Antonia Sikavica Joler u pismu ministrici Divjak: Prihvatite proširenje stručnih radnih skupina novim članovima

Foto: www.sikavica.joler.eu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputila je u zadnjih mjesec dana dva pisma nastavnicima na školama s pozivom na suradnju. U ponedjeljak je otvoren i novi komunikacijski kanal za sve nastavnike u kojemu su pozvani na iznošenje ideja i kritika u procesu reforme školstva.

Kao gimnazijska profesorica i recenzentica prijedloga kurikula Hrvatskoga jezika na ministričin poziv odazvala se i Antonia Sikavica Joler koja je ministrici uputila pismo s prijedlogom suradnje već dva puta, ali bez odgovora.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovana ministrice gospođo Divjak,

odazivam se na Vaš poziv upućen u čestitki povodom Svjetskoga dana učitelja 5. listopada u kojemu „(…) računam na vašu potporu i suradnju. Pozivam vas sve, bez obzira na mjesto u kojem poučavate, da kritički promišljate svoju ulogu i široko sagledate moguće pozitivne dosege reforme obrazovanja.“

Obraćam Vam se kao profesorica Hrvatskoga jezika s 24 godine iskustva u nastavi (I. gimnazija u Zagrebu) ističući potrebu da se u izradi predmetnih kurikula uvaže sve recenzije kao i pristigle primjedbe i stručne kritike, koje čelnici Cjelovite kurikularne reforme u javnosti negiraju.

Obraćam Vam se i kao članica Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, koje je u ove dvije godine izdalo dvije knjige recenzija CKR-a i pojedinih predmetnih kurikula („Prilozi za raspravu o obrazovnoj i kurikulnoj reformi – kritike i vizije“ i „Prilozi za raspravu o Cjelovitoj kurikularnoj reformi“). U njima su sadržane recenzije preko stotinu eminentnih hrvatskih znanstvenika i nastavnika – iz Akademije, s različitih hrvatskih sveučilišta i instituta, iz osnovnih i srednjih škola.

Ministrica ističe: “(…) pozvala sam stotine ljudi iz stručnih radnih skupina koji su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme kako bi pripremili kurikularne dokumente za najvažniju reformu društva.“ Članovi ovoga znanstvenog vijeća HAZU-a također su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme, znanje, trud i iskustvo u ocjeni prijedloga CKR-a te su voljni i dalje nastaviti s radom na reformi školstva. Pritom treba naglasiti da je taj rad bio isključivo volonterski, ali vođen entuzijazmom i težnjom za boljitkom hrvatskih učenika! Zašto se onda nastojanja kreatora CKR-a u medijskome prostoru proglašavaju zalaganjem i napretkom, a recenzije članova Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a kvalificiraju ultrakonzervativizmom (Branislava Baranović)?! Ovakve kvalifikacije vrijeđaju osobne
osjećaje, ali zadiru i u temeljna pitanja građanskih sloboda. Ističem da ovo Akademijino tijelo nije vezano ni uz kakvu političku opciju ili udrugu građana.

Stoga iznenađuje odluka Vlade RH da se velika financijska sredstva Republike Hrvatske ulože u postupak međunarodnoga recenziranja kurikula uz već postojeće recenzije vrsnih hrvatskih stručnjaka iz svih znanstvenih područja. Začuđuje što se unatoč ministričinom javnom pozivu stručnjaci koji nisu bili članovi stručnih radnih skupina pod vodstvom Borisa Jokića sada ne mogu uključiti u rad na reformi odgoja i obrazovanja te dati svoj doprinos.
Preporuka je Znanstvenoga vijeća HAZU-a “Kao što je predložio i Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Sabora RH, u ERS je potrebno i u sva predmetna povjerenstva nužno uključiti vrhunske stručnjake međunarodne prepoznatljivosti, osobito iz STEM područja, hrvatskoga jezika i povijesti.”

Ova je teza u skladu s idejama Deklaracije o znanju HAZU: “(…) treba jače naglasiti fundamentalne prirodoznanstveno-matematičke osnove suvremenog tehnologijsko-informatičkog razvoja. Ne smiju se zanemariti kulturološki predmeti (hrvatski jezik i pismenost, književnost, filozofija, povijest), koji čine temelj za skladan razvoj osobe i društva.”

Obraćam Vam se i kao roditelj maturanta, koji je također dionik „najvažnije društvene reforme – reforme školstva“, kako i sami ističete, a čiji bi najveći rezultat trebao biti “osmijeh na licima djece”, što je Vaš cilj jednako kao i svih nas. S obzirom da Deklaracija o znanju HAZU ističe da “Treba razvijati kulturu dijaloga i umijeće postizanja kompromisa. Akademija želi potvrditi svoju namjeru da aktivno i sistematski sudjeluje u javnoj raspravi o ključnim pitanjima našeg razvitka.”

Poštovana ministrice, apeliram da uvažite navedene argumente i prihvatite proširenje stručnih radnih skupina novim članovima, recenzentima Cjelovite kurikularne reforme, znanstvenicima i nastavnicima od osnovne škole do fakulteta, koji su u nju već uključeni u radu sekcija Znanstvenog vijeća HAZU-a i aktivno pridonose svojim kritikama ali i vizijama poboljšanja hrvatskoga školstva kao radno tijelo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – krovne institucije jednoga naroda i države. To bi nas sve uvjerilo da je Vaš poziv uistinu bio iskren i otvoren dijalogu.

Srdačan pozdrav,

Antonia Sikavica Joler, prof.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.