Politizirano državno odvjetništvo ili zašto svi šute o prodaji Croatia osiguranja?

Foto: Bachelot Pierre J-P

Državni ured za reviziju ocijenio je da odluku o privatizaciji Croatia osiguranja Vlada Zorana Milanovića nije smjela donijeti samostalno te da joj je za to trebala suglasnost Sabora. Učinila je to u sklopu izvješća o obavljenoj reviziji proračuna za 2014. No, danas svi šute o tome, pa čak i oni koji bi se trebali pokrenuti – državno odvjetništvo.

> Što sve državna revizija vidi kao sporno kod prodaje Croatia osiguranja?

Podsjetimo, u državnoj reviziji zaključili su da odluku o privatizaciji Vlada nije smjela donijeti bez odobrenja Sabora, upozorili da je 2013. bitno smanjena vrijednost nekretnina CO-a, te ocijenili da je s 27 milijuna kuna plaćena previsoka cijena za konzultantske usluge, koje su, drže revizori, mogli napraviti državni službenici.

Nekadašnji zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Jelić tvrdio je kako je, prodajom Croatia osiguranja Adris Grupi, hrvatski proračun oštećen za 3,5 milijarde kuna te sumnja kako su se prilikom pogodovanja udružili KPMG kao procijenitelji Croatia osiguranja, Uprava Croatia osiguranja, ministar financija Slavko Linić i Uprava Adris Grupe, zbog čega je podnesena i kaznena prijava protiv njih.

> Zbog korupcije gubimo 15 posto BDP-a godišnje, ali Petrov u DORH-u nije vidio problem

“Nema nikakve potrebe da Croatia osiguranje ide u dokapitalizaciju kada ima 22% svojega kapitala, u svojoj imovini, puno više nego bilo koje drugo osiguravajuće društvo u Hrvatskoj. Plivaju u kapitalu, imaju depozita oko milijun kuna u ostalim bankama, društvima. Samo tjedan ili dva prije ugovora o kupoprodaji su kupili 80 milijuna dionica Tiska i Belja. Sve suprotno onome iz projekta privatizacije”, objasnio je nekadašnji zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Jelić, koji je podnio kaznenu prijavu, o imovini Croatia osiguranja.

Linija kapitala

31. prosinca 2012., imovina Croatia osiguranja iznosi 9.410.656.038,00 kuna, knjigovodstvena vrijednost društva (razlika između imovine i obveza) je 2.056.921.675,00 kn ili 21,85 posto ukupne imovine. Premija osiguranja je 3.159.511.000,00 kuna (uključujući povezana društva), udjel u premiji na hrvatskome osigurateljnom tržištu je 32 posto.

Devet mjeseci poslije, 30. rujna 2013., imovina društva je 9.567.984.622,00 kn, knjigovodstvena vrijednost društva je 2.139.763.411,00 kn ili 22,36 posto, premija osiguranja je 2.501.223.616,00 i udjel na RH tržištu 32 posto.

> Državna revizija: SDP-ova vlada nezakonito je prodala Croatia osiguranje!

Tržišna kapitalizacija CO na dan odluke Vlade (18.12.2013.) bila je 2.246.070.800,00 kn.

Vidljivo je kako RH za poklonjenih 60 posto vlasništva Croatia osiguranja dobiva samo 9,4 posto od vrijednosti imovine, 42,3 posto od knjigovodstvene vrijednosti, 40 posto od vlastitoga kapitala i od tržišne kapitalizacije i 28,6 posto od godišnje premije osiguranja CO.

Nije bila potrebna dokapitalizacija?

Croatia osiguranju nije bila potrebna nikakva dokapitalizacija jer udjel vlastitoga kapitala u imovini društva 22,0 posto, dok je, primjerice, u Allianzu Zagreb d.d. 17 posto, Basler osiguranje Zagreb 14 posto.

Samo dva dana prije odluke Vlade RH o prodaji dionica CO, uprava Croatia osiguranja kupila je dionice Tiska u iznosu od 40,4 milijuna kuna i dionice Belja u iznosu od 42,1 milijuna kuna, što potvrđuje da CO nije malo nikakvih potreba za dokapitalizacijom jer CO u kapitalu jednostavno pliva.

> Mladen Pejnović – čovjek kojeg ćemo pamtiti po lošem gospodarenju državnom imovinom

Ovo je jako važno jer je to još jedan dokaz kako je ovo bila štetna privatizacija koju je provela SDP-ova Vlada. Situacija je još simptomatičnija ako se pogleda tko je sve sudjelovao u protuzakonitoj i štetnoj privatizacije Croatia osiguranja – Linić, Pusić, Vrdoljak, Pejnović. Svi oni odgovorni su jer su dali suglasnost za to da se državni proračun ošteti za oko 3,5 milijarde kuna. Kada će se konačno nešto promijeniti?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr