Slovenska vlada štedi smanjivanjem nagrada akademicima

Članovi Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU) dosad su imali doživotno pravo na 1400 eura mjesečne nagrade iz državnog proračuna, ali im je vlada iznos spustila na 790 eura u sklopu mjera štednje, budući da je u proračunu za iduću godinu “rupa” od najmanje 200 milijuna eura, iznose u četvrtak slovenski mediji.

Umjesto iznosa prosječne bruto plaće, slovenskim akademicima odsad pripada mjesečna nagrada u visini slovenske minimalne bruto plaće, čime je vlada premijera Mire Cerara na 90 akademika uštedjela 880.000 eura proračunskih sredstava, piše ljubljanski “Dnevnik”, ističući da je riječ o minimalnom prilogu stabilizaciji javnih financija jer je ministar financija Dušan Mramor nedavno izjavio kako bi u proračunu za iduću godinu trebalo izvesti rezove u visini čak 700 milijuna eura.

Slovenski mediji prenose da je Cerarova vlada izložena kritikama ekonomista da je pod prijetnjom štrajka prebrzo potpisala dogovor da neće biti većeg smanjenja plaća u javnom sektoru, gdje su uštede mogle biti najveće.

Vlada zato priprema program novih mjera štednje u rebalansu proračuna za iduću godinu, kako bi se manjak sveo na manje od tri posto BDP-a, što od Slovenije očekuje Europska komisija, ali u ministarstvu financija tvrde da se neće povećavati korporativni porezi niti PDV nego će se, bude li potrebno, rezati potrošnja, navodi ljubljansko “Delo”.

Premijer Miro Cerar u srijedu je za posjeta Mariboru izjavio da vlada u procesu rješavanja proračunskih teškoća očekuje razumijevanje ne samo sindikata, nego i poslodavaca, istaknuvši da je potrebno smanjiti potrošnju općina i ustvrdivši da njegova vlada traži konstruktivna rješenja za tešku situaciju unatoč “demagoškim” napadima da je popustljiva prema svima.

“Vlada traži rješenja koja će biti konstruktivna i nikoga neće baciti na rub preživljavanja, ali koja moraju i državi omogućiti da preživi”, kazao je Cerar, dodavši da je njegova vlada, iako djeluje tek nekoliko mjeseci, već pokrenula opsežan dijalog o mjerama potrebnim za izlazak iz krize.

“Delo” u četvrtak u komentaru navodi da je proračun za iduću godinu, u kojem troškove treba smanjiti za najmanje 200 milijuna eura, enigma s mnogo nepoznanica, te da bi jedino, ali vrlo loše, rješenje za krpanje “proračunske rupe” bilo radikalno smanjenje investicija.

Vlada se glede oporavka previše pouzdaje u rast BDP-a koji je zabilježen u ovoj godini, a trebala bi pripremiti proračun temeljen na strukturnim reformama jer će u suprotnom biti prisiljena na stalne rebalanse, ocjenjuje vodeći slovenski list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: visitljubljana.com