ALD: Vlada prejudicira spor oko nabave automobila

“Vlada RH javno prejudicira ispravnost pravnih stajališta, naravno, na način koji opravdava poziciju njenog javnopravnog tijela (Državnog ureda za središnju javnu nabavu i Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave) unatoč činjenici da je putem tih istih javnopravnih tijela – konkretno Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave – neizravno strankom u upravnom sporu pred nadležnim upravnim sudom u Zagrebu, i to upravo sa društvom ALD Automotive d.o.o.”, stoji u priopćenju te tvrtke nakon što se Vlada javno očitovala o postupku 247 milijuna kuna vrijedne nabave automobila.

Ta je tvrtka dala ponudu od 5,35 milijuna eura neto, odnosno 6,68 milijuna eura s PDV-om, a u priopćenju ocjenjuju da nisu smjeli biti isključeni iz nadmetanja za nabavku službenih vozila.

“Tako učinjena ponuda jest u smislu Zakona o javno nabavi isključena iz nadmetanja, iako po stavu društva ALD Automotive d.o.o. nije smjela biti. Svi ostali detalji ostaju za sudski postupak”, navode iz te tvrtke.

Iz Vlade su priopćili da su u nekim medijima objavljeni netočni i neprovjereni podaci o postupku objedinjene javne nabave motornih vozila, u kojem nije prihvaćena ponuda ALD Automotiva koja je bila jeftinija za 33 milijuna kuna. Prošla je ponuda Porsche leasinga, a ALD Automotive je isključen jer nije dostavio valjanu izjavu o nekažnjavanju, sukladno Zakonu o javnoj nabavi.

“U natječaju nije problem izjave kod društva ALD Automotive ili drugih formalnosti dotaknutih u Vladinom priopćenju, već činjenica da javnopravno tijelo RH u situaciji kada ga javnost proziva zašto uopće nadmetanje, ono svojim priopćenjem pažnju usmjerava na leasing društva koja su valjda svojim formalnim propustima stvorila situaciju uzimanja najskupljih automobila”, kažu u ALD-u i ocjenjuju da je takva medijska zamjena teza i atak na reputaciju društva ALD Automotive d.o.o. nije prihvatljiv”, napominju iz društva.

Javno su su oglasili, kažu potaknuti nizom upita iz medija, a osobito priopćenjem iz Vlade RH, želeći informirati javnost o tezama koje se provlače kroz medijske istupe u opravdavanju odluke o provođenju spornog javnog nadmetanja.

ALD Automotive posluje u 37 zemalja gdje su putem operativnog full service leasinga plasirali preko milijun vozila od čega značajan dio i za javnopravna tijela, kažu u toj tvrtki.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr