Rusi podnijeli kaznenu prijavu protiv Todorića zbog prikrivanja financija

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Ruski Sberbank podnio je kaznenu prijavu protiv još uvijek aktualnog većinskog vlasnika Agrokora, Ivice Todorića. Još krajem svibnja prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka, Maksim Poletajev, rekao je kako razmišljaju o tužbi protiv obitelji Todorić jer su im kao kreditorima prikrivali prave podatke o stanju Agrokorovih financija, navodi Jutarnji list.

Navodno je u osnovi tužbe Sberbanka zadnjih 100 milijuna eura kredita koje su Rusi odobrili u ožujku ove godine, odnosno u trenutku kad su veliki problemi Agrokora s likvidnošću već bili jako dobro poznati financijskoj, ali i općoj javnosti. Taj kredit Rusi su odobrili, kako je rekao predsjednik Uprave Sberbanka za Hrvatsku Mario Henjak, “u funkciji stabilizacije situacije”, a od 100 milijuna tri četvrtine otišlo je na plaćanje dobavljačima, 21 milijun na porezne obveze te 4 milijuna za plaće zaposlenih. Rusi procjenjuju da ih je Todorić navukao na davanje tog kredita prikazivanjem nepotpunih odnosno nerealnih bilanci.

> Todorić pred kolaps Agrokora odbio dvije milijarde eura od Kineza

Danas su u Sberbanku vrlo nezadovoljni jer tih “stabilizacijskih” 100 milijuna eura nije dobilo tzv. status senioriteta tj. prvenstva u naplati. To pitanje je, može se reći, ključna točka prijepora između Vlade RH i izvanrednog povjerenika za Agrokor na jednoj strani te Sberbanka na drugoj.

U Sberbanku su odbili komentirati informaciju o kaznenoj prijavi.

Prema saznanjima Jutarnjeg lista, kaznena prijava Rusa samo je jedan od krupnih pravnih problema s kojima će se suočiti Ivica Todorić, članovi njegove obitelji te druge odgovorne osobe iz Agrokorova sustava.

Novi sukobi

U utorak su iz Agrokora pozvali dobavljače da daju izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju koncerna uz isporuku robe odnosno pružanje usluga u vrijednosti do najviše 50 milijuna eura, javlja Tportal.

U Agrokorovom priopćenju ističe se kako je ta kompanija 8. lipnja 2017. godine sklopila ugovor o najstarijem (super-priority) kreditu, kojim je predviđena i tranša kredita u iznosu od najviše 100 milijuna eura, od kojih će se 50 posto koristiti za refinanciranje starog duga, a 50 posto za potrebe tekućeg poslovanja. U tom kreditu, navodi se, kao kreditodavatelji mogu sudjelovati dobavljači Agrokora i njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe odnosno pružanje usluga.

Hrvatska udruga poljoprivrednika ovaj je poziv ocijenila nezakonitim.

Poljoprivrednici smatraju da se pozivom potiče vjerovnike koji prema Agrokoru imaju potraživanja, nastala neispunjenjem ugovorne obveze odnosno nepodmirenjem dugovanja za isporučenu robu i usluge, da kreditiraju poslovanje Agrokora ‘u naturi’ (daljnjom isporukom robe i usluga) u sklopu kreditnog aranžmana koji je Agrokor sklopio 8. lipnja 2017. godine.

Smatraju da je Ugovor o najstarijem kreditu od 8. lipnja 2017. suprotan Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, jer nije jasno preciziran razlog zbog kojeg izvanredni povjerenik preuzima novo zaduženje. Drže da se to odnosi i na poziv dobavljačima.
Traje revizija

Prema podatcima objavljenima u srpnju, Konzum je u prvih pet mjeseci ove godine ostvario prihod od 3,43 milijarde kuna, Konzum BiH 943 milijuna kuna, a Tisak 805 milijuna kuna, pokazuju prvi nekonsolidirani i nerevidirani podatci koje je izvanredna uprava Agrokora objavila u najnovijem, trećem mjesečnom izvješću o svom radu

U njemu su uz ostalo objavljeni i podatci o poslovanju nekih ključnih kompanija koncerna u petomjesečnom razdoblju – podatci o prihodima i operativnoj dobiti odnosno EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije), uz napomenu da, budući da još traje revizija financijskih izvještaja za 2016. godinu, nisu mogli biti prikazani podatci za prethodnu godinu za usporedbu.

Ista situacija je i s ostalim kompanijama. Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Žitnjak su izvijestili da neće objaviti financijska izvješća za 2016. godinu u ranije najavljenom roku do 31. srpnja, jer revizori do tada neće stići završiti posao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr/tportal

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.