Agrokor: Todorić plasira svoju inačicu priče u Nacionalu

Foto: fah

Prvi puta od izbijanja krize u Agrokoru, njegov osnivač Ivica Todorić komentirao je stanje u koncernu te u izjavi za tjednik Nacional kazao kako bi glavni cilj trebao biti spasiti Agrokor i sva radna mjesta te riješiti problem s dobavljačima.

> Što će otkriti DORH u poslovanju Agrokora?

“Glavni cilj trebao bi biti spasiti Agrokor i sva radna mjesta u kompaniji, da tvrtke iz sustava Agrokora nastave uspješno poslovati. A jednako je važno riješiti problem s dobavljačima”, službena je izjava Todorića za Nacional.

“O poslovanju Agrokora tjednima se plasiraju neistine. U koncernu nema nepokrivenih zaduženja, može se dokumentirati ulaz i izlaz svake kune, a ukupna zaduženost i vrijednost koncerna su u balansu”, sukus je zaključaka koje je Ivica Todorić nedavno iznio u razgovoru sa svojim osobnim savjetnicima, piše Nacional.

> Ramljak o Agrokoru: Ne mogu reći da neće biti tužbi prema RH

Također navode kako je Todorić uvjeren da to može dokumentirati i kada procijeni da je došlo vrijeme, o svim tim detaljima bit će spreman javno progovoriti.

U službenom razgovoru za Nacional Todorić je izjavio da je spreman i otvoren za nastavak komunikacije, ali postoji niz racionalnih razloga zašto zasad ne želi više govoriti putem medija.

> G. Marić: Treba raskinuti štetne ugovore između Agrokora i povezanih društava

Podsjetimo, Ministar državne imovine Goran Marić optužio je Agrokor da je fiktivnim ugovorima o upravljanju ‘isisavao’ novac iz povezanih poduzeća: Agrokor je iz Leda, Jamnice, i Tiska izvukao milijarde kuna!

Goran Marić krajem travnja otkrio je da je u posjedu štetnih ugovora između Agrokora i povezanih društava čija je godišnja vrijednost dosezala 500 milijuna kuna, čime su svjesno uništavane tvrtke poput Jamnice, Leda i Tiska, jer je njihov novac odlazio u Agrokor – koji je imao i ima sjedište u Nizozemskoj (osobno Ivici Todoriću jer je ta nizozemska tvrtka u njegovu stopostotnom vlasništvu) – a oni nisu mogli plaćati dobavljače. Stoga se Marić založio da se obavi analiza cjelokupnog stvarnog stanja.

“Bilo bi dobro analizirati cjelokupno stvarno stanje. Očekujem da će izvanredni povjerenik odgovoriti tim zadaćima, ali očekujem i, primjerice, da se hitno raskinu, ako još nisu, svi štetni ugovori koje je “Agrokor” imao s povezanim društvima. Ne štetnim za “Agrokor”, nego štetnima za ta povezana društva. Jer, neka od tih društava plaćala su desetke milijuna kuna “Agrokoru”, a da protučinidbe zapravo prave nije bilo, odnosno protučinidba je bila u pomoći u upravljanju. Nažalost, to je bila takva pomoć da ih se dovelo u teškoće”, kazao je Marić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, dodajući kako nije bilo razloga, niti osnove ni za kakvo plaćanje “Leda”, “Jamnice” i “Tiska” “Agrokoru” godišnje 10, 20, pa i 50 milijuna kuna.

“Takvih je ugovora bilo otprilike 500 milijuna kuna godišnje. To trenutno treba raskinuti, jer zbog tih ugovora te tvrtke nisu mogle plaćati svojim dobavljačima nego su plaćale “Agrokoru”. Ovo nije iznenađenje za sve one koji se ozbiljno bave ekonomskim poslom. Ja sam još 2005. napisao da je bespredmetno pregovarati s nekim kompanijama u Hrvatskoj, a poslovno pregovaranje je preduvjet tržišnoga gospodarstva”, upozorio je ministar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs