Branitelji ministrici Obuljen: “Daljnjim postupanjem s HAVC-om izbjegnite mogućnost manipulacije i tražite povrat milijuna”

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata te njihova predsjednica, inače dragovoljka Domovinskoga rata Zorica Gregurić, uputili su ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek zahtjev za razrješenje AV Vijeća Hrvatskog audiovizualnog centra te poduzimanje drugih zakonskih postupaka u vezi s revizijskim izvješćem o nezakonitostima unutar HAVC-a te ostavci koju je danas dao njegov dosadašnji ravnatelj Hrvoje Hribar.

U zahtjevu piše:

„Poštovana gospođo Obuljen Koržinek, radujemo se što ste napokon, nakon najnegativnijeg nalaza Državne revizije u povijesti Hrvatske, podržali smjenu ravnatelja HAVC-a. Hrvoje Hribar je očito mogao varati neke ljude neko vrijeme, ali nije mogao varati sve ljude cijelo ovo vrijeme. Molimo Vas, da u daljnjem postupanju sa kriminalnom hobotnicom u HAVC-u izbjegnete bilo kakvu mogućnost manipulacije i metodu naknadne pameti.

Ukoliko, nakon svega, bilo tko pokuša proceduralnim smicalicama „kupovati vrijeme“ za Hribarovu kriminalnu organizaciju, mi ćemo odmah podnijeti nove kaznene prijave, te organizirati javne akcije koje će svima jasno pokazati koliko nas koji se ugrožavanju temelja Hrvatske suprotstavljamo, ima. Ako to pljačkaško društvo, nakon svega, ne razumije kako mora otići, neće biti druge nego da ih netko iznese, kao namještaj. Hribar laže i kada tvrdi kako do sada nitko nije utvrdio to što je sada utvrdio Državni ured za reviziju:

Svi nalazi državnih tijela do sada, baš svi su negativni, uključivo :

1. Upravni nadzor Ministarstva kulture iz 2016. godine

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

2. Proračunski nadzor ministarstva iz 2013. godine koje je provelo u vremenskom razdoblju od 25.02. do 05.03.2013.g. (HAVC je ostvario manjak prihoda u iznosu od 10.230.402,29 kuna, nenamjenski utrošio daljnjih 141.227,06 kuna, te postupio protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi za usluge u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži za koje je potrošio 123.344,39 kuna, kao i za sustav za upravljanje bazom podataka koji je platio 389.060,28 kuna!) O navedenom je sastavljen Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru u HAVC-u od 21.06.2013.godine.

Naime, zadnji nalaz Državnog ureda za revizije koji potvrđuje sve o čemu smo Vam pisali, predstavlja samo mali dio kriminalnih radnji dosadašnjeg ravnatelja Hribara.

Posebno naglašavamo upravo nevjerojatnu činjenicu kako je Hrvoje Hribar, nezakonito i zlouporabom svog položaja donosio financijske odluke u iznosima iznad 50.000 kuna, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kuna bez suglasnosti Ministarstva kulture, te da Upravni odbor Centra nije odlučivao o Financijskom planu i godišnjem obračunu za tu godinu, što nije u skladu s odredbama Zakona i Statuta. Tvrdimo kako je tako postupao u svim godinama svog mandata, a ne samo u 2015.g. za koju je Državni ured za reviziju sačinio nalaz. Znate li kako to znači da je većina odluka na javnim pozivima HAVC-a nezakonita, da svi oni koji nisu dobili sredstva imaju se pravo žaliti, jer nalaz Državnog ureda za reviziju uz to navodi i nezakonitosti u bodovanju programa prijavljenih na tim javnim pozivima? Ako niste znali, u tijeku je više istraga, uključivo i one vezane uz druge milijunske Hribarove zlouporabe.

Ovim javnim pismom od Vas zahtijevamo da ODMAH postupite sukladno Zakonu o AV djelatnosti , čl. 20. te Vašoj osobnoj odgovornosti kao ministrice razriješite AV Vijeće HAVC-a. Naime, AV Vijeće djeluje nelegalno od 2012. godine.

Predsjednici AV Vijeća Veri Robić Škarica mandat je istekao još 2012.godine!

Ovaj podatak možete sasvim jednostavno provjeriti, jednako kao i to kako je ravnatelj Hribar pokušao nekako naknadno oktroirati gospođu Škaricu, bez da je izabrana.

Ravnatelj Hribar je svjesno i namjerno lažno predstavljao gđu. Škaricu kao Predsjednicu AV Vijeća HAVC-a da bi zajedno sa njom i članom UO HAVC-a Hrvojem Turkovićem, udruzi Hrvatski filmski savez kojoj su na čelu, pazite sad, ti isti Vera Robić Škarica i Hrvoje Turković godišnje dodjeljivao više milijuna kuna, u zadnjih 5 godina, preko 10 milijuna kuna.

Sve to je izričito zabranjeno čl. 21. Zakona o AV djelatnosti, a Vi ste zbog svega navedenog obavezni, sukladno čl. 20 zakona o AV djelatnosti, odmah razriješiti navedeno tijelo, jer je Ministarstvo kulture na čijem ste Vi čelu, dužno obavljati nadzor nad zakonitošću rada i općim aktima Centra!

Također, obavezni ste, u zaštiti interesa RH, zatražiti povrat protuzakonito isplaćenih milijuna. To je ravnatelj propustio učiniti i za bivšu članicu UO Dariju Gudan Kulenović, čija je tvrtka DIM studio, protuzakonito dobila na javnom pozivu 6.5 milijuna kuna. Taj novac mora biti vraćen.

Vjerujemo kako Vam je taj slučaj poznat, jer ste u Upravni odbor ušli nakon što je gospođa Gudan podnijela ostavku, a nakon što je taj skandal izašao u javnost.

S pravom očekujemo da AV vijeće HAVC-a razriješite odmah kako ne bi svi zajedno bili primorani na akcije koje ne želimo.

U očekivanju Vašeg hitnog djelovanja!”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr