AEM će razmatrati članke koje je financirao novinarki H-altera o Poliklinici i Buljan Flander zajedno s reakcijama javnosti

jindra halter djeca zlostavljanje
Foto: Snimka zaslona, H-alter, Depositphotos; fotomontaža: Narod.hr

U drugoj polovici rujna Općinski građanski sud u Zagrebu je donio Rješenje o zabrani pisanja koje se odnosi na portal H-alter čiji je nakladnik Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, a vezani su uz tekstove o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Odluka je donosena povodom 10. tekstova koje je u razdoblju od 12.07.2021. do 25.08.2021. napisala novinarka Jelena Jindra. Ti su tekstovi napisani uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije (AEM) temeljem provedenog Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.

>Hoće li HRT-ova novinarka biti nagrađena za pisanje tekstova na H-alteru nad kojima postoji sudska zabrana?

Povodom toga Narod.hr je uputio pitanje AEM-u o tome koji su načini sankcioniranja onih novinara koji dobivaju sredstva poreznih obveznika, a onda objavljuju neistine kao što je to za članke novinarke Jindre dokazano sudskom odlukom. AEM je za Narod.hr odgovorio kako: “Povjerenstvo za ocjenjivanje prijava pristiglih temeljem Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama razmatrat će spomenute članke gospođe Jindre zajedno s objavljenim reakcijama javnosti (uključujući demantije)”.

Narod.hr je u AEM-u uputio iduće pitanje:

“Postoji li procedura za postupanje u ovom slučaju, ili u bilo kojem eventualnom novom takvom ili sličnom slučaju kojom bi se odluka o isplati honorara zaustavila, odgodila ili u slučaju već isplaćenog honorara tražio povrat?”

AEM je za Narod.hr odgovorio:

“Pet ugovorenih članaka gospođe Jelene Jindre objavljeno je u srpnju i početkom kolovoza ove godine, dakle puno prije pokretanja sudskog postupka pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu. Povjerenstvo za ocjenjivanje prijava pristiglih temeljem Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama razmatrat će spomenute članke gospođe Jindre zajedno s objavljenim reakcijama javnosti (uključujući demantije).

Napominjemo da je, vezano uz spomenutih pet članaka, dana 13. kolovoza 2021. podnesena pritužba od strane Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te je Vijeće za elektroničke medije na sjednici održanoj 25. kolovoza 2021. donijelo Odluku da nema kršenja Zakona o elektroničkim medijima uz odgovor Poliklinici da svoje pravo može ostvariti u privatnoj parnici.

Vezano uz isplatu honorara autorici, izvješćujemo Vas kako prije isplate ugovorenih sredstava Agencija za elektroničke medije provjerava poštivanje odredbi Ugovora o autorskom djelu.

Ukoliko spomenuto Povjerenstvo prihvati Narativni izvještaj i AEM utvrdi poštivanje odredbi Ugovora o djelu, Vijeće za elektroničke medije donosi Odluku o isplati sredstava.”

Zašto je Sud donio odluku kojem zabranjuje H-alteru pisanje o Buljan Flander i Poliklinici

Podsjetimo, tema članaka novinarke Jelene Jindri s H-altera bila je Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece odnosno djelovanje Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Odluka suca Andrije Krivka donesena je na traženje tadašnje ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander.

Ona je ubrzo podnijela ostavku, što je bio rezultat gore spomenutih tekstova, tromjesečnog ignoriranja od strane gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, ali i otvorene kritike sudbene vlasti koje su iznijeli premijer Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zbog navodnog udara na slobodu medija.

Rješenje o zabrani pisanja bilo je argumentirano 17 stranica te je Sud problematizirao gotovo svaki od prvih osam objavljenih članaka. Između ostaloga Sud nije ocijenio vjerodostojnim niz informacija navedenih u člancima H-altera, a istaknuto je da autorica nije iznijela mišljenje druge strane je da je krivo interpretirala sociologinju na na koju se pozvala.

Isto tako, gradonačelnik Zgareba Tomislav Tomašević je povodom istih tekstova razriješio upravno vijeće Poliklinike i to bez prethodnog razgovora s ravnateljicom Gordanom Buljan Flander, koja je sastanak tražila tri mjeseca. Inače, glavni urednik H-altera je vijećnik i sukreator programa ekstremno lijeve stranke Možemo, čiji je Tomašević jedan od glavnih predstavnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.