Diego Barroso: Danas se mlade ljude priprema za poslovni, ali ne i za obiteljski život

Nitko od nas ne može obavljati posao liječnika, pravnika, vodoinstalatera ili nešto drugo ako prije toga nije prošao školovanje i praksu. No školovati se za roditelja ne morate, iako je biti dobar roditelj možda i najveći posao i izazov koji vas može snaći u životu. Upravo o toj temi nam je pričao Diego Barroso, predsjednik Europskog udruženja roditelja i predsjednik Federacije roditelja Španjolske. Gospodin Barroso godinama vodi i moderira tečajeve obiteljskog obogaćivanja na kojima savjetima i primjerima dobre prakse pomaže roditeljima u odgoju njihove djece.

Narod.hr: Koji su ciljevi vaše udruge i na koji način pomažete roditeljima?

Naš je cilj pomoći roditeljima u njihovim obavezama. U današnje vrijeme mladi ljudi školovanjem na sveučilištima mogu doći znanja i vještina odnosno diplome koja će ih pripremiti za njihov poslovni život i karijeru. No nitko ih ne uči kako biti roditelj i kako zasnovati obitelj. I zato smo mi odlučili educirati naše mlade ljude s tečajevima koji su podijeljeni za roditelje s djecom od 0 do 3 godine, 3 do 6 godina, 6 do 12 i do 15 godina. Dajemo im korisne savjete, koristimo se metodologijom koja je praktična, odnosno metodom slučaja što im je poznata metoda jer su se njome služili na sveučilištima.

Narod.hr: Možete li nam dati neke konkretne primjere koji mogu pomoći mladim roditeljima?

Imamo primjer koji se zove četiri osnovne navike koje djecu treba učiti u dobi od dvije, tri godine, a to su: jesti zdravo i na vrijeme, redovna higijena, san, odnosno odlazak na spavanje na vrijeme i red, jer dijete mora naučiti da nakon igre mora vratiti igračku na mjesto. To su jednostavni primjeri za odgoj vrlo male djece koji će vam se kasnije isplatiti.

Narod.hr: Koliko je teško roditelju uspostaviti autoritet nad djetetom?

Treba postići ravnotežu. Morate biti malo strogi, ali morate biti i senzibilni prema djeci, jer odgoj nije vojna obuka. Na primjer, ako kažete djetetu vrijeme je da ideš na spavanje, nema gledanja televizora do kasno, nakon što ono ode na počinak trebate mu reći da ga volite i da vam da poljubac za laku noć, tako će dijete lakše zaspati i neće odlazak na spavanje smatrati kaznom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr