mali proizvođači biti namireni te da sve ide ka smirivanju stanja i rješavanju problema.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić istaknuo je kako ovo rješenje ne znači amnestiju za one koji su nas doveli u ovo stanje te je najavio korake da se definira odgovornost za stanje u kojem smo se zatekli.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje ocijenio je kako je ovo potez koji će dovesti do smirivanja cijele situacije, pri čemu to nije situacija usmjerena spašavanju bilo čije kože, već hrvatskog gospodarstva, najmanjih ljudi. “Nadležna tijela će utvrđivati postoji li odgovornost i osoba koje su bile uključene u dovođenje u ovakvu situaciju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.