Uništavanje poljoprivrede: Ne dopuštaju mu produžiti zakup državne zemlje koju obrađuje 20 godina

Vranješ
Foto: snimka zaslona

Mario Vranješ iz Josipovca kod Osijeka ostavio je siguran posao u vojsci kako bi se bavio poljoprivredom. Kupio je strojeve, stoku i s nešto zemlje započeo posao. Od 2000. obrađivao je 21 hektar državne zemlje, a sada mu prijeti gubitak te zemlje. Naime, Grad Osijek raspisao je natječaj i Marija izbacio zbog proceduralne pogreške.

– Volim taj posao i vidio sam u tome neku šansu. Najviše što se tiče meso prerade, da bi time nekako mogao zaokružiti taj ciklus. Imamo svoju zemlju na kojoj radimo, imamo strojeve i htjeli smo napraviti neki finalni proizvod koji bi mogli plasirati na tržište. Mislim da sam došao do toga da se ta priča zaokružila do kraja, rekao je Vranješ za HRT.

Ali, nažalost, možda je došla do svojega kraja. I to zbog apsurda. Unatoč tomu što je Mario u dugogodišnjem zakupu državne zemlje i uzgaja crne slavonske svinje. Rate zakupa dosad je plaćao na vrijeme.

– Na natječaju jednostavno nisam prošao zbog osobne iskaznice kojom sam trebao potvrditi mjesto prebivališta. Na mojoj osobnoj iskaznici vidi se da živim godinu dana na Osječkoj 9a, samo zbog toga što je ta nova iskaznica stara godinu dana. Iako, otkad sam se rodio, živim na toj adresi, dodao je.

Mario kaže: osobna iskaznica nije kriterij za izuzimanje iz natječaja, nego dokumentacija za ostvarivanje prava prvenstva zakupa. Sada samo nemoćno “prebire po papirima” i nije mu jasno gdje je pogriješio. Potražio je i pomoć.

– Nakon puno poziva u Ministarstvo i njihovih nekih savjeta, ipak sam otišao u Poglavarstvo da izvadim to Uvjerenje o prebivalištu, da ga tamo priložim. Odnio sam ga, ali ga nisu prihvatili, rekli su da se naknadna dokumentacija ne uvažava, rekao je.

I tako je, kako se zasad čini, ostao bez zemlje na kojoj je prehranjivao svinje. Jer sa svoja tri hektara koja mu preostaju, to više neće moći. Kao ni sa zemlje koju je zakupio od sumještana.

– Imamo tri traktora, imamo te površine koje sada neće biti dostatne ako ovu zemlju ne dobijem. Ne mogu to više raditi jednostavno. Neću imati dovoljno hrane za svinje, rekao je.

Pa mu neće trebati ni objekt za preradu. A u delicijama od svinjskoga mesa uživat će samo sa svojom obitelji. Ovakav rasplet nakon natječaja, kaže, nije očekivao. Vjerovao je u proceduru, u formalnost produljenja zakupa jer ispunjava sve uvjete.

Spornu državnu parcelu će zasijati, zakup mu traje još jedan mjesec. Zatim će i požeti urod. Ne promijeni li se išta, novi će zakupac nakon toga biti uveden u posjed.

– Osjećam se jadno i krivo mi je što će netko doći. Na neki način to mi spada u neku vrstu najgoreg kriminala, da će netko samo tako nakon 25 godina izbrisati jedan OPG. Pravno ćemo se boriti, pisat ćemo, žalit ćemo se, ali ne znam što će biti od toga, hoće li to išta vrijediti, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT