Bivši ministar koji je onemogućio referendum o izbornom zakonu kaže da će dati ‘svoj maksimum za još jednu pobjedu HDZ-a’

Foto: Fah

U središnjici HDZ-a danas se, uoči predstavljanja izbornog programa, pojavio i bivši ministar uprave i bivši politički tajnik Lovro Kuščević, koji je opterećen istragama zbog sumnje u malverzacije sa zemljištima i izmjenama prostornih planova na otoku Braču.

Nakon prinudne ostavke u Vladi, Kuščevića se rijetko viđa u javnosti, a posebice u središnjici HDZ-a.

Kuščević je u središnjicu stranke došao, kako je rekao za N1, u “sklopu redovnih stranačkih aktivnosti i priprema za kampanju.”

“Kao predsjednik općinske organizacije, potpredsjednik županijske i član Središnjeg odbora dat ću svoj maksimum za još jednu pobjedu HDZ-a”, odgovorio je Kuščević na pitanje hoće li sudjelovati u kampanji HDZ-a za srpanjske izbore.

> Čudesno povećanje vrijednosti: Kuščević kupio pašnjake za 60.000 kuna, a prodao ih za 1,4 milijuna kuna

>Istražitelji zainteresirani za Kuščevićevu imovinu: Ovo je 8 pitanja na kojih treba odgovoriti

>(VIDEO) Kuščević prijeti: ‘Radi se o organiziranom napadu na mene, vrlo brzo će netko za to odgovarati’

Njegov stranački šef Andrej Plenković okružen najbližim suradnicima predstavio je u središnjici stranke izborni program “Sigurna Hrvatska”. Na samom početku predstavljanja, Plenković je podsjetio na uspjehe svoje Vlade u protekle četiri godine.

Program HDZ-a ima pet okosnica – socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.

Onemogućavanje referenduma GI Narod odlučuje

Podsjetimo, Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala je u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Nakon što je USKOK započeo prvu istragu moguće Kuščevićeve malverzacije s nekretninama iz GI Narod odlučuje poručili su:

“Ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije – za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Prema tvrdnjama Ministarstva uprave nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, a bivši ministar je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo Povjerenstvo radilo (koju je premijer Plenković bio obećao na sjednici Vlade 17.10.2018.), uništio kontrolne liste – dokaze o tome zašto su potpisi odbačeni i zabranio saborskim zastupnicima uvid u potpise – očekujemo ponovno brojanje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača”.

Kuščević je inače morao otići iz Vlade Andreja Plenkovića nakon što se našao pod istragom kojom su obuhvaćeni njegov šogor Ivica Žunić te Kuščevićeva supruga Zorana i poduzetnik Ante Marinović. Sumnjiči ih se za primanje mita, davanje mita, zloporabe položaj i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na prouzročenje stečaja. Kuščevića USKOK sumnjiči i za protuzakonito pribavljanje imovinske koristi u visini od oko 4,7 milijuna pri čemu je državni proračun oštećen za nešto manje od 300.000 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1