Andrijanić o Babićevim pozivima na nasilje: U tijeku je proces dehumaniziranja katolika

Foto: Facebook/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

U Hrvatskoj se ta mržnja također godinama, desetljećima zapravo, sustavno uzgaja i to opet na stranicama najčitanijih i najtiražnijih medija. Neću ovdje spominjati imena autora, manje više su dobro poznata. Proces dehumaniziranja katolika i katoličkog, stvaranja percepcije o vjernicima kao o zatucanim, od strane korumpirane vlasti povlaštenim, zlobnim građanima i ljudima drugoga reda, poluinteligentima, jest u tijeku. Ima li ovo društvo snage i volje prekinuti ga, korigirati ono loše što je dosad napravljeno, neutralizirati tu žuč koja se godinama izlijeva sa kolumnističkih stranica?”, upozorava novinar Goran Andrijanić, udruga Triju mora, povodom objave osnivača portala Index Matije Babića, koji je pozvao na razbijanje i paljenje crkvenih zgrada te na likvidacije.

> Babić zbog odluke Stožera ustvrdio da treba spaliti crkve i kidati glave

> Peternel: Nisam primijetio da je Plenković istup Babića okarakterizirao kao terorizam

Andrijanićev komentar prenosimo u cijelosti:

“Prostor od verbalne i pisane mržnje do njezine realizacije u stvarnosti može se prijeći puno brže nego što to svi misle. Vidio sam kako je to bilo u Poljskoj. U jednome trenutku dogodila se eksplozija mentalnog i fizičkog nasilja (upadi na mise, profanacija crkvenih građevina i kipova, pretučeni svećenici), za koju se činilo kako dolazi ni od kuda. Ali, to nije bilo točno. Ta mržnja protiv Crkve i njezinih članova bila je pomno uzgajana godinama na stranicama tiražnih medija, a o društvenim mrežama da ne govorimo. Sada je izbila na površinu, a ono što je posebice zabrinjavajuće jest da ju je oporba u jednom trenutku prigrlila i htjela je iskoristiti kao metodu političke borbe, legitimizirajući nasilje.

U Hrvatskoj se ta mržnja također godinama, desetljećima zapravo, sustavno uzgaja i to opet na stranicama najčitanijih i najtiražnijih medija. Neću ovdje spominjati imena autora, manje više su dobro poznata. Proces dehumaniziranja katolika i katoličkog, stvaranja percepcije o vjernicima kao o zatucanim, od strane korumpirane vlasti povlaštenim, zlobnim građanima i ljudima drugoga reda, poluinteligentima, jest u tijeku. Ima li ovo društvo snage i volje prekinuti ga, korigirati ono loše što je dosad napravljeno, neutralizirati tu žuč koja se godinama izlijeva sa kolumnističkih stranica? Prije nego nasilje eksplodira kao u Poljskoj? Možda je ovaj poziv na linč koji je urednik najčitanijeg portala objavio na mrežama neka točka prekretnica?

Riječ je, čini mi se o svojevrsnom testu za sve nas. Testu koji će pokazati možemo li, bez obzira na kojoj poziciji stojimo, pokazati da postoji crta u našim međusobnim razlikovanjima koju ne možemo i ne smijemo prijeći. Naravno, postkomunistički medijski establišment Hrvatske je na testu pao. Mainstream mediji ovu mržnju ili ignoriraju ili opravdavaju, ponajprije od svega jer zato što dobrim dijelom žive od nje. Ukazati na nju i osuditi je znači za njih rezati granu na kojoj sjediš. Osim toga, većini ljudi koji o tim medijima odlučuju ovo nasilje je vjerojatno simpatično. Volio bih da me netko ovih dana iznenadi i jasno osudi mržnju.

Postoji u svemu tome test i za nas protiv kojih je ovo sve usmjereno. Često smo odmahivali rukom na ovakve stvari, smatrali kako ih treba ignorirati i ne davati im pretjeranu pažnju jer od nje žive. Ta su vremena prošla, gotovo je s klanjanjem idolu „društvenog mira” kojega je stvorio naš strah, a ne želja za boljitkom.

Mržnja je postala usađena u samu bit ove tranzicijske kulture koju živimo i vrijeme da se jasno i otvoreno borimo protiv nje, svim sredstvima koje nam sustav ove države daje na raspolaganje.

Ovakve riječi moraju biti sankcionirane i za njih treba podnijeti odgovornost. Društvenu, a potom i kaznenu. Ne zbog nas katolika, nego zbog svih nas koji žive u ovome društvu i žele odgojiti djecu u duhu razumijevanja, uvažavanja i ljubavi.

Pažljivo ću ovih dana promatrati stranke koje se nekoliko zadnjih mjeseci prezentiraju kao zastupnici interesa konzervativne Hrvatske, kako bih vidio hoće li jasno i odlučno reagirati. U mojim očima, a ne samo mojim, ovo je važan test i za njih.”, poručio je Andrijanić.

Podsjetimo, Babić je u objavi na svojem Facebook profilu pozvao na razbijanje i paljenje crkvenih zgrada te na likvidacije, odnosno ustvrdio je da bi ne paljenje crkvenih zgrada i ne kidanje glava s ramena dokazivalo da “od Hrvata možeš raditi kretene”. Ustvrdio je to jer su ga zasmetale nove mjere Stožera i opaska premijera Andreja Plenkovića da se sjedenje satima u kafiću i ispijanje alkohola ne može uspoređivati s misom od sat vremena.

> Tužba protiv Indexovog Matije Babića zbog vrijeđanja vjernika: Na pripremnom ročištu odbio se ispričati vjernicima

>Velimir Bujanec za Narod.hr: ‘S novcem od presude protiv Indexa počastit ću Thompsonovu publiku’

Foto: Snimka zaslona

* Goran Andrijanić, Udruga Triju mora, diplomirao je novinarstvo na FPZG i pisao u nizu hrvatskih i poljskih medija. Bio je glavni urednik Bitno.net, izvršni urednik tjednika Fokus i novinar u Jutarnjem listu. Sada piše za poljski portal Wpolityce.pl i tjednik Sieci. Piše o religiji, politici i popularnoj kulturi. Oženjen, otac troje djece – Antonine, Jana Josipa i Ruže Hanne.

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr