Anketna nezaposlenost pala u drugom tromjesečju

Foto: fah

Stopa anketne nezaposlenosti u drugom je tromjesečju bila za 3,1 postotnih bodova niža nego u prvom tromjesečju 2017. kada je iznosila 14,1 posto.

U drugom tromjesečju je u Hrvatskoj bilo 201 tisuća nezaposlenih, što je 35 tisuća manje nego u drugom kvartalu 2016. Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih anketom prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima pokazuje da je u drugom tromjesečju stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija veća (11,9 posto) od stope anketne nezaposlenosti (11 posto).

U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema anketi veći je za 16 tisuća od podataka HZZ-a. Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 201 tisuće nezaposlenih prema anketi njih 150 tisuća ili 74,5 posto prijavljeno službi za zapošljavanje.

Istodobno, od ukupno 185 tisuća registriranih u HZZ-u, njih 35 tisuća ili 18,8 posto ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti.

Zaposlenih je u drugom tromjesečju ove godine, po nedavno objavljenim podacima DZS-a, iz ankete o radnoj snazi bilo 1,63 milijuna, što je u odnosu na tromjesečje prije povećanje za oko 88 tisuća, a 26 tisuća više nego u drugom kvartalu lanjske godine.

Tako je i stopa zaposlenosti koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, u drugom tromjesečju ove godine iznosila 46 posto što je rast u odnosu na tromjesečje prije kada je iznosila 43,5 posto, ali i porast na godišnjoj razini s obzirom da je stopa zaposlenosti u drugom kvartalu 2016. iznosila 45 posto.

Prema podacima iz ankete o radnoj snazi, u drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je bilo 3,55 milijuna ukupno radno sposobnog stanovništva starijeg od 15 godina, od čega je aktivnog stanovništva bilo 1,83 milijuna (zaposlenih i nezaposlenih), a 1,71 milijun neaktivnih.

Stopa aktivnosti, koja pokazuje udio aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu, u drugom je tromjesečju ove godine iznosila 51,7 posto, što je 1,1 postotni bod više nego u tromjesečju ranije (50,6 posto), dok se u odnosu na drugi kvartalu 2016. nije mijenjala i iznosila je 51,7 posto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em