Liga prvaka više neće biti ista: Promjene stižu od 2024. godine

Foto: Twitter

Šef Juventusa Andrea Agnelli potvrdio je na današnjem sastanku udruženja europskih nogometnih klubova da se Liga prvaka drastično mijenja od 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svi planovi su praktički finalizirani i potvrda promjene formata očekuje se kroz par tjedana. Postoji još samo jedan detalj oko kojega nema konsenzusa, ali i oko toga će se postići dogovor”, rekao je Agnelli.

Očekuje se kako će se od sezone 2024./2025. Liga prvaka igrati po sustavu sličnom košarkaškoj Euroligi.

Neće biti natjecanja po skupinama nego će svaka od 36 momčadi u ligi odigrati deset utakmica prema tzv. “swiss” modelu, odnosno klubovi bi, ovisno o omjeru koji imaju, igrali protiv klubova istog ili sličnog omjera. Parovi bi se određivali ždrijebom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije toga bi se igrala osmina finala, kao što je slučaj sad, a u nju bi ušlo osam najbolje plasiranih klubova te osam pobjednika razigravanja u koje bi ušli klubovi od 9. do 24. mjesta.

Tako je gotovo sigurno da neće biti kvalifikacija za Ligu prvaka. Najjači europski savezi dobili bi pet ili šest predstavnika. Ostala četiri mjesta dodijelila bi se klubovima prema Uefinom renkingu, jedno mjesto dobila bi petoplasirana liga, a zadnje mjesto dobila bi sljedeća liga po Uefinom renkingu koja nema nijednog predstavnika.

“Razmatramo alternativna rješenja, a jedno je svakako da se klubovima u Ligi prvaka onemogući da jedni od drugih kupuju igrače. Smatramo da bi se tako povećala solidarnost, ali i kompetitivnost klubova. Dakle, ne bi više bilo astronomskih transfera što je, smatram, dobro rješenje. Razmatramo ga”, kazao je Agnelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.