Je li odluka o Severininom sinu pokrenula hajku na Buljan Flander?

Foto: h-alter.org, fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Odluka Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je, zbog hajke koju je portal H-alter provodio prema zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece i njezinoj ravnateljici Gordani Buljan Flander, zabranio tom portalu da piše o Poliknici i njezinoj ravnateljici, izazvao je val osuda, kako od medija, tako i od političkih vlastodržaca, koji se inače ne bi smjeli miješati pravosudne odluke.

> Tomašević i Plenković u zaštiti H-altera zabrinuti za slobodu medija u Hrvatskoj

> Nakon što su Plenković i Tomašević štitili H-alter – Buljan Flander podnijela neopozivu ostavku

> Evo odličnog obrazloženja suca Andrije Krivka za odluku o Buljan Flander i portalu H-alter

Uplitanje premijera Plenkovića, ministara te zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića stvorilo je pritisak zbog kojega je ravnateljica Buljan Flander u četvrtak podnijela neopozivu ostavku.

”Kako ću predstavljati ustanovu bez podrške gradonačelnika? Konačni pravorijek suda čekam. Kao građanka sam iskoristila ono što mi pruža zakon, a to je zaštita od blaćenja, dezinformacija, linča jer smo bili izloženi neviđenom javnom linču”, poručila je Buljan Flander u četvrtak.

Severina, koja je zanemarivala dijete, bila je poticaj za hajku na sustav?

Podsjetimo, sudski postupak pokrenut je u vezi sa serijom članaka novinarke Jelene Jindre na H-alteru pod naslovom: “Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?”, a u kojemu se provodi hajka nad spomenutom zagrebačkom klinikom i njezinim djelatnicima.

> Psihologinja: U slučaju Poliklinike i H-altera iskorištena su djeca kako bi se plasirala neka druga tema

> Malenica, Aladrović i Beroš reagirali na slučaj H-alter

> Poliklinika: Nedopustivo je da se javni prostor koristi za neistinito informiranje u medijima

Među tekstovima u toj seriji jest i intervju s pjevačicom Severinom Vučković, kojoj je oduzeto skrbništvo nad njezinim sinom i predano njegovom ocu, Milanu Popoviću.

Odluku o tome donio je Općinski građanski sud u Zagrebu 2019., a mediji su tu odluku danima napadali te pokušavali obezvrijediti rad sutkinje koja je tu odluku donijela.

“Medijski je prostor korišten kako bi se obezvrijedio sudački integritet sutkinje Golub čak i na osobnoj razini, a kojemu je namjera očito i vršenje neprimjerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njezin rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudac donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i svog slobodnog sudačkog uvjerenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja. Kako je za donošenje odluke u obiteljskim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija …), a kojim sudac kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka – socijalnih radnika, psihologa i sudskih vještaka. Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih provedenih dokaza, a sudac je ne donosi zato što je netko majka djeteta, a netko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina”, stoji u tadašnjem priopćenju Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Zagrebačka škola koju je pohađao Severinin sin Aleksandar, Severinu je desetak puta prijavljivala Centru za socijalnu skrb i Gradskom obrazovanju zbog zanemarivanja djeteta.

U opsežnom intervjuu s novinarkom Jelenom Jindrom za H-alter, Severina govori o borbi za skrbništvo nad sinom i odnosu s djetetovim ocem Milanom Popovićem. Pjevačica je prikazana kao žrtva zajedničkog djelovanja Milana Popovića i nadležnog sustava, a pri tom spominje i ravnateljicu Klinike za zaštitu djece i mladih, Gordanu Buljan Flander.

Ima li hajka na Buljan Flander veze s njezinom suradnjom s Hrvatskim katoličkim sveučilištem?

Pri tom nije stavljen naglasak na optužbe za Severinino zanemarivanje djeteta, na koje je upozoravala i škola, a koje su vjerojatno bile razlog da se Severini oduzme skrbništvo nad djetetom.

> Dr. Herman Vukušić o slučaju Severine: ‘Šutnja “društvenih aktivista” je više nego zabrinjavajuća’

> Severinu su iz zagrebačke škole prijavili 10 puta za zanemarivanje djeteta?

> Sud o presudi oko skrbništva nad Severininim sinom: ‘Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu, a omalovažavanje rada sutkinje je nedopustivo’

> Severina sazvala press-konferenciju o svom osmogodišnjem sinu

“Od prvog teksta, a posebno nakon intervjua sa Severinom Vučković, u redakciju H-Altera stižu deseci i deseci pisama „običnih“ ljudi, uglavnom majki, koje u bitnome potvrđuju ono što je Severina rekla: sustav za zaštitu djece i obitelji podložan je korupciji i klijentelizmu, pojedinci unutar sustava umreženi su i s politikom i s podzemljem, a tzv. teorija otuđenja od roditelja posebno je podložna zloupotrebama, posebno nepravedna i nasilna, na prvom mjestu, prema djeci. U suštini svih tih pisama iz kojih se vidi da je priča uvijek ista, a sada je potvrđuje i veliki broj žrtava sustava, uvijek je ista i tema: onaj roditelj koji ima društvenu, političku ili financijsku moć, čak i kad je zlostavljajući roditelj, često dobiva podršku sustava i uz njegovu pomoć nastavlja zlostavljati dijete i drugog roditelja.” – napisala je na H-alteru novinarka Jelena Jindra nakon intervjua sa Severinom.

Je li okršaj pjevačice Severine Vučković s bivšim partnerom Milanom Popovićem zbog skrbništva nad djetetom bio razlog zbog kojeg je pokrenuta hajka protiv sustava na portalu H-alter?

Zanimljiv je još jedan detalj. Poliknika za zaštitu djece i mladih koju je vodila Buljan Flander potpisala je suradnju s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, što joj također zamjera novinarka Jindra koja u 2. nastavku svoje serije tekstova piše:

“Ispred ili iza svega nabrojenog je i Kaptol. Naime, dok je 2002. godine G. Buljan Flander osnivala Polikliniku, zahvaljujući podršci tzv. “snažnih žena SDP-a” (Milanka OpačićIngrid AntičevićGordana Sobol) i Milana Bandića i Zvonimira Šostara, javno je redovito isticala da kao katolkinja misli da je “cijelo hrvatsko društvo previše pod utjecajem Crkve”. Od tada se i G. Buljan Flander društveno prilagodila: edukator je nadbiskupija, vjeroučitelja, župnika, studenata katoličkih bogoslovnih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Đakovu i Sarajevu. Na zoom-edukacijama, koje održava za vrijeme radnog vremena iz ravnateljskog ureda, mijenja umjetničke slike sakralnih motiva. Krunicu više ne skriva u odjeći. Poliklinika je među prvim javnozdravstvenim ustanovama potpisala Sporazum o suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem. A od 1.ožujka 2021. , uz blagoslov kardinala Josipa Bozanića, sudjeluje i u radu Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskog katoličkog sveučilišta.”

Je li i suradnja s HKS-om jedan od razloga zbog kojega se H-alter okomio na Buljan Flander?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr