Ministar Barišić: “Neetična zloporaba Odbora za etiku u znanosti u svrhu političkih obračuna”

Foto: fah

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić priopćio je u utorak kako je prijava koju su protiv njega 2011. podnijela četvorica znanstvenika zbog navodnog plagiranja pravodobno riješena, ocijenivši kako njezino “neosnovano naknadno” stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju predstavlja neetičnu zloporabu toga tijela u svrhu političkih obračuna.

“U svjetlu ponovnih neutemeljenih napada na mene kao osobu i moj znanstveni dignitet, ponavljam ono što sam u javnosti izrekao već nekoliko puta. Nije bilo osnove za ‘naknadno’ stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju prijave iz 2011. godine koja je pravodobno bila riješena”, ističe Barišić u priopćenju.

Navedenu prijavu nadležna su etička tijela Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu još prije šest godina odbacila kao neosnovanu, uz nedvojbeni zaključak mjerodavnih etičkih tijela kako se ne radi o “plagijatu ni o njegovim pojavnim oblicima”, napominje, ističući kako, na žalost, pojedini mediji i novinari pokušavaju nametnuti dojam da se predmet tek sada rješava.

“Nakon što je prijava odbačena, a tiskarski propust u drugom izdanju mojega teksta otklonjen već 2010., dakle prije nego što je i prijavljen, Odbor za etiku posegnuo je ‘naknadno’ nakon mojega imenovanja za ministra znanosti i obrazovanja za prijavom za već ‘presuđenu stvar’. U pravnoj je državi načelo ‘res judicata’ jamstvo pravne sigurnosti, ne može se ponavljati suđenje za ono o čemu je već donesen pravorijek”, kazao je nadalje Barišić, ocijenivši kako je time bivši predsjednik Odbora za etiku, akademik Vlatko Silobrčić, kao član Predsjedništva političke stranke Pametno zlorabio visoko etičko tijelo koje imenuje Hrvatski sabor za političke obračune.

“U svojemu djelovanju kao ministar znanosti i obrazovanja zalažem se za uvažavanje različitosti i pluralizam mišljenja te uključivanje svih segmenata društva u demokratsku raspravu o relevantnim pitanjima. Na ovoj odgovornoj dužnosti poštovat ću i uvažavati različite stavove temeljene na činjenicama i u tome me ništa ne će pokolebati”, poručio je ministar.

Silobrčić: Optužbe ministra Barišića su nelogične i nesuvisle

Bivši predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Vlatko Silobrčić odbacio je u utorak optužbe ministra znanosti, obrazovanja i sporta Pave Barišića kao nelogične i nesuvisle te izjavio da ga članstvo u stranci ne sprječava da prosuđuje o znanosti kojom se bavi cijeli svoj radni vijek.

Silobrčić je tako reagirao na izjavu ministra Barišić da je Odbor za etiku, kojim je predsjedavao akademik Silobrčić, “naknadno” posegnuo za prijavom koja je već bila “presuđena stvar” te da je Silobrčić, kao član predsjedništva stranke Pametno, zlorabio visoko etičko tijelo za političke obračune.

“Njegovu optužbu odbacujem kao nelogičnu i nesuvislu i ona bi sama po sebi bila dovoljna da se gospodin ministar povuče s tako važnog mjesta”, rekao je Silobrčić za Hinu.

“Iskreno, ne razumijem tu optužbu. Zašto bih kao član jedne stranke bio onemogućen da prosuđujem o plagijatima, kad se iz mog kurikuluma vidi da sam se cijeli radni vijek bavio tim pitanjima. Bavio sam se metodologijom pisanja, 20 godina sam bio glavni urednik časopisa ‘Periodicum Biologorum’, jednog od najboljih znanstvenih časopisa u bivšoj Jugoslaviji, napisao sam knjigu o tome kako se pišu i ocjenjuju znanstveni radovi, bio sam član savjeta urednika Europske udruge urednika časopisa…”, kazao je Silobrčić.

“Prema tome”, dodao je, “nešto u o funkcioniranju znanosti znam, a jesam li član neke stranke nema bitne veze”.

“Ne misli, valjda, gospodin ministar da želim biti ministar umjesto njega?”, upitao se Silobrčić.

Odbor za etiku u znanosti tvrdi: “Djelomično opravdana prijava protiv Barišića za plagiranje”

Povodom prijave četvorice znanstvenika koji su ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića optužili za plagiranje više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u jednom svojem članku, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju donio je na sjednici 21. prosinca 2016. odluku prema kojoj je ocijenio kako je prijava djelomično opravdana te utvrdio da je Barišić, ne navodeći izvore, preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera.

Kako stoji u odluci, na redovitoj 22. sjednici Odbor je temeljem čl. 112. st. 4 i st. 7 Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, jednoglasno utvrdio kako je prijava dr. sc. Tomislava Bracanovića, dr.sc. Pavela Gregorića, dr. sc. Tomislava Janovića i dr. sc. Davora Pećnjaka protiv ministra Pave Barišića “djelomično opravdana”, te je utvrdio “kršenje čl. 8. st. 3 Etičkog kodeksa OEZVO-a od strane prof. dr. sc. Pave Barišića u smislu ‘plagiranja – prepisivanja ili preuzimanja ideja, misli i riječi drugih autora’ bez navođenja izvora podataka”.

“Uvažavajući ‘pravila, tj. posebnosti predmetne akademske discipline vezano uz konvenciju, stil i očekivanja načina citiranja objavljenih djela’ (čl. 8. st. 3 Etičkog kodeksa OEZVO), OEZVO smatra prijavu opravdanom u dijelu koji se odnosi na preuzimanje dijelova komentara Stephena Schlesingera objavljenog u elektronskom mediju, bez citiranja tog izvora u predmetnom članku prof. dr. sc. Pave Barišića”, stoji u odluci.

Četvorica znanstvenika prijavu protiv Barišića podnijela su 11. veljače 2011., tvrdeći kako je u svojem članku na engleskom jeziku “Does Globalization Threaten Democracy”, objavljenom 2008. u časopisu Synthesis philosophica, plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora, pri čemu nije naveo autore.

Na istoj sjednici, Odbor je donio i mišljenje povodom prijave koju je Barišić u ožujku iste godine podnio protiv četvorice znanstvenika koji su ga prijavili za plagijat, zbog kršenja čl. 5 Etičkog kodeksa Odbora, tvrdeći kako su prenošenjem neistinitih tvrdnji naškodili njegovoj časti i ugledu, te zbog vrijeđanja dostojanstva i stvaranja neprijateljskog radnog, nastavnog i akademskog okruženja.

Odbor je Barišićevu prijavu ocijenio pravdanom, ustvrdivši u odluci kako su “dostavljanjem prijave na znanje dvadeset institucija, tijela i pravnih subjekata ‘ neprijateljsko radno, nastabno i akademsko okruženje uznemiravanjem'”.

Predsjednik Odbora Ivica Vilibić nije mogao komentirati odluku, ustvrdivši kako se, sukladno Poslovniku o radu, članovi Odbora ne smiju izjašnjavati o pojedinačnim predmetima, i to do usvajanja zapisnika sjednice na kojoj je zaključena rasprava o tom predmetu.

Barišić: Slučaj plagijat je davno riješen

Podsjetimo, Zlatko Hasanbegović (HDZ) je u prosincu na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu tražio da se akademika Vlatka Silobrčića treba razriješi s čela Odbora za etiku u znanosti, neovisno o njegovoj ostavci koju je sam dao, zbog političko-stranačkog djelovanja, na što ga je Mirando Mrsić (SDP) optužio za diskriminaciju.

Hasanbegović je rekao da se sustavno prešućuje činjenica da Silobrčić u javnom životu nastupa i kao političko-stranački aktivist.

Silobrčić je, naime, član predsjedništva stranke Pametno bračnog para Puljak.

„Dakle, on je jedan od čelnika jedne političke stranke, koliko mi je poznato, izlazio je na izbore na listi te stranke i time se diskvalificirao ne da bude predsjednik, već on ne može biti član tog odbora. To je dovoljno da ovaj odbor pokrene postupak za njegovo razrješenje“, rekao je Hasanbegović, dodajući da je to jedina relevantna činjenica.

Prema prethodnim Silobrčićevim izjavama, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi je našao četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na aktualnog ministra Pavu Barišića te će one biti razmotrene na sjednici Odbora.

On je početkom prosinca podnio ostavku  zbog nemogućnosti da procesuira slučaj navodnog plagijata ministra znanosti Pave Barišića.

Tko je Vlatko Silobrčić – član Predsjedništva stranke Pametno?

Akademik Vlatko Silobrčić rođen je 1935. godine u Splitu, srednje i fakultetsko obrazovanje stekao je u Zagrebu, u Klasičnoj gimnaziji i na Medicinskom fakultetu na kojem je i doktorirao. Objavio je  preko 200 znanstvenih i stručnih tekstova, 2 knjige, organizirao i sudjelovao u velikom broju znanstvenih skupova, domaćih i inozemnih. (cijela biografija: http://www.pametno.org/tko-smo-mi/nasi-ljudi/)

Sveučilište: Silobrčić uvukao Etički odbor u medijsku i političku kampanju

Također, nedavno se Sveučilište u Zagrebu službeno izjasnilo da smatra da je predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Vlatko Silobrčić neodgovorno istupao u medijima čime je to saborsko tijelo uvukao u medijsku i političku kampanju koja se teško može dovesti u sklad s etičkim standardima. Zagrebačko sveučilište uputilo je tom prilikom priopćenje u kojemu se navodi da su, nakon što je imenovana Vlada, počeli “kontinuirani napadi na novoga ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića koji su poprimili razmjere pravoga medijskog linča, odnosno medijskoga suđenja u kojem nije predviđeno uvažavanje činjenica ni regularnih procedura u kojima se one utvrđuju”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.