Andro Vlahušić gospodar Željeznog prijestolja na Lokrumu

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić izrazio je žaljenje da se serija “Igre prijestolja” neće ove godine snimati u Dubrovniku. Nadao sam se da će se zaustaviti na foto sessionu u Željeznom prijestolju iz spomenute serije. No nažalost nije.

Vlahušić je ranije najavio kako će napraviti sve da se na otoku Lokrumu, u benediktinskom samostanu napravi Centar posvećen seriji “Igre prijestolja”. Najavljeno je i učinjeno, 01. 08. 2015. na Lokrumu u benediktinskom samostanu Vlahušić je otvorio Centar za posjetitelje posvećen “Igri prijestolja” s postavljenim željeznim prijestoljem za koje je gradska vlast utrošila milijun kuna!, i izložbom posvećenoj “Igri prijestolja”.

Kako uopće objasniti ovakav potez? Više vrijedi jedan kamen benediktinskog samostana, od svih glumačkih rekvizita spomenute serije! A o jedinstvenosti i ljepoti otoka Lokruma, kojeg takav “muzej” osobito u zamišljenom prostoru, u biti posve banalizira, jer su brojne tamošnje građevine, poput Maksimilijanova dvorca, nešto povijesno neprocjenjivo, već su se izjasnili mnogi istaknuti intelektualci, među kojima i prof. dr. Slobodan Novak.

U svom odgovoru Vlahušić između ostalog kaže: “Ne razumijem Novaka koji bi kao književnik trebao imati intelektualnu širinu.”

Aktualni gradonačelnik Dubrovnika, HNS-ov Andro Vlahušić je podsjetimo pravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine, zajedno s Perom Vićanom, zbog afere Šipan u kojoj je iz gradske blagajne nezakonito uzeo 2.000.000 kuna i “kreditirao” tadašnjeg koalicijskog partnera Peru Vićana. Pobjednik prijevremenih gradonačelničkih izbora u Dubrovniku održanih prije šest mjeseci Andro Vlahušić, rekao je tom prilikom da će za pet ili deset godina pričati o pravomoćnoj presudi za zlouporabu položaja i ovlasti.

Pobjedu na izborima su mu omogućile stranke Kukuriku koalicije, HNS i SDP, koje su kao i mnogo puta do sada iznevjerile sve moralne principe na koje se neprestano pozivaju i podržale kompromitiranog Vlahušića, samo kako bi se dokopali vlasti.

O našem izbornom zakonodavstvu i moralnom bankrotu političke elite, valjda ne treba trošiti riječi. Za mjesto bilo kakvog referenta u općini potrebno je priložiti potvrdu o neosuđivanosti, kao i da se protiv tražitelja posla ne vodi postupak na nadležnom sudu. Istovremeno, ne samo da pravomoćna presuda ne predstavlja zapreku za obnašanje dužnosti gradonačelnika, nego nema niti ograničenja broja mandata, pa se tako direktno potiče umrežavanje vladajućih lokalnih struktura, kako bi se osigurali uvjeti za praktično, doživotno vladanje određenim gradom.

U međuvremenu USKOK je pokrenuo novu istragu protiv Vlahušića zbog sumnje da je Grad oštetio za najmanje milijun kuna, pogodujući ugostitelju Lukši Frankoviću koji je koristeći tvrđavu Revelin, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito zaradio preko dva milijuna kuna.

U imovinskoj kartici Vlahušić navodi da kao gradonačelnik Dubrovnika prima plaću od 21 tisuću kuna neto.
Popis Vlahušićevih nekretnina je impozantan. Posjeduje dva stana u Dubrovniku, jedan površine 120 metara četvornih, vrijednosti 1.620.000 kuna, i drugi koji glasi na njegovu suprugu veličine 80 metara četvornih, vrijednosti 1.200.000 kuna. Vlahušić posjeduje i poslovni prostor u Dubrovniku veličine 60 metara četvornih vrijedan 680 0000 kuna, kuću u Imotici veličine 200 metara četvornih vrijednosti 1 500 000 kuna, te apartman na Kupresu od 40 metara četvornih, vrijedan 230 000 kuna. Vlahušić osim toga posjeduje umjetnine vrijedne 300 000 kuna, dionice od 40 000 kuna, a ima 700 tisuća kuna ušteđevine. Ukupno u nekretninama, umjetninama, dionicama i ušteđevini Vlahušić i supruga posjeduju 6 270 000 kuna.

Politika je zaista unosno zanimanje, zar ne?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: montaža narod.hr