Ante Nobilo: opomena pred tužbu za financiranje Perkovićeve obrane

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da Služba državne sigurnosti (SDS, poznatiji pod starim akronimom UDBA) nije bio posebna pravna osoba, već dio ondašnjeg SUP-a, čiji je pravni sljednik MUP. Nobilo kaže da imaju rješenje da je Perković bio djelatnik SUP-a te da je i kasnije formalno bio u MUP-u, i dok je radio kao djelatnik SIS-a, piše Večernji list.

“Unutar dva tjedna poslat ćemo opomenu pred tužbu i prijedlog o pokušaju nagodbe na koji država može odgovoriti unutar 45 dana. Ako ne, slijedi tužba sudu”, rekao je Nobilo.

Večernji javlja kako je i Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat uputila zahtjev za financiranje obrane, kojeg je uputila Vladi, kojeg temelji na Zakonu o SOA-i, a posredno na obvezi MUP-a. Odgovor, piše Večernji, nije dobila i u tijeku su konzultacije s Mustačem o tužbi.

MUP nije pravni sljednik SDS-a

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u srpnju je objavilo kako je odbilo je zahtjev Josipa Perkovića, koji je u Njemačkom pritvoru zbog sumnje da je nalogodavac i supočinitelj političkog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, da financira njegovu obranu.

MUP je priopćio kako je zaprimio zahtjev odvjetničkog društva koje zastupa bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića za financiranjem njegove obrane.

Odvjetničko društvo svoj zahtjev obrazlaže tvrdnjom da je MUP pravni sljednik Službe državne sigurnosti (SDS) bivše SR Hrvatske, čiji je zaposlenik bio Perković u vrijeme počinjenja kaznenog djela za koje ga se tereti, odnosno ubojstva Đurekovića kod Muenchena 1983. godine.

“No, kako Ministarstvo unutarnjih poslova nije pravni slijednik bivše SDS RSUP-a SR Hrvatske, MUP neće snositi troškove obrane Josipa Perkovića, odnosno neće udovoljiti zahtjevu odvjetničkog društva koje ga zastupa”, ističe MUP u svom priopćenju.

Podsjećamo, aktualna vlada i predsjednik Josipović pokušali su prošle godine pomoću posebnog zakona, tzv. Lex Perković zaštititi bivšeg komunističkog djelatnika od izručenja Njemačkoj, izglasavanjem posebnog zakona samo nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u EU. Iz istog su razloga pokušali u prosincu prošle godine i promijeniti Ustav Republike Hrvatske, što im nije pošlo za rukom te su Perkovića bili prisiljeni izručiti Njemačkoj. Sin Josipa Perkovića, Saša Perković i dalje radi kao savjetnik predsjednika Josipovića za sigurnost.

Suđenje Josipu Perkoviću treba započeti u listopadu, nakon što je Viši zemaljski sud u Muenchenu nedavno prihvatio optužnicu koju je prošlog mjeseca protiv njega podiglo njemačko državno tužiteljstvo.

Predviđeno je 61 sudsko ročište, a planirano je da suđenje završi 28. travnja 2015. godine. Perkoviću prijeti kazna doživotnog zatvora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/večernji list
Photo: fah