Boris Vujčić tvrdi: Svi bi trebali profitirati uvođenjem eura

Foto: snimka zaslona/HRT

O brojnim aspektima uvođenja eura za HRT je govorio guverner HNB-a Boris Vujčić.

Na pitanje hoće li se povećati cijene zbog uvođenja eura kazao je: “Ono što treba učiniti da ne bi porasle cijene kod prelaska na euro je nešto što smo naučili iz iskustva drugih zemalja. Mi možemo vidjeti u kojima su zemljama efekti bili manji. Općenito, šok inflacije u zemljama koje su uvele euro nije bio velik.”

što je sa zemljama koje nisu uvele euro, poput Danske, Švedske, Mađarske ili Češke?

“Te zemlje imaju puno manji stupanj eurizacije od Hrvatske. Kod nas je 70 posto štednje u eurima i kod nas je 150 posto BDP-a dug koji je vezan na euro. Znači da za nas uvođenje eura ima puno veće prednosti nego za te zemlje. Uz to, u nekima od tih zemalja to je i politički problem, odnosno mišljenja javnosti su takva da političari ne idu u tom smjeru.”

Vujčić je rekao i da će svima koji štede u kunama ili imaju kredite u kunama sva primanja i obveze biti konvertirani u euro po fiksnom tečaju.

Jedno od pitanja bilo je i hoće li nam ministar financija euro područja iz Bruxsellesa određivati poreze pa ćemo, ako uvedemo euro, imati porez na dohodak, dobit i nekretnine kao na primjer Francuska.

“Zajednički ministar financija EU je jedna ideja, ali u ovom trenutku ja mislim da je puno vjerojatnije da će Hrvatska ući u eurozonu, nego eurozona dobiti ministra financija.”

Na pitanje tko bi trebao profitirati rekao je: “Svi bi trebali profitirati. Građani i poduzeća i država. Prvenstveno zbog pada kamatnih stopa, smanjene cijene kapitala i puno manjih transakcijskih troškova. To će Hrvatsku učiniti konkurentnijom, a posebno jer nam u turizmu 70 posto prihoda dolazi iz eurozone”, kazao je guverner HNB-a.

“Financijska stabilnost Hrvatske je neupitna bez obzira na to što će se dogoditi s Agrokorom”, kazao je guverner komentirajući situaciju u tom koncernu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT