Bandić svoju zaposlenicu imenovao za upraviteljicu – nitko iz Srebrnjaka nije htio mjesto dr. Nogala

Foto: fah, snimka zaslona, linkedin(https://hr.linkedin.com/in/ivana-%C4%91erek-dubrav%C4%8Di%C4%87-2b0a33a2), montaža narod.hr

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak u srijedu je smijenilo dosadašnjeg ravnatelja Bolnice, doc. dr. sc. Boru Nogala. Dan kasnije Grad Zagreb je odredio privremenog upravitelja bolnice, zaposlenicu Grada, pomoćnicu Ureda za zdravstvo – dr. med. Ivanu Đerek Dubravčić.

Đerek Dubravčić studij medicine završila je 1996. godine. Radila je kao liječnica opće prakse u Sisku, a zatim na raznim odjelima u KB Sestre milosrdnice u Zagrebu. Poslije toga radi kao voditeljica mobilnog medicinskog tima u jedinici za razminiranje, a 2001. godine se zapošljava u tvrtki Tosama, gdje je radila do 2018. godine, kada dolazi na mjesto pomoćnice Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Za novu vršiteljicu dužnosti ravnatelja bila je predsjednica Vijeća Ana Stavljenić Rukavina, te Boris Labar i Jozo Milićević. Zaposlenici bolnice prof. dr. Davor Plavec i Zrinka Kolak bili su protiv.

Dr. Tambić Bukovac dva puta odbila mjesto v.d.

Kako smo već pisali, Upravno vijeće je za vršiteljicu dužnosti ravnatelja imenovalo dr. Lanu Tambić Bukovac, koja inače radi kao liječnica u toj bolnici, ali ona ne želi prihvatiti funkciju. Isto je s većinom zaposlenih na Srebrnjaku, koji su dali svoju podršku dr. Nogalu.

“Ne namjeravam prihvatiti ovaj izbor i danas ću o tome pismeno izvijestiti Upravno vijeće. Naime, u dva navrata prof. dr. Stavljenić Rukavina zvala me na sastanak i rekla da se radi o smjeni dr. Nogala, no na te sastanke nisam otišla jer sam imala posla u bolnici. Osim toga, ne zanima me ta funkcija.

Više od 90 posto zaposlenih u bolnici koji su jučer potpisali podršku ravnatelju drže da to što mu se stavlja na teret je neopravdano i neutemeljeno”, rekla je dr. Tambić Bukovac za Jutarnji list.

> Tko su članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak i kako je izgledala sjednica na kojoj je smijenjen ravnatelj? 

> (VIDEO) Liječnici sa Srebrnjaka podržali smijenjenog dr. Nogala: ‘Zaključili smo da nije bilo protupravnih radnji, ništa nije provodio izvan svojih ovlasti’ 

> Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak se rasplakao: ‘Teško je gledati što rade našoj bolnici i kako mene politički smjenjuju’ 

Tko su članovi upravnog vijeća Bolnice Srebrnjak?

Uz prof. dr. sc. Anu Stavljenić Rukavinu, koja je predsjednica Upravnog vijeća, Upravno vijeće bolnice čine i prof. dr. sc. Boris Labar, dr. med., mr. sc. Jozo Milićević, prof. dr. sc. Davor Plavec, dr. med. te Zrinka Kolak, bacc. med. techn.

Prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina doktorica je biomedicinskih znanosti i profesor emeritus. Danas je u mirovini te je članica stranke Milana Bandića. U Gradskoj skupštini grada Zagreba obnaša dužnost predsjednica Odbora za zdravstvo, članice odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju te članice odbora za javna priznanja.

Prof. dr. sc. Boris Labar priznati je stručnjak i ekspert na području interne medicine i hematologije. Stručnjak je za bolesti krvotvornog sustava, od slabokrvnosti, preko bolesti zgrušavanja i tromboze, do zloćudnih tumora krvotvornog sustava, leukemija i limfoma, navodi se na stranicama Centra za ekspertnu medicinu. Dugi niz godina na Rebru vodio je Zavod za hematologiju, Klinike za unutrašnje bolesti, KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu. Prof. dr. Labar ima iskustva i znanja u primjeni svih oblika liječenja zloćudnih tumora krvotvornog sustava od primjene kemoterapije do liječenja transplantacijom krvotvornih matičnih stanica. Prof. dr. Boris Labar redovni je profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Specijalist je interne medicine, uža specijalizacija hematologija.

Prof. dr. sc. Davor Plavec specijalist je medicine rada i sporta i pomoćnik ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak u kojoj je uspješno realizirao brojne projekte i gdje radi već 15 godina. Radio je u Institutu za medicinska istraživanja gdje je naučio puno o medicini rada, alergologiji i pulmologiji. Napisao je preko 300 publikacija, radi na brojnim projektima, što medicinskim, što informatičkim, pisao je HRT, koji navodi i da je Plavec član brojnih društava i dobitnik prestižnih nagrada.

Bacc. med. teh. Zrinka Kolak glavna je medicinska Sestra poliklinike Dječje bolnice Srebrnjak.

Kako je smijenjen ravnatelj?

Prema informacijama koje su poznate, prof. dr . Stavljenić Rukavina je sa sjednice izbacila čak i odvjetnika bolnice. Ravnatelj je smijenjen jer je, prema nalazu Gradskog ureda za kontrolu, “u posljednjih sedam godina zaposlio desetak liječnika, a da za to nije dobio odobrenje Upravnog vijeće bolnice”.

S druge strane u priopćenju dr. Nogala navodi se kako je mogući povod za smjenu činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak u srpnju u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba prof. dr. sc. Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU vrijednosti 60 mil. eura (441,5 mil. kuna), sa željom preuzimanja i kontrole nad istim.

“Europska komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom je ocijenila svoj europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, naglašava se u priopćenju.

Smijenjen je glasovima članova UV u omjeru 3:2, predstavnici bolnice su bili protiv, a politički predstavnici za njegovu smjenu.

Mogući nasljednik – član Bandićeve stranke Siniša Varga

Za nasljednika dr. Nogala već se spominju mogući kandidati – s najvećim izgledima je član Bandićeve stranke i bivši ministar zdravstva Siniša Varga. Dok on čeka da prođe “političko hlađenje” nakon obavljanja dužnosničke funkcije u zdravstvu vjerojatno će mu v.d. čuvati mjesto.

“Ne, nije mi ponuđeno niti to mogu biti kao dužnosnik”, rekao je za Jutarnji list.

Navodno su mogući kandidati i prof. dr. Miroslav Harjaček, kao i prof. dr. Labar, koji odluku o smjeni također nije želio komentirati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr