Ana Lederer (DP) dobila više preferencijskih glasova na zadnjem mjestu, od Nine Obuljen-Koržinek (HDZ) na trećem

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Ana Lederer natjecala se kao zadnja na listi Domovinskog pokreta u 6. izbornoj jedinici te dobila 630 preferencijskih glasova, odnosno 3,89 %, a medijski sveprisutna Plenkovićeva ministrica kulture, Nina Obuljen-Koržinek bila je treća na listi HDZ-a u 1. izbornoj jedinici i dobila 480 glasova ili 0,97 % glasova te liste.

> Ana Lederer: ‘Ministrica kulture zastupa ljevicu što je protivno volji birača’

> (VIDEO) Hasanbegović ministrici Obuljen Koržinek: ‘Hoćete li svojim nečinjenjem dozvoliti postavljanje petokrake na riječki spomenik kulture’

> Dr. sc. Banac za Narod.hr o crvenoj petokraki u Rijeci: ‘Obično se veli ‘neokomunisti’, ali u slučaju Obersnela riječ je o paleokomunistu’

> Plenkovićeve ministrice Obuljen i Divjak osigurale da lažno prikazivanje Stepinca – bude obvezni dio obrazovanja

> Tko je Nina Obuljen – žena koju su mediji nametnuli kao ministricu kulture

Podsjetimo, Anu Lederer, teatrologinju i bivšu intendanticu zagrebačkog HNK, zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić lani smijenio s položaja pročelnice Ureda za kulturu iz proceduralnih razloga. Ana Lederer vratila se u Skupštinu grada Zagreba, a vratila se i u Zavod za teatrologiju HAZU.

Razočarana je stanjem u kulturi te ističe da “prave promjene prije svega ovise o državnoj razini, ali, kako vidimo, kvalitetnih zakonodavnih promjena u kulturi nema. No za bilo kakvu promjenu potrebna je politička volja, a, kako vidimo, nema ni ideje, a ni volje.”, a upozoravala je i da Plenkovićeva ministrica Nina Obuljen Koržinek zastupa ljevicu, što je protivno volji birača.

Dok Obuljen Koržinek nije vidjela problema u najavi postavljanja crvene zvijezde petokrake na riječki neboder pozivajući se na umjetničke slobode, Ana Lederer jasno je upozorila da je crvena zvijezda na riječkome neboderu politički čin.

“Crvena zvijezda na riječkome neboderu nije nikakav-umjetnički nego politički čin, dio političkoga programa Europske prijestolnice kulture Rijeke u režiji Obersnela i njegova tima za kulturu, što zamagljuje javnost dociranjima o umjetnosti/slobodi i riječkoj povijesti kao metafori za povijest čitave Europe te floskulama o programskim pravcima – iako je očito pravac samo jedan”, kazala je početkom godine Lederer o najavi veličanja totalitarnog komunizma, koji se nije ostvario zbog epidemije koronavirusa.

“U političkome i ideološkom smislu ministrica Nina Obuljen Koržinek najvjernija je Plenkovićeva sljedbenica i suradnica; zadivljuje kako je anestezirala prostor kulture i kako u gotovo četiri godine nije napravila baš ništa za kvalitativnu promjenu postojećega sustava trudeći se biti nevidljivom. Ona je zapravo osigurala kontinuitet kulture HNS-ove ministrice A. Zlatar Violić. Drugim riječima, izgubili smo u zbroju mnogo godina pa bi se moglo reći kako je riječ o kontinuitetu nečinjenja. Ali što je onda činila osoba bez ideje? Hranila postojeći sustav, njegovala odabrana područja i ljude prema svojim interesima i ideološkim potrebama Plenkovićeve vlasti: loša medijska politika, HRT pod kontrolom i programski nikad gori, slučaj EPK Rijeka (koji će tek imati svoj završni čin kad se podvuku računi, a od projekata ne ostane ništa), HAVC, Hrvatski povijesni muzej u ladici, isti način financiranja kulture, sustavna ignorancija mišljenja samostalnih umjetnika o Zakonu na koji je potrošila mandat… Lista je dugačka. Većina iz tzv. kulturnoga miljea sve ovo vrijeme nije rekla ni slova. Zapravo, pamtit ću zabranu bankomata u rodnom joj gradu kao jedinu odluku koju je donijela.”, podsjetila je Lederer na mandat jedne od omiljenih Plenkovićevih ministrica.

Na iznenađenje mnogih, protiv volje većine tadašnjih hadezeovaca, ali i birača, Plenković je 2016. Ninu Obuljen Koržinek, bez izbornog legitimiteta, postavio za ministricu kulture.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr