Hoće li HRT-ova novinarka biti nagrađena za pisanje tekstova na H-alteru nad kojima postoji sudska zabrana?

HRT-ova novinarka jelena jindra
Foto: Snimka zaslona

Agencija za elektroničke medije u siječnju je raspisala natječaj za novinarske radove, a na njega se javila HRT-ova novinarka Jelena Jindra, prijavivši svoj rad o sustavu “otuđenja” djece.

“Prethodno je kontaktirala H-Alterovu redakciju s prijedlogom da rad bude objavljen na našim stranicama”, kazao je političar i vijećnik Možemo Toni Gabrić, ujedno i glavni urednik H-atera, dodavši da se “o predloženom radu odlučivalo na razini Agencije za elektroničke medije, i njezino Vijeće je u travnju odlučilo da radu bude dodijeljena financijska potpora u iznosu od 10 tisuća kuna“.

> Dr. Markić: Politička egzekucija Gordane Buljan Flander u režiji Možemo

> Donosimo desetke odgovora, demantija i dopisa kojima se Poliklinika štitila od H-alterovih neistina – zato je Tomašević smijenio UV

> Pitali smo novinarku H-altera je li u sukobu interesa u odnosu na Polikliniku ili prof. Buljan Flander 

Upit Agenciji

S obzirom da je Općinski građanski sud u Zagrebu 21. rujna 2021. privremenom mjerom zabranio portalu H-Alter i novinarki Jeleni Jindri objavljivanje tekstova iz projekta „Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece” o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i bivšoj ravnateljici Gordani Buljan Flander Narod.hr od Agencije za elektroničke medije zatražio je odgovore:

1. hoće li novinarki Jeleni Jindri biti isplaćen honorar u iznosu od 10.000 kuna za tekstove iz novinarskog projekta „Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?” objavljeni na portalu H-alter?

2. ako je već isplaćen honorar, hoće li biti zatražen povrat?

Iz Agencije su nam odgovorili:

“Gospođa Jelena Jindra sudjeluje u projektu Kvalitetno novinarstvo AEM-a na način da je nakon njezine prijave na Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama te na temelju provedenog spomenutog Javnog poziva i Odluke Vijeća za elektroničke medije o dodjeli bespovratnih sredstava novinarima za objavu radova u elektroničkim publikacijama, s navedenom autoricom/novinarkom sklopljen Ugovor o autorskom djelu”.

“Spomenuti Ugovor, između ostaloga, predviđa izradu i objavu pet novinarskih članaka pod naslovom Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece? te dostavu Narativnog izvještaja po realizaciji projekta”.

“Nadalje, ukoliko Povjerenstvo za ocjenjivanje prihvati navedeni Izvještaj, Vijeće će donijeti Odluku o isplati sredstava”.

Postoji li sankcioniranje za neistine?

S obzirom na ovaj odgovor, od Agencije smo zatražili dodatna pojašnjenja:

“Koliko razumijemo, Agencija za elektroničke medije nije do sada imala situaciju da je za novinarske članke koje je Agencija financirala javnim novcem bilo toliko demantija institucije ili osobe kao u slučaju članaka koje je novinarka Jelena Jindra objavila u H-alteru.

Inače, držimo da je ovo hvalevrijedan projekt koji potiče novinarsku izvrsnost dodjelom bespovratnih sredstava novinarkama i novinarima za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa. Upravo zbog toga smatramo još važnijim razumjeti načine sankcioniranja onih novinara koji dobivaju sredstva poreznih obveznika, a onda objavljuju neistine kao što je to za članke novinarke Jindre dokazano sudskom odlukom.

S obzirom na ovu novonastalu situaciju u kojoj je Općinski građanski sud u Zagrebu 21. rujna 2021. privremenom mjerom zabranio portalu H-Alter i novinarki Jeleni Jindri objavljivanje tekstova iz projekta „Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece” o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i bivšoj ravnateljici Gordani Buljan Flander, molimo za Narod.hr odgovor:

postoji li procedura za postupanje u ovom slučaju, ili u bilo kojem eventualnom novom takvom ili sličnom slučaju kojom bi se odluka o isplati honorara zaustavila, odgodila ili u slučaju već isplaćenog honorara tražio povrat?

Od Agencije do objave ovog teksta još nismo dobili odgovor.

“Nije sloboda medija iznositi neistine”

“Poliklinika je poduzela sve korake da bi se metodama koje im služe na raspolaganju zaštitili od neistina, dakle, tu nema priče o slobodi medija. Ne znam kako nije neugodno niti premijeru Plenkoviću ni gradonačelniku, niti bilo kome tko se usudi o tome govoriti, izjednačavati slobodu medija, pravo novinara, pravo portala, našeg portala, vašeg, H-altera, bilo kojeg drugog, da govori o određenoj temi, s pravom istih tih da objavljuju laži”, upozorila jedr. Željka Markić,izvršna direktorica U ime obitelji gostujući u Bujici na Z1 televiziji.

“To nije sloboda medija, da svatko objavljuje što mu padne na pamet. To je procijenio i sud. Stvar je u tome da sloboda medija znači da se medije, novinare, bilo koga ne ograničava u tome da otvaraju teme koje žele i govore istinu o stvarima. Nije sloboda govoriti neistinu o stvarima, nije sloboda voditi čitatelje na krivi put, stvarati dojmove kod njih i objavljivati samo jednu stranu priče ili iznositi neistine. To nije sloboda, sloboda znači da medij može djelovati”, istaknula je dr. Markić.

Tomašević nakon privremene mjere suca Andrije Krivka naložio smjenu Upravnog vijeća poliklinike – koje jedino može smijeniti Buljan Flander

Podsjetimo, odlukom zagrebačkog Općinskog građanskog suda sudac Andrija Krivak proučio je niz članaka koje je portal H-alter objavio o prof. Buljan Flander i Poliklinici te je donio rješenje o privremenoj zabrani portalu H-alter da objavljuje daljnje tekstove.

> Dugogodišnja vještakinja o slučaju Poliklinika: ‘Obično šutim i radim, ali nakon odgledanog Otvorenog…‘

> Nakon što su Plenković i Tomašević štitili H-alter – Buljan Flander podnijela neopozivu ostavku

> Portal H-alter kao Tomaševićev malj za političku egzekuciju – glavni urednik Toni Gabrić vijećnik i sukreator programa Možemo

Oduka o privremenoj mjeri donesena je na prijedlog Poliklinike i danas bivše ravnateljice Gordane Buljan Flander, a nakon što je HRT-ova novinarka Jelena Jindra, na H-alteru objavila od 12. srpnja do 8. rujna ove godine seriju od ukupno osam tekstova u kojima se iznosi niz neistina i poluistina o radu Poliklinike i samoj ravnateljici, a nakon što je Poliklinika odgovarala na neistine u obliku zahtjeva za objavom demantija.

Uklanjanje spornih članaka s portala H-alter zatražili su svojim dopisima i Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska udruga socijalnih radnika, navodeći da navedeni novinski članci “ne zadovoljavaju osnovne kriterije kulture i profesionalnosti” te tražeći da se u navedenim člancima pridržava temeljnih načela istinitog i objektivnog izvještavanja javnosti.

“Jindra je nazvala serijal “Sustav za zlostavljanje ili zaštitu djece?”, a zapravo je najmanje govorila o sustavu, usmjerena je bila upravo na ometanje rada poliklinike i difamiranje djelatnika poliklinike. Bilo je puno prijetećih reakcija, poziva na linč na društvenim mrežama, neki roditelji su i odustali od dolazaka i stvorila se jedna atmosfera nepovjerenja, linča i zaista je došlo do ometanja rada poliklinike”, rekla je Buljan Flander u razgovoru za Hrvatski radio Radio Sljeme.

Tomislav Tomašević je kao razlog za smjenu Upravnog vijeća Poliklinike naveo upravo odluku zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je sudac Andrija Krivak rješenjem zabranio portalu H-alter da objavljuje sporne tekstove, odnosno činjenica da su pravna služba Poliklinike i ravnateljica Poliklinike reagirali na neistine koje je portal H-alter objavljivao o Poliklinici i radu 23 psihologa, pedagoga, sociologa, stručna djelatnika Poliklinike za zaštitu djece i mladeži.

> Buljan Flander: Tri mjeseca sam neuspješno pokušavala doći do Tomaševića, otkad je počeo javni linč Poliklinike putem H-altera

> Glavni urednik H-altera tumači da smjena UV-a Poliklinike od Tomaševića nema nikakve veze s tim što su obojica iz Možemo

Tomašević je u međuvremenu imenovao novo upravno vijeće, o čemu možete čitati ovdje:

> Tomašević imenovao novo Upravno vijeće Poliklinike: Među članovima i Lora Vidović

Niz odgovora koji su iskrivljavani

U svom razgovoru za Novu TV Buljan Flander je čak navela da je novinarka Jindra prije objave članaka zatražila niz odgovora od Poliklinike, dobila ih te ih onda iskrivljavala.

”Ja sam tražila privremenu mjeru isključivo za portal H-Alter s obzirom na to da je dva mjeseca pisao vrlo ružne članke, članke koji su bili puni neistina, koji su defamirali rad stručnjaka poliklinike, rad Poliklinike. Pokušali smo na razne načine i davanjem informacija i uredniku i novinarki utjecati na to da imaju prave informacije. Međutim, iz teksta u tekst informacije su bile sve manje istinite. Poslali smo sedam-osam demantija”, poručila je prof. Buljan Flander.

Jindra je tijekom svibnja zatražila u nekoliko navrata odgovore na desetke pitanja od Poliklinike, o čemu je Polinklinika slala opsežne odgovore 13.5., 18.5., 31.5., 4.6. i 19.6.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.