Aleksić: ‘Svi dužnici u francima imaju pravo tužiti osam osuđenih banaka i tražiti preplaćene kamate i tečaj’

Foto: Snimka zaslona

Nakon što je Vrhovni sud odbacio revizije osam banaka i presudio – da su povrijedile prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, Udruga Franak proglasila je pobjedu! Nakon osam godina pravne bitke s bankama, naglašavaju, širom su otvorena vrata tužbama.

U povodu toga u HRT-ovom Studiju 4 gostovali su saborski zastupnik SNAGA-e i aktivist Udruge Franak Goran Aleksić, te Mićo Ljubenko, odvjetnik u ime Hrvatske udruge banaka.

“Banke su i prije govorile da se ništa nije promijenilo. Svi dužnici u CHF imaju pravo tužiti osam osuđenih banaka, tražiti preplaćene kamate i tečaj. Na sve to idu i kamate. Ali postoje i ljudi koji su podignuli tužbe i traže ništetnost kompletnog ugovora. Ja sam jedan od tih. I o tome će Vrhovni sud morati odlučiti. Morat će odlučiti i kako će banke obeštetiti ljude koji svoje CHF kredite konvertirali, kazao je Goran Aleksić.

“Kolektivni spor odradio je svoju funkciju. Važnije mi se čini ono što slijedi u individualnim slučajevima. Kako se desilo mnogo događaja u međuvremenu, ima i puno upitnika, i nema jamstava, posebno u vezi s konverzijom, kazao je Mićo Ljubenko.

Pozvao se na kako kaže, “neobičnu rečenicu u odluci Vrhovnog suda” zbog koje banke smatraju da oni koji su kredite konvertirali nemaju pravo ići u “traženje daljnjih prava”.

Aleksić mu je odgovorio kako Vrhovni sud nije izrijekom utvrdio da oni koji su konvertirali kredite nemaju pravni interes. Pozvao se i na Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o parničnom postupku koji izrijekom kažu da je kolektivna presuda obvezujuća na nižim sudovima.

Spomenuo je i reviziju Vrhovnog suda koja nedvojbeno kaže da na sudu “ništa nije potrebno dokazivati osim da je osoba potrošač”.

Aleksić je istaknuo kako je dobio odgovor Europske komisije da prema članku 8 Direktive 93/13 država ima pravo zakonski riješiti taj problem.

“Mađarska je to već napravila. Na temelju presude Vrhovnog suda, vratili su preplaćene kamate, razliku u kupovnom i prodajnom tečaju i konvertirale kredite prema tečaju 6,3. Mađarske banke su tužile državu Eurospkom sudu za ljudska prava i spor izgubile”, kazao je.

Ljubenko je naglasio kako bi bilo dobro da se svaki korisnik kredita dobro informira, kod više stručnjaka. Podsjetio je da se više od tri četvrtine korisnika kredita nije odlučilo na individualnu tužbu do zastarnog roka 13. lipnja.

U zraku je ostao i problem da pogrešno percipiramo da je valutna klauzula nezakonita. Zatim je “upriličen igrokaz” u kojem je Aleksić glumio zaposlenika banke koji Ljubenku nudi kredit u švicaskim francima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT