Tko je Pavle Kalinić na kojeg je Bandić prebacio odgovornost za Medalju Budimiru Lončaru?

Foto: Tomislav Radnić

Pavle Kalinić, šef zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama predložio je Budimira Lončara za priznanje Grada Zagreba za doprinos suradnji Hrvatske i EU-a. U obrazloženju kandidature Pavle Kalinić napisao je kako nije točno da je Budimir Lončar bio protiv toga da se Hrvatska naoruža, javlja N1.

Kalinić je, naime, ustvrdio kako je Budimir Lončar provodio politiku tadašnjeg američkog Državnog tajnika i SAD-a koja je smatrala kako bi ukidanje embarga na uvoz oružja rasplamsalo rat u bivšoj Jugoslaviji i dovelo do krvoprolića.

Podsjetimo, Lončar je odbio prihvatiti Medalju, jer ne želi, kako tvrdi, ni na koji način “sudjelovati u žalosnom igrokazu koji sramoti njegovu domovinu Republiku Hrvatsku”, nakon što je postao predmetom “kampanje koja poprima sve odlike javnog linča” te neutemeljenih i bespredmetnih optužbi, na koje institucije države “znakovito šute”.

Gradski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Tomislav Jonjić istaknuo je u utorak kako je nebitno Lončarovo priopćenje u kojem otklanja priznanje Grada Zagreba, bitno je da je nekome u hrvatskoj državi uopće palo na pamet odličjem obdariti čovjeka koji je cijeli svoj život posvetio Jugoslaviji i koji je u trenutku osamostaljenja Hrvatske bio na neprijateljskoj strani.

Jonjić je pritom Bandića optužio da je pitomac iste jugoslavenske komunističke škole, koji po običaju odgovornost prevaljuje na svoje savjetnike, a HDZ da kao Bandićev koalicijski partner na gradskoj i nacionalnoj razini nije osjetio potrebu prosvjedovati zbog Bandićeve rehabilitacije jugoslavenskoga komunizma.

Tomislav Jonjić (NHR) o Medalji za Budimira Lončara: ‘Bandić je pitomac jugoslavenske komunističke škole, koji po običaju odgovornost prevaljuje na svoje savjetnike’

Tko je Pavle Kalinić na kojeg je Bandić prebacio krivnju?

Pavle Kalinić, poznat kao Bandićev “specijalac za krizne situacije” i njegov najbliži suradnik, diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 1982. godine. Tri godine kasnije na istom fakultetu stječe titulu magistra znanosti s područja međunarodnih odnosa. Šest godina radi kao asistent na Zagrebačkom sveučilištu, nakon čega je radio na Višoj tehničkoj školi u Zagrebu. Sudjeluovao je u Domovinskom ratu kao dragovoljac. Nakon ranjavanja odlazi na liječenje u SAD 1992./93.

Radio je u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava, a na parlamentarnim izborima 2000. godine izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru na listi SDP-a. Godine 2006. postaje pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.Od 2008. godine pročelnik je Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Kalinić je također poznat po bizarnoj epizodi s glavom partizana Ive Lole Ribara čiju je bistu Bandić postavio. Naime, u ožujku prošle godine, glava je s biste netragom nestala. Za ovu “hitnu” situaciju pobrinuo se Bandićev “specijalac” Kalinić iz čijeg su Ureda za upravljanje hitnim situacijama ubrzo sazvali hitnu konferenciju za medije kako bi sam Kalinić javnosti obznanio da je – pronašao glavu Ive Lole Ribara.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr