Pavo Barišić: ‘Kad rasprava o vrijednostima prijeđe u kažnjavanje država članica, može doći do dezintegracije EU’

Foto: Hrvatska paneuropska unija

Ne dijele građani svih zemalja u Europskoj Uniji na jednak način mišljenje o najvišim dobrima. Što se u Nizozemskoj naglašava kao građanska vrlina, nije na isti način prihvaćeno u Poljskoj. U nekim zemljama veća je religioznost ili uloga obitelji. U drugima je veći naglasak na individualnim pravima. Neka su društva otvorenija prema useljenicima od drugih. Kulturne razlike mogu biti blagotvorne i donositi plodan razvoj zajednici ako se dobro usklade. Ali ako se pretvore u nepomirljive ideološke sukobe, mogu odvesti u pogubno razaranje zajednice. Preokrene li se rasprava o vrjednotama u političke obračune, koji vode kažnjavanju država članica, to može dovesti do dezintegracije Europske Unije“, kazao je predsjednik Hrvatske paneuropske unije i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić na paneuropskoj konferenciji koja se održava u Strasbourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o europskim vrijednostima Barišić je kazao kako je nužno jačati europske vrijednosti i ono što Europu duhovno povezuje. „Ne smije se pri tom zanemariti ona vrijednost pomoću koje su Europljani uspješnije od drugih dijelova svijeta nadvladali stoljetne vjerske sukobe i ratove – toleranciju. Smatram zato da bi iz pukoga obilježja društva ona trebala biti promaknuta u prvi red temeljnih vrjednota u ugovoru EU“, zaključio je Barišić.

I počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije i dopredsjednik Međunarodne paneuropske unije akademik Mislav Ježić govorio je o zajedničkim europskim vrijednostima. „Europa, a i Europska unija, zajednica je koja je utemeljena na zajedničkim vrijednostima. Među njima su najpoznatije ljudska prava, vladavina zakona i demokracija, koje Europa duguje svojemu grčkomu, rimskomu i kršćanskomu nasljeđu. Moglo bi se reći da je razvila i platonističke ideje istinita, dobra i lijepa u svojim znanostima, pravu i etici, te umjetnostima. Iako je politička i gospodarska zajednica, bez tih zajedničkih vrijednosti nema Europske unije“, kazao je, između ostaloga, Ježić.

Predsjednik Paneuropske unije Ukrajine: ‘U Ukrajini se brani cijela Europa’

Posebno dojmljiv govor na ovom skupu održao je predsjednik Paneuropske unije Ukrajine i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije dr. Ihor Zhaloba koji je od početka agresije na Ukrajinu na ratištu. „U Ukrajini se brani cijela Europa i njezine vrijednosti. Zato mi je drago što sam i danas ovdje s vama i zahvaljujem na podršci koju nam pružate. Nije mi lako danas govoriti kada znate što se događa u mojoj domovini gdje ginu ljudi i gdje se ruše gradovi. Iz moje postrojbe poginula su dva mlada čovjeka“, poručio je Zhaloba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji “Nezavisna, suverena, ujedinjenja i snažna Europa” koju je organizirala Francuska paneuropska unija i na kojoj sudjeluju predstavnici paneuropskih organizacija iz deset europskih zemalja, između ostalih govorili su i: predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Njemačke paneuropske unije i dugogodišnji zastupnik u Europskom parlamentu Bernd Posselt, predsjednik Francuske paneuropske unije Éric Campion, predsjednica Crnogorske paneuropske unije prof. dr. Gordana Đurović, predsjednik Paneuropske unije Rumunjske Alexandru Nazare i mnogi drugi.

Video porukama obratili su se potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i zastupnici u Europskom parlamentu Lukas Mandl, Siegfried Muresan i Željana Zovko.

U hrvatskom izaslanstvu na konferenciji su i glavni tajnik Hrvatske paneuropske unije i zamjenik glavnog tajnika Međunarodne paneuropske unije Vanja Gavran i predsjednik Mladeži Hrvatske paneuropske unije dr. sc. Pavao Nujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.