Aleksić za zakone o potrošačkom kreditiranju i zaštiti potrošača prikupio 78 potpisa

Foto: fah

Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić izvijestio je u srijedu kako je u saborsku je proceduru poslao dva zakonska prijedloga – za definiranje i ugovaranje fiksnih kamatnih marži te za vansudsko vraćanje preplaćenih kamata, za što su prikupili 78 zastupničkih potpisa.

Aleksić je na konferenciji za novinare kazao kako samo klubovi HDZ-a i HNS-a nisu dali svoje potpise na prijedloge koji bi trebali pomoći 200 tisuća direktno ugroženih obitelji.

Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju konačno bi se trebala utvrditi metodologija za ugovaranje fiksnih kamatnih marži u svim kreditima i to bez obzira na valutu kredita u kojima su promjenjive kamatne stope ugovorene na nepošten način, pojasnio je.

Zakonskim izmjenama koji se odnose na zaštitu potrošača omogućilo bi se svim dužnicima oštećenim nezakonitim promjenama kamatnih stopa i to bez obzira na valutu ugovorenog kredita da na temelju kolektivne sudske presude u slučaju Franak mogu zahtijevati vansudsko vraćanje preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate.

Jelena Benjak iz udruge Franak poručila je kako očekuje da se zakoni odmah nakon ljetne saborske stanke uvrste u dnevni red.

“Nakon ljetne stanke očekujemo da predsjednik Sabora uvrsti naše zakone u dnevni red kako bi se u jesen razmotrili i do kraja godine i donijeli”, rekla je.

Mostovac Nikola Grmoja podsjetio je da je Most i kao dio vladajuće većine podržavao te zakonske prijedloge i o njima razgovarao s ministrom financija. “Prekidamo s bankarskim manipulacijama s kamatnim stopama”, poručio je Grmoja dodajući kako nema ništa od kritike vladajućih te treba nuditi kvalitetna rješenja.

HSS-ovci su poručili da su po prvi puta zakoni koji idu u korist građana a ne krupnog kapitala, dok IDS poručuje da podržava konstruktivne prijedloge jer žele banke, koje su iskorištavale građane, dovesti u red.

Goranu Beusu Richemberghu iz stranke Glas je odbijanje vladajućih zastupnika da se pridruže znakovito. “Ili čekaju što će gazda reći, ili su u startu zauzeli negativan stav o toj temi što nije pametna politika”, rekao je.

“Banke duguju građanima od 5 do 10 milijardi kuna preplaćenih kamata. Donesu li se zakoni, kamatne će se stope smanjiti za jedan do tri postotna boda, a anuiteti za 5 do 20 posto ubuduće, čime će se zaustaviti nezakonito poslovanje banaka koje traje 15 godina”, poručio je Aleksić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em