Ante Nazor: ‘Za odlazak Srba iz Hrvatske uoči i tijekom Oluje odgovorna je beskompromisna velikosrpska politika’

Foto: fah

Brojkama i analizom oslobodilačke operacije Oluje i tijekom postupka generalima Gotovini, Markaču i Čermaku u Haagu bavio se i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata. Ravnatelj Ante Nazor na upit dnevnik.hr-a o konkretnim brojkama o izgnanim Srbima prije, tijekom i nakon Oluje podsjeća kako je odlazak Srba tijekom Oluje u skladu s izjavama njihovog političkog vodstva iz devedesetih.

“Ne mogu točno reći koliki su podaci o broju Srba koji su otišli iz Hrvatske. No, u svakom slučaju nije riječ o 200 ili 250 tisuća. To je preuveličano, jer su brojni Srbi otišli i prije Oluje zbog gospodarskog stanja na tom području. Tu su izvori vrlo jasni. Međutim, što se tiče izjava i predsjednika Srbije i saborskog zastupnika koji je bio na komemoraciji, ovo nije prvi puta da se prešućuje preuveličavanje koje donose političari, ne samo vezano za Oluju nego i za Jasenovac i ostale žrtve rata. Mogu reći da je to skandalozno, a nakon svega rekao bih da je i bezobrazno, jer to je stvarno zamjena teza. Za odlazak Srba iz Hrvatske uoči i tijekom Oluje odgovorna je beskompromisna velikosrpska politika. Pa upravo srpski izvori potvrđuju da je političko i vojno vodstvo pobunjenih Srba iz Hrvatske 4. kolovoza 1995. godine naredilo evakuaciju stanovništva iz Dalmacije i Like”, objašnjava Nazor.

“A kad govorimo o tome, ne treba zanemariti ni podatak koji srpski političari prešućuju kada govore o odlasku Srba iz Hrvatske tijekom Oluje, da je u srpnju 1995. u Hrvatskoj bilo 374.664 prognanika koji su najvećim dijelom prognani već 1991. godine, na početku srpske agresije i svi oni su čekali povratak kući koji im je bio onemogućen upravo zbog takve politike srpskog vodstva koje je odbilo čak i plan Z4 koji im je ponudila međunarodna zajednica. Dakle za tragediju Srba 1995. i njihov odlazak odgovorno je isključivo vodstvo Srba u Hrvatskoj i Srba u Beogradu”, ističe Nazor.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr