Sindikat: asistenti bez plaće za boravka u inozemstvu

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja upozorio je u srijedu da se zbog nepostojanja kolektivnog ugovora uskraćuje plaća mladim znanstvenicima za vrijeme studijskog boravka u inozemstvu, na koju su imali pravo prvu godinu boravka, pa mnogi odustaju od inozemnih stipendija i usavršavanja.

Predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić pojasnio je na konferenciji za novinare da je ranijim kolektivnim ugovorom bilo predviđeno da mladi znanstvenici, kada odu na usavršavanje u inozemstvo, imaju pravo na plaću tijekom prve godine studijskog boravka, jer im u Hrvatskoj ostaju obitelji, pa im je taj novac potreban dok se ne snađu.

Ribić je rekao da su odbijena sva rješenja koja su predlagali pa je očito da u Ministarstvu znanosti, prosvjete i sporta postoji neodgovornost i nerazumijevanje problema. Najavio je da će sindikat to pravno tretirati kao neisplatu plaće, a na novinarsku tvrdnju kako to onda može značiti i tužbe odgovorio je potvrdno.

Predsjednik sindikata Igora Radeka upozorio je kako je uskrata tog prava vrla loša, čak i pogubna za razvoj akademske zajednice, jer se sve manji broj mladih znanstvenika odlučuje za znanstvenu karijeru, bilo da u nju tek ulaze ili ostaju. Također je upozorio na lošiji status mladih asistenata koji tek ulaze u sustav u odnosu na postojeće asistente.

Zamjenik predsjednika sindikata i znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković (IRB) Tvrtko Smital ustvrdio je da zbog toga znanstvenici vraćaju već dobivene stipendije i ne idu na usavršavanje u inozemstvo. To dovodi i do negativne birokratske selekcije, jer oni koji dobiju stipendije čak i prekidaju radni odnos, odlaze u inozemstvo na dulji rok i najčešće se teško vraćaju.

Uštede su bespredmetne u odnosu na korist ostvarenu povratkom znanstvenika sa usavršavanja u znanstveni sustav, istaknuo je Smital naglasivši kako Hrvatska mora nešto uložiti da bi ostvarila korist.

Smital kaže da na IRB-u trenutno ima 230 znanstvenika, od kojih su njih 50 do 80 postdoktoranti, a od tog broja ih je pedesetak na usavršavanju u inozemstvu. Godišnja plaća im je oko 120.000 kuna bruto, a nakon završenog usavršavanja oko 150.000 kuna bruto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod/h
Photo: fah