Glavni urednik H-altera tumači da smjena UV-a Poliklinike od Tomaševića nema nikakve veze s tim što su obojica iz Možemo

tomašević gabrić možemo halter buljan flander
Foto: Fah, Možemo, Snimka zaslona; Fotomontaža: Narod.hr

Glavni urednik H-altera Toni Gabrić tumači da nema nikakve veze što je gradonačelnik Tomislav Tomašević smijenio Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih, zbog toga što je ta ista Poliklinika zatražila od suda da ju zaštiti od neistina koje objavljuje portal H-alter – i to nema veze – kaže sad političar i urednik H-altera – što su obojica članovi iste stranke Možemo i što je on sukreator programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, Toni Gabrić član je stranke Možemo!

To što sam član Možemo! javno je dostupan podatak. Objavljen je na službenoj stranici te stranke odnosno na službenoj stranici Gradske četvrti Donji grad, pa je javnost neposredno nakon događaja oko ostavke ravnateljice zagrebačke Poliklinike za djecu i mlade imala priliku da ga dozna”, odgovorio je Toni Gabrić, glavni urednik portala H-ater na upit Direktno-hr-a, a to su im potvrdili i iz stranke. “Da, Toni Gabrić je član stranke Možemo! i vijećnik je u Vijeću gradske četvrti Donji grad”, odgovorili su.

> Buljan Flander: Tri mjeseca sam neuspješno pokušavala doći do Tomaševića, otkad je počeo javni linč Poliklinike putem H-altera

> Portal H-alter kao Tomaševićev malj za političku egzekuciju – glavni urednik Toni Gabrić vijećnik i sukreator programa Možemo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević mjesecima ignorirao zahtjeve predstavnika Poliklinike

Podsjetimo, nakon što je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander u četvrtak podnijela ostavku na mjesto ravnateljice zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih – koju je s ekipom stručnjaka pokrenula i vodila 19 godina – u javnost su izašle informacije da ravnateljica Poliklinike nije uspjela „doći do gradonačelnika tri mjeseca“, čak niti nakon što su na prošlotjednom panelu o mentalnom zdravlju objavljeni zabrinjavajući podaci o porastu seksualnog i svakog drugog zlostavljanja djece tijekom lockdowna i pandemije.

Tri sam mjeseca neuspješno pokušavala doći do njega, otkako je počeo javni linč Poliklinike putem H-altera. Novinarki smo dostavili puno podataka, no činjenice je izvrnula i prikazala na drugačiji način“, istaknula je prof. dr. sc. Buljan Flander u ponedjeljak u razgovoru za Večernji list.

S obzirom na jačinu napada očekivali smo podršku gradonačelnika te sam višekratno tražila prijem kod njega. Kako nisam u tome uspijevala, na koncu sam pitala pravnike kako zaštiti rad Poliklinike i interese djece koja bi kod nas trebala doći, a roditelji sve više gube povjerenje u Polikliniku. Rekli su mi da svakako podnesemo tužbu, ali da će do presude vjerojatno proći nekoliko godina, a da se taj period daljnjeg nanošenja štete Poliklinici odnosno djeci može premostiti tzv. privremenom mjerom kojom bismo tražili da se na tom portalu prestanu širiti neistinite informacije”, kazala je bivša ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U tom momentu, kada smo bili bez ikakve podrške od strane osnivača i vlasnika, a neistinite teze o našem radu su širile, ne samo društvenim mrežama nego su se prelile i u mainstream medije, to nam je predstavljeno kao jedino zakonsko rješenje. Vjerovali smo da će javnost u slučaju pozitivnog sudskog rješenja shvatiti da se radi o neistinama koje štete radu Poliklinike i zaštiti djece”, naglasila je prof. dr. sc. Buljan Flander.

Odlukom zagrebačkog Općinskog građanskog suda sudac Andrija Krivak proučio je niz članaka koje je portal H-alter objavio o prof. Buljan Flander i Poliklinici te je donio rješenje o privremenoj zabrani portalu H-alter da objavljuje daljnje tekstove.

Tomašević, koji kao gradonačelnik nije mjesecima odgovorio na zahtjeve predstavnika Poliklinike za djecu i mladih da se uključi u njihovu zaštitu od blaćenja i iznošenja neistina u osjetljivom radu s djecom i mladima, nakon sudske odluke promptno se oglasio i djelovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smijenio je članove Upravnog vijeća Poliklinike, najavljujući postavljanje novih.

Političar Toni Gabrić, na čelu Udruge koja je izdavač medija kojem je on glavni urednik

Gabrić je na čelu Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, koja je izdavač H-altera, medija koji u Hrvatskoj nema gotovo nikakvu važnost, a financijska sredstva osiguravaju primarno iz donacija i projekata iz proračuna ministarstava, ali i Grada Zagreba…

> Evo koliko je novca Plenkovićeva ministrica dala H-alteru, bliskom Možemo, u 2020. godini

> Je li odluka o Severininom sinu pokrenula hajku na Buljan Flander?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Evo odličnog obrazloženja suca Andrije Krivka za odluku o Buljan Flander i portalu H-alter

Odgovor Tonija Gabrića, političara stranke Možemo i glavnog urednika H-altera prenosimo u cijelosti:

“To što sam član Možemo javno je dostupan podatak. Objavljen je na službenoj stranici te stranke odnosno na službenoj stranici Gradske četvrti Donji grad, pa je javnost neposredno nakon događaja oko ostavke ravnateljice zagrebačke Poliklinike za djecu i mlade imala priliku da ga dozna.

Politička povezanost glavnog urednika (pa i svakog novinara) jest bitna informacija.

Sukobi interesa su u modernom društvu neizbježni, u njima leži opasnost od korupcije (premda nisu korupcija sami po sebi), i da bi se ona izbjegla, važno je kako se sukobom interesa upravlja. U tom upravljanju središnje mjesto je njegovo javno deklariranje. Kao što sam gore napomenuo, moja stranačka pripadnost javno je dostupan podatak.

Pretpostavljam da je Vaše pitanje motivirano “otkrićem” Narod.hr-a “https://narod.hr/hrvatska/portal-h-alter-kao-tomasevicev-malj-za-politicku-egzekuciju-glavni-urednik-toni-gabric-vijecnik-i-sukreator-programa-mozemo“, odnosno zaključkom toga teksta kako “portal udruge političara povezanog s Možemo Tomislav Tomašević koristi za političku eliminaciju u institucijama koje ne može preuzeti drugim putem”.

Valja, međutim, imati u vidu sljedeće:

– udruga nije “moja”, već sam na njezinoj skupštini izabran za urednika portala;

– Agencija za elektroničke medije je u siječnju raspisala natječaj za novinarske radove:

– kolegica Jelena Jindra je na taj natječaj prijavila svoj rad o sustavu “otuđenja” djece, kontaktiravši prethodno H-Alterovu redakciju s prijedlogom da rad bude objavljen na našim stranicama. Prilaganje takvog pisma namjere bilo je nužan uvjet prijave na natječaj;

– Jelena Jindra nije ni na kakav način povezana s Možemo!;

– o predloženom radu odlučivalo se na razini Agencije za elektroničke medije, i njezino Vijeće je u travnju odlučilo da radu bude dodijeljena financijska potpora u iznosu od 10 tisuća kuna;

– Tomašević postaje gradonačelnik 1. lipnja;

– članke kolegice Jindra počeli smo objavljivati 15. srpnja;

– niti na koji način nisam sugerirao kolegici Jindri kako bi članci trebali izgledati i što bi trebali sadržavati, niti sam je brifirao u tom smislu: niti bi ona meni to dopustila, niti bih to dopustio sam sebi.

Dakle politički nezavisna novinarka Jelena Jindra publicirala je na H-Alteru svoj rad, financiran sredstvima koja joj je prethodno odobrio VEM, a cjelokupna administrativna priprema za publiciranje obavljena je mjesecima prije nego što je Tomašević postao gradonačelnik.

Tvrdnja kako je H-Alter “Tomaševićev malj”, odnosno da je izvršio medijsku pripremu za opoziv Uprave Poliklinike, najobičnije je silovanje logike””, zaključio je Gabrić za Direktno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.