Kalinić brani Budimira Lončara: ‘Treba sagledati širu sliku o embargu na uvoz oružja…’

Foto: fah, fotomontaža

Nakon što je u utorak javnost doznala da je Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, predložio da Budimir Lončar zbog ‘izuzetnih postignuća i značajnog doprinosa međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU-a’ dobije Medalju Grada Zagreba, Bandićev “specijalac” Kalinić u srijedu je stao u Lončarevu obranu po pitanju embarga na uvoz oružja.

Naime, za tportal je kazao da cijelu priču o embargu na uvoz oružja treba sagledati u širem kontekstu kako bi se dobila cjelovita slika.

“General Veljko Kadijević, tadašnji ministar obrane SFRJ, sa SSSR-om je dogovorio nabavu oružja za dvije milijarde dolara. Embargo na uvoz oružja, za koji se zalagao Lončar treba gledati u tom kontekstu. Amerikanci su imali informaciju o dogovorenoj kupovini oružja za JNA i procjena je bila, ukoliko se dozvoli uvoz oružja, da će JNA iskoristi situaciju, nabaviti ga i napasti Hrvatsku. I to je istina, a Hrvatskoj je trebalo vrijeme. Isto kao što je istina da je Hrvatska prvo oružje kupila od Željka Ražnatovića Arkana, drugo od Rusa, a treće od Mađara”, kazao je Kalinić.

Tvrdi da u međunarodnoj politici stvari nikad nisu crno-bijele te da je u njoj 90 posto rubnog i vožnje po sivoj zoni.

“Lončar je bio američki igrač i na strani njihove vanjske politike. Stalno mu se spočitava to da je glasajući za embargo onemogućio Hrvatskoj da se naoruža, a nitko ustvari ne gleda cijeli kontekst iz kojeg je jasno da se na taj način sprječavalo i da JNA nabavi veliku količinu oružja od Rusa”, kazao je Kalinić.

Jonjić: “Bandić po običaju krivnju svaljuje na savjetnike”

Podsjetimo, nakon burnih reakcija javnosti Budimir Lončar je odbio primiti Medalju Grada Zagreba, a gradonačelnik Milan Bandić odgovornost je prebacio na svoje savjetnike. Ubzro se u javnosti pojavila i informacija da je Lonačara za Medalju predložio pročelnik Pavle Kalinić.

Gradski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Tomislav Jonjić istaknuo je u utorak kako je nebitno Lončarovo priopćenje u kojem otklanja priznanje Grada Zagreba, bitno je da je nekome u hrvatskoj državi uopće palo na pamet odličjem obdariti čovjeka koji je cijeli svoj život posvetio Jugoslaviji i koji je u trenutku osamostaljenja Hrvatske bio na neprijateljskoj strani.

Jonjić je pritom Bandića optužio da je pitomac iste jugoslavenske komunističke škole, koji po običaju odgovornost prevaljuje na svoje savjetnike, a HDZ da kao Bandićev koalicijski partner na gradskoj i nacionalnoj razini nije osjetio potrebu prosvjedovati zbog Bandićeve rehabilitacije jugoslavenskoga komunizma.

Tko je Pavle Kalinić na kojeg je Bandić prebacio odgovornost za Medalju Budimiru Lončaru?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal