Bivši ministar Pavo Barišić tužio Ivana Đikića: Traži odštetu zbog vrijeđanja

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić podnio je zagrebačkom Općinskom sudu tužbu radi naknade štete protiv znanstvenika Ivana Đikića, profesora na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

Povod za tužbu više je medijskih istupa Ivana Đikića, od kojeg Barišić traži odštetu u iznosu od 55 000 kuna, javlja Jutarnji list.

Ministar Barišić: “Neetična zloporaba Odbora za etiku u znanosti u svrhu političkih obračuna”

Barišić je već prije tužio prof. Juru Zovka s Instituta za filozofiju u Zagrebu, koji ga je zajedno s Đikićem prijavio Sveučilištu u Augsburgu za akademsku nečestitost, te akademika Vlatka Silobrčića, bivšeg predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

Ivan Đikić tvrdi da nikada nije vrijeđao osobu profesora Barišića niti jednom riječju, nego je kritizirao njegove nečasne radnje kao ministra obrazovanja i znanosti.

Podsjetimo, Đikić i Zovko su tvrdili kako je Pavo Barišić plagirao svoj doktorski rad, te je zbog negativne medijske kampanje proizašle iz njihovih tvrdnji Pavo Barišić bio prisiljen dati ostavku.

Doktorska disertacija prof. dr. Barišića se zbog toga našla na provjeri pred povjerenstvom na sveučilištu u Augsburgu koje je zaključilo:

Po primitku završnih izvještaja obaju sveučilišnih tijela kojima je povjereno da ispitaju iznesene prigovore Sveučilište u Augsburgu usvojilo je konačan stav da glede spomenutog predmeta

A) nije došlo do povrede općih »Načela za postupanje u slučaju sumnje na nedolično znanstveničko ponašanje« Sveučilišta u Augsburgu te da se nadalje

Vlatko Silobrčić o Barišiću: To što Sveučilište u Augsburgu nije ništa našlo, za mene ne znači da nije plagirao

Đikić umjesto isprike nastavlja s napadima na Barišića

B) ne može utvrditi ni povreda Pravilnika o promaknuću tadašnjega Filozofskog fakulteta I Sveučilišta u Augsburgu koja bi opravdala da se g. Barišiću pripiše namjera svjesne prijevare i da se u skladu s tim poduzmu daljnje mjere.«

Prof. dr. dc.Pavo Barišić diplomirao je studij prava Pravnom fakultetu te studij filozofije i njemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakutetu, na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a doktorirao je na Sveučilištu u Augsburgu. Znanstveni je savjetnik na Institutu za filozofiju u Zagrebu, a bio je redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Dužnost ministra znanosti i obrazovanja obnašao je u početku mandata vlade Andreja Plenkovića, od 19. listopada 2016. do 9. lipnja 2017

Izvor: narod.hr/Jutarnji list