Kolinda Grabar Kitarović: poliglotkinja, diplomatkinja, hrvatska predsjednica

Kolinda Grabar Kitarović rođena u Rijeci, diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završila je i Diplomatsku akademiju u Beču, a potom magistrirala iz područja međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Kao dobitnica Fulbrightove stipendije za prijedoktorski studij iz međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosne politike usavršavala se na Sveučilištu George Washington u Washingtonu. Isto tako, dobitnica je stipendije Lukšić za usavršavanje u području upravljanja u visokim strukturama vlasti na sveučilištu Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama. Bila je i gost istraživač na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu.

Svoj profesionalni put započela je 1992. godine kao savjetnica pri Odjelu za međunarodnu suradnju u Ministarstvu znanosti i tehnologije, a potom je postala savjetnica u Ministarstvu vanjskih poslova.

Godine 1995. postaje načelnicom Odjela za Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova.

Od 1997. do 2000. godine obnaša dužnost diplomatskog savjetnika, a potom i ministra savjetnika i zamjenika šefa misije u Veleposlanstvu RH u Kanadi.

U studenom 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru.

Od 2003. do 2005. godine ministrica europskih integracija

Od 2005. do 2008. ministrica vanjskih poslova i europskih integracija u Vladi Republike Hrvatske.

Od 2008. do 2011. godine bila je veleposlanica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od srpnja 2011. do rujna 2014. godine obavljala je dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

11. siječnja 2015. u drugom krugu predsjedničkih izbora postaje prva predsjednica Republike Hrvatske, pobijedivši protukandidata Ivu Josipovića.

15. veljače 2015. godine na Trgu sv. Marka prisegnula je za prvu hrvatsku predsjednicu pred rekordnim brojem državnih izaslanstava, uzvanika i mnoštvom naroda koje je oduševljeno i u domoljubnom zanosu pratilo svečanost inauguracije.

Prva je žena u povijesti NATO-a koja je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika, kao najviše rangirana žena u NATO-u.

Kolinda Grabar-Kitarović tečno govori engleski, španjolski te portugalski jezik, a služi se i francuskim, talijanskim i njemačkim jezikom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah