Baldasar nakon konferencije ‘U ime obitelji’ dao Splićanima samo 4 mjesta za izjašnjavanje

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar ustvrdio je danas kako su neutemeljene optužbe građanske inicijative “U ime obitelji” po kojima se Splićane sprječava da se očituju o raspisivanju referenduma o inicijativi “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, ističući kako su im bez naknade odobrena četiri mjesta za postavljanje štandova, “na vrlo atraktivnim, građanima dostupnim i prometnim mjestima”.

Izjašnjavanje građana je ‘nepotrebna gužva i politizacija’

Splićanima su ovom odlukom drastično smanjene mogućnosti izjašnjavanja – to će naime moći učiniti na tek 4 lokacije u gradu koji je po veličini drugi u Hrvatskoj, dok su se na prošlom su se referendumskom izjašnjavanju ove inicijative Splićani mogli izjasniti na 80 lokacija. Baldasar tvrdi da je “Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i redarstvo, procjenjujući da bi veći broj javnih gradskih površina uzrokovao nepotrebnu gužvu i politizaciju, uveo je standarde kojih se pridržava i u konkretnoj situaciji”.

Sprječavanje izjašnjavanja građana o raspisivanju referenduma

Građanska inicijativa “U ime obitelji” izvijestila je prijepodne kako se Splićane sprječava da se očituju o raspisivanju referenduma o inicijativi “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” jer za niti jedno od 80-ak mjesta za prikupljanje potpisa, koliko su prijavili, još nisu dobili suglasnost grada.

Dozvola tek nakon konferencije za medije

Kako saznajemo iz Građanske inicijative odluku grada Splita su dobili tek nakon jutrošnje konferencije za medije i medijskih izvještaja.

“Grad Split dao je Udruzi “U ime obitelji” na privremeno korištenje i bez naknade četiri javne gradske površine za postavljanje štandova radi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma. Riječ je o dvije lokacije u Marmontovoj ulici, i to kod robne kuće “Zara” te kod Fine, zatim na Obali Hrvatskoga narodnog preporoda kod ulaska u Dioklecijanove podrume te na križanju Ulice kralja Tomislava i Bosanske ulice”, stoji u gradonačelnikovu priopćenju.

Podsjećamo, izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” počinje u nedjelju 21. rujna i trajat će do nedjelje 5. listopada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah