Pupovac o plakatima na ćirilici: ‘Reakcije će pokazati zrelosti društva na priznavanje pisma koje je povijesno pismo i hrvatskog naroda’

Zagreb, 16.10.2019 - Konferencija za medije Srpskog narodnog vijeća (SNV) na kojoj je najavljen početak javne kampanje "Da se bolje razumijemo". Na fotografiji Milorad Pupovac, Srđan Kolar. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Srpsko narodno vijeće pokrenulo je kampanju u sklopu koje su proteklog dana diljem Hrvatske, plakati predsjedničkih kandidata osvanuli na ćirilici.

Naime, SNV je pokrenuo kampanju “Da se bolje razumijemo” za “normaliziranje upotrebe ćiriličnog pisma u javnoj i privatnoj sferi”, a komentirao ju je saborski zastupnik i predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

“Smisao naše ćirilične kampanje je razvoj tolerancije i osjećaja poštivanja razlika, prestanak identificiranja ćirilice s onim što ona nije. Zbog toga smo iskoristili poruke predsjedničkih kandidata da pokažemo da te poruke znače isto i na jednom i drugom pismu, neovisno kako se one pisale i da ohrabrimo sve ljude srpske nacionalnosti da sudjeluju na ovim izborima, da afirmiraju svoje pravo građanstva koje je antićirilična kampanja sigurno osporavala i potiskivala”, kazao je Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a i predsjednik Savjeta SNV-a.

“Kakve god reakcije bile, one će biti pokazatelj zrelosti našeg društva na priznavanje razlika, posebno na priznavanje pisma koje je povijesno, historijsko, pismo i hrvatskog naroda. I kakve god te reakcije mogle biti, one će biti korisne. Bude li više pozitivnih ili neutralnih to će biti znak da ćirilica i da građani koji je koriste ili se identificiraju s ćirilicom, stječu sve više prava građanstva. Ako bude više negativnih, ili dovoljan broj, pokazat će se da je potrebno da svi radimo na tome da toga nema, a posebno ključne institucije države kao što su predsjednik ili predsjednica države”, komentirao je Pupovac za Jutarnji list. Na pitanje hoće li to neki shvatiti kao provokaciju, kaže kako to nije provokacija.

“Nije provokacija ako se borite, ako inzistirate i djelujete tako da se svaki čovjek u zemlji osjeća građaninom i da se razlike poštuju”, ocijenio je Pupovac.

“Ovo je slobodna zemlja. Svatko ima pravo pisati i govoriti što želi, ali za to mora imati i odgovornost”, komentirali su iz stožera HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

“Mi plakate još nismo vidjeli, čuli smo za njih i normalno je normalno, bez obzira na kojem jeziku ili pismu bilo”, poručili su iz stožera SDP-ovog kandidata Zorana Milanovića.

“Milorad Pupovac prepisao je ćirilicom slogane troje predsjedničkih kandidata. Navodno, to radi u sklopu kampanje ‘Da se bolje razumijemo’. Hrvati i Srbi puno bi se bolje razumjeli da Milorad Pupovac od svega ne radi etnobiznis. Oglasni je prostor prilično skup (ja to dobro znam jer ga plaćam iz svog džepa) pa bi valjalo saznati otkud Plenkovićevom koalicijskom partneru novac za ovakvu rastrošnost”, objavio je Škoro na Facebooku.

Izdvajanje milijuna za Pupovčeve Novosti

Vlada Andreja Plenkovića na godišnjoj razini dodjeljuje oko 3 milijuna kuna proračunskog novca Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika “Novosti”, iako je udruga U ime obitelji ozbiljno upozoravala na zloupotrebe još 2017. godine.

>Novosti posvećene Jugoslaviji – izdale “Yubilej”: Među autorima Budimir Lončar, Teršelić, Jović..

>Novosti nominirane za nagradu organizacije koju financira Soros: UiO upozoravala na zlouporabu proračunskog novca

Naime, riječ o tjedniku navodno namijenjenom srpskoj manjini u Hrvatskoj, u kojem se redovito objavljuju članci i naslovnice koji su primjer izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu. Inače, udruga U ime obitelji podnijela je prijavu protiv Milorada Pupovca, jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli sredstava (većih od 3 milijuna kuna) iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, čiji je tada bio predsjednik.

Foto: U ime obitelji

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u veljači je donijelo odluku da je saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a prekršio Zakon o sukobu interesa jer se kao član Savjeta za nacionalne manjine 5. svibnja 2016. nije izuzeo od glasovanja na sjednici Savjeta na kojoj je donijeta odluka o rasporedu proračunskih sredstava, među inim, i Srpskom narodnom vijeću (SNV), kojem je ujedno bio i predsjednik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list