Branitelji o aferi HAVC: Novi protuzakonit i koruptivan odljev novca hrvatskih građana – što čeka DORH?

Foto: Narod.hr

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata izvijestili su kako je u HAVC-u došlo do novog protuzakonitog i koruptivnog odljeva novca hrvatskih građana, i to na predmetu za koji su prije dvije godine upozorili nadležne, snimanju animiranog filma “Chriss the Swiss”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zorica Gregurić o HAVC-u: Dok se čelni ljudi u DORH-u ne smijene, pužećim korakom će se riješavati krucijalne stvari

Radi se o animiranom filmu za koje su Državnom odvjetništvu podnijeli prijavu zbog učinjena dva kaznena djela; kazneno djelo Zlouporabe položaja i ovlasti opisanom u čl. 291 st. 1 i 2 KZ i kazneno djelo Povreda ugleda Republike Hrvatske opisanom u čl. 349 KZ. jer su Hrvoje Hribar i njegova klika novcem hrvatskih građana financirali animirani film koji u svom ponuđenom i odobrenom sinopsisu tvrdi između ostalog, kako je u Hrvatskoj bio građanski rat, te da su hrvatski vojnici bili “desničarski plaćenici financirani od krijumčarenja droge i oružja te udruge Opus Dei”, gdje su hrvatski vojnici prikazani kao “psi rata” te slične uvrede, čime su izvrgnuli ruglu, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, povrijedili izvorišne osnove Ustava RH i Deklaraciju o Domovinskom ratu, omogućivši Siniši Jurčiću, vlasniku “Nukleus filma” nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 760.000,00 kn, a za koji iznos su oštetili državni proračun RH.

> Koordinacija udruga hrvatskih branitelja: Tko sprječava procesuiranje kriminala u HAVC-u?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijava navedenog sadržaja već dugo stoji u državnom odvjetništvu. Iz intervjua gospodina Rafaelića u dnevnom tisku, iz Udruge su doznali da je on na glasovanju bio protiv sufinanciranja tog uradka, no da kao legalist mora poštivati isplatu ne samo odobrenih 760.000,00 kuna već i 1.100.000,00 kuna tobožnjih 20 posto od učinjenih troškova u RH.

> Podsjetimo se filma koji je ocrnio Hrvatsku uz pomoć HAVC-ovih sredstava, točnije kojeg su financirali porezni obveznici

“Film nedavno nije u nas prošao kolaudaciju jer je ustanovljeno da u završnoj verziji filma postoje velika odstupanja od originalnog scenarija. Bivši ravnatelj prošle godine kao i ja ove, tražili smo od producenta brojne izmjene kako bi film bio pravno i činjenično utemeljen. Produkciji je ponuđen i povjesničar mentor (Hrvoje Klasić prošle godine; Ante Nazor ove) – no sve je to odbijeno. U njemu je bilo puno stvari zbog kojih mislim da ga uopće nije trebalo odobriti, ali to je bilo mišljenje savjetnice za manjinske koprodukcije koja danas više nije u HAVC-u, pa o njezinim motivima ne mogu govoriti”, rekao je Rafaelić, sadašnji Ravnatelj HAVC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Kolika je sredstva ove godine od HAVC-a dobio Motovunski filmski festival Igora Mirkovića?

“Tvrtka “Nukleus film” je notorna po činjenici da su “hrvatski” koproducenti i dokumentarnog filma “15 minuta – masakar u Dvoru” za koji su dobili 250.000 kuna, a gdje su hrvatski vojnici lažno optuženi za masakar nad bolesnim starcima u trenutku kada se u Dvoru nisu ni nalazili, te koproducenti dokumentarnog filma “Okupirano kino” gdje prikazuju za novih 140.000 kuna odgovor na važno pitanje hrvatske kulture – “zašto je danas beogradsko kino “Zvezda” prazno?”, kako je to u svojim brošurama Hribarova klika prikazivala, izrugujući se narodu koji im je omogućio da bez nadzora troši novac i pri tome ga i ismijava”, piše u dopisu.

> Tri braniteljske udruge zatražile smjenu vodstva HAVC-a zbog korupcije i ideološke propagande protiv Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo priopćenja u cijelosti:

Dopis državnim dužnosnicima

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja
i stradalnika Domovinskog rata

Zagreb, 5.siječnja 2018. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedniku Hrvatskog sabora – gospodinu GORDANU JANDROKOVIĆU
Predsjednici RH – gospođi KOLINDI GRABAR KITAROVIĆ
Predsjedniku Vlade RH – gospodinu ANDREJU PLENKOVIĆU
Ministru unutarnjih poslova – gospodinu VLADIMIRU BOŽINOVIĆU
Ministru pravosuđa – gospodinu DRAŽENU BOŠNJAKOVIĆU
Ministrici kulture – gospođi NINI OBULJEN – KORŽINEK
Saborskom odboru za ratne veterane
Saborskom odboru za pravosuđe
Saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost
Ravnatelju SOA – gospodinu DANIELU MARKIĆU
Upravnom odboru HAVC-a
Hrvatskoj javnosti putem medija

Poštovani,
Želimo Vas izvijestiti kako je u HAVC-u došlo do novog protuzakonitog i koruptivnog odljeva novca hrvatskih građana, i to na predmetu za koji smo prije dvije godine upozorili nadležne, snimanju animiranog filma „Chriss the Swiss“! Radi se o animiranom filmu za koje smo našem neučinkovitom Državnom odvjetništvu podnijeli prijavu zbog učina dva kaznena djela, i to kaznenog djela Zlouporabe položaja i ovlasti opisanom u čl. 291 st. 1 i 2 KZ i kaznenog djela Povreda ugleda Republike Hrvatske opisanom u čl. 349 KZ,

jer su Hrvoje Hribar i njegova klika novcem hrvatskih građana financirali animirani film koji u svom ponuđenom i odobrenom sinopsisu tvrdi između ostalog kako je u Hrvatskoj bio građanski rat, kako su hrvatski vojnici bili „desničarski plaćenici financirani od krijumčarenja droge i oružja te udruge Opus Dei“(!), gdje su hrvatski vojnici prikazani kao „psi rata“ te slične uvrede, čime su izvrgnuli ruglu, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku te povrijedili izvorišne osnove Ustava RH i Deklaraciju o Domovinskom ratu, omogućivši Siniši Jurčiću, vlasniku „Nukleus filma“ nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 760.000,00 kn, a za koji iznos su oštetili državni proračun RH.

Prijava navedenog sadržaja već dugo stoji u državnom odvjetništvu, jasna u svojoj suštini svakome komu je stalo do Republike Hrvatske i njezinih zakona.

Iz intervjua gospodina Rafaelića u dnevnom tisku doznali smo kako je on na glasovanju bio protiv sufinanciranja tog uradka, no da kao legalist mora poštivati isplatu ne samo odobrenih 760.000,00 kuna već i 1.100.000,00 kuna tobožnjih 20 posto od učinjenih troškova u RH!?

„ Ipak, film nedavno nije u nas prošao kolaudaciju jer je ustanovljeno da u završnoj verziji filma postoje velika odstupanja od originalnog scenarija. Bivši ravnatelj prošle godine kao i ja ove, tražili smo od producenta brojne izmjene kako bi film bio pravno i činjenično utemeljen. Produkciji je ponuđen i povjesničar mentor (Hrvoje Klasić prošle godine; Ante Nazor ove) – no sve je to odbijeno. U njemu je bilo puno stvari zbog kojih mislim da ga uopće nije trebalo odobriti, ali to je bilo mišljenje savjetnice za manjinske koprodukcije koja danas više nije u HAVC-u, pa o njezinim motivima ne mogu govoriti“ – tako govori gospodin Rafaelić, sadašnji Ravnatelj HAVC-a, pri čemu, nepoznati neki vezani na dio djelatnika HAVC-a čak i prijete nekim drugim djelatnicima HAVC-a koji žele zakonito i profesionalno obavljati svoj posao, što potvrđuje kako do suštinske promjene u tom antihrvatskom korupcijskom centru nije ni došlo, odnosno kako se radi o kontinuitetu antihrvatskog djelovanja u istome. Tvrtka „Nukleus film“ je notorna već i po činjenici da su „hrvatski“ koproducenti i dokumentarnog filma „15 minuta – masakar u Dvoru“ za koji su dobili 250.000 kuna, a gdje su hrvatski vojnici lažno optuženi za masakar nad bolesnim starcima u trenutku kada se u Dvoru nisu ni nalazili, te koproducenti dokumentarnog filma „Okupirano kino“ gdje prikazuju za novih 140.000 kuna odgovor na prevažno pitanje hrvatske kulture – „zašto je danas beogradsko kino „Zvezda“ prazno?“, kako je to u svojim brošurama Hribarova klika prikazivala, izrugujući se narodu koji im je omogućio da bez nadzora troši novac i pri tome ga i ismijava.

Stoga svim nadležnim tijelima postavljamo sljedeća pitanja:

1. Gdje su završile kaznene prijave, nalazi Državne revizije, Ministarstva financija i Ministarstva kulture protiv Hrvoja Hribara i njegove koruptivne hobotnice?
2. Kako je moguće da se nakon pokretanja postupka vezano uz animirani film „Chriss the Swiss“ producentima odobri dodatnih 1.100.000,00 kuna iako čak ni kolaudaciju film nije prošao, te od zlog scenarija postao i gori uradak?
3. Kako se dozvoljava poniženje da film koji Republika Hrvatska ukupno financira sa gotovo dva milijuna kuna dobitnici tog novca, tvrtka „Nukleus“, ne želi primiti dobronamjerne i istinite savjete naših povjesničara?
4. Zašto se dozvoljava napad na poštene djelatnike HAVC-a koji nam se javljaju u zaštitu, jer institucije sustava ne rade svoj posao?
5. Tko će konačno utvrditi kako je izvedeno pranje novca, provjerom računa za prijavljenih 5 000 000 kuna, a za kojih su takovi producenti dobili 1.100.000 kuna od HAVC-a?
6. Do kada će biti dozvoljena pljačka hrvatskog novca uz besramno vrijeđanje svega onoga što je Hrvaticama i Hrvatima, kao i svim građanima Republike Hrvatske sveto?
7. Tko će odgovarati za svu štetu istini, ugledu i časti Republici Hrvatskoj koju će taj animirani protuhrvatski koruptivni pamflet nanijeti?

Zahtijevamo da se na ova pitanja odmah odgovori, da o njima svoj sud da i nadležno Ministarstvo kulture RH, Upravni odbor HAVC-a, te prekine nezakonito financiranje tvrtke „Nukleus film“, te istraži odgovornost onih koji su financirali animirani film „Chriss the Swiss“ i konačno prekine sa praksom financiranja hrvatskim novcem protuhrvatskih uradaka! Ova Koordinacija će podnijeti nove kaznene prijave i inzistirati na njihovoj brzoj i učinkovitoj obradi!

Poštovani državni dužnosnici, nadamo se da ste svjesni kako svako promptno nepoduzimanje svih brojnih mjera koje vam stoje na raspolaganju radi zaustavljanja organiziranog kriminala i korupcije unutar državnog institucijskog sustava predstavlja suučesništvo, koje znači i sve vrste osobne odgovornosti, uključujući i kaznenu odgovornost.

Za Koordinaciju udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata
Zorica Gregurić

Dopis Glavnom državnom odvjetniku g. Dinku Cvitanu

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja
i stradalnika Domovinskog rata

Zagreb, 5.siječnja 2018. godine

Državno odvjetništvo RH
Gajeva 30a
Ured Glavnog državnog odvjetnika
n/r g. Dinko Cvitan

Gospodine Glavni državni odvjetniče,

Prolazi već druga godina dana kako naša Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata podnosi brojne kaznene prijave potkrijepljene dokazima protiv odgovornih ljudi u donedavno centru antihrvatske ideje i prakse – Hrvatskom audiovizualnom centru. Sve te prijave do sada nisu dobile svoj državno-odvjetnički epilog, pa obzirom da prve prijave drugih institucija i hrabrih pojedinaca datiraju još od 2012.g. javno Vas pitamo – kako je moguće da do sada niste završili istrage?

Posljedice Vašeg (ne)djelovanja ovih dana poprimaju i tragične forme, tvrtka „Nukleus film“ dobiva novih 1.100.000,00 kuna hrvatskog državnog novca temeljem povrata navodnog utroška za animirani film „Chriss the Swiss“ u naravi protuhrvatskog pamfleta za koji smo Vas još prije dvije godine upozorili da su prilikom dodjele sredstava počinjena barem dva kaznena djela! Kako je moguće da niste do sada uvažili rezultate nalaza proračunskog nadzora Ministarstva financija iz 2013.g.? Kako je moguće da niste uvažili rezultate nalaza upravnog nadzora Ministarstva kulture iz 2016.g.? Kako je moguće da niste uvažili rezultate nalaza Državnog ureda za revizije iz ove godine? Jeste li svjesni kako se sve utvrđene nezakonitosti protežu ne samo u godinama za koje su utvrđene nalazima navedenih državnih tijela već da su identično kriminalni svih godina Hribarovog ravnanja HAVC-om? Stoga tražimo od Vas da nam javno odgovorite:

1. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavom Službe gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke iz 2012.g. protiv Hrvoja Hribara zbog zlouporabe položaja i ovlasti?
2. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavama iz 2012.g. predsjednika Upravnog Odbora HAVC-a gospodina Enesa Midžića i šefice Pravne službe HAVC-a gospođe Amalije Šeparović, najodgovornijih ljudi u HAVC-u protiv Hrvoja Hribara zbog mnogih nezakonitosti i nepravilnosti, gdje se prijavilo da Hrvoje Hribar između ostalog daje novac hrvatskih građana projektima koji se nisu ni javili na javni poziv HAVC-a?
3. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa proračunskim nadzorom Ministarstva financija u čijem je nalazu jasno naznačeno da je Hrvoje Hribar suprotno članku 36. Zakona o audiovizualnim djelatnostima, Hrvoje Hribar nije naplatio potraživanja od obveznika za financiranje audiovizualnih djelatnosti u iznosu od 42.216.405,88 kuna, ostvario je manjak prihoda u iznosu od 10.230.402,29 kuna, nenamjenski utrošio daljnjih 141.227,06 kuna, te postupio protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi za usluge u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži za koje je potrošio 123.344,39 kuna, kao i za sustav za upravljanje bazom podataka koji je platio 389.060,28 kuna?
4. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavom da članica UO HAVC-a Darija Kulenović Gudan – Na javnom pozivu HAVC-a za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u kategoriji poticanje proizvodnje audiovizualnih djela – 1. Rok 28.03.2014.godine, poduzeće „STUDIO DIM“ u 50 postotnom vlasništvu tadašnje članice UO HAVC-a Darije Kulenović Gudan dobija za naslov „Aleksi“ 2.900.000,00 kuna, te za naslov „Moj dida je vanzemaljac“ 3.500.000,00 kuna?
5. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavom da član UO Hrvoje Turković – Na javnom pozivu HAVC-a za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013 godini u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela 1. Rok odlučivanja, Snježana Tribuson, supruga člana UO HAVC-a Hrvoja Turkovića dobija 4.300.000,00 kuna za naslov „Sve najbolje“, dok na javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji poticanje proizvodnje audiovizualnih djela u 2015.g. – 2.rok – 27.11.2015.g. za naslov „Dok je trajao Rolan Garros“ dobija 350.000,00 kuna?
6. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavom da nelegalna predsjednica AV Vijeća Vera Robić Škarica i član UO Hrvoje Turković – Samo na javnom pozivu HAVC-a za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2016.g. na 67. Sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća održanoj 31.03.2016.g., ukupno 1.678.500,00 kuna je dodijeljeno udruzi Hrvatski filmski savez,čija je predsjednica Vera Robić Škarica istovremeno i nelegalna predsjednica AV Vijeća HAVC-a. Ukupnim izračunom protuzakonito dodijeljenih sredstava udruzi Hrvatski filmski savez iznos prelazi 12.000.000,00 kuna! Član UO HAVC-a Hrvoje Turković u vrijeme kad je više milijuna kuna na javnim pozivima HAVC-a dodijeljeno udruzi Hrvatski filmski savez, je do 2014. godine bio predsjednik te udruge?
7. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavom da Član AV Vijeća Zrinko Ogresta – Na javnom pozivu HAVC-a za poticanje proizvodnje audiovizualnih djela u 2014.g. – 1. Rok odlučivanja za naslov „S one strane“ dobija 3.700.000,00 kuna za svoj projekt?
8. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavom da Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar – Na javnom pozivu HAVC-a za razvoj projekata 2013.g. u kategoriji dugometražni igrani film – 1. Rok – 26.04.2013.g. Sara Hribar, kćerka Ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara dobija 100.000,00 kuna za naslov „Kamenski bluz“?
9. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavom da, Antonio Nuić, kao umjetnički savjetnik u Hrvatskom audiovizualnom centru, na poticaj Borisa T.Matića, vlasnika poduzeća „Propeler film“,a uz pomoć ravnatelja Hrvoja Hribara i Vere Robić Škarica, predložio je AV Vijeću pod predsjedanjem (nelegalnim) Vere Robić Škarice, financiranje dva projekta prijavljena na javni poziv HAVC-a kojima je producent „Propeler film“ Borisa T. Matića, i to dugometražni igrani film „Zagrebačke priče vol.3“ sa 1.600.000,00 kuna i kratkometražni igrani film „Zvir“ sa 430.000,00 kuna, što je ona prihvatila, nakon čega je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar potpisao ugovore sa redateljima i producentom „Propeler film“ u vlasništvu Borisa T.Matića, čime su svi prekršili čl. 21 stav 2 i 4 Zakona o audiovizualnim djelatnostima, jer je Antonio Nuić 2011.g. zajedno sa svojim producentom Borisom T. Matićem na javnom pozivu HAVC-a za projekt „Srce mesara“ dobio 4.100.000,00 kuna, snimanje istog filma je trajalo i za vrijeme dok je Antonio Nuić bio umjetnički savjetnik u HAVC-u, dakle pribavljena je protupravna imovinska korist u iznosu od 2.030.000,00 kuna producentu „Propeler filmu“, te su oštećena prava na jednakopravan i zakonit postupak javnog poziva svih drugih koji su se na isti javni poziv javili?
10. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavom da Dalibor Matanić, kao umjetnički savjetnik u Hrvatskom audiovizualnom centru, na poticaj Ankice Jurić Tilić, vlasnice poduzeća „KINORAMA“, a uz pomoć ravnatelja Hrvoja Hribara i Vere Robić Škarica, predložio je AV Vijeću pod predsjedanjem (nelegalnim) Vere Robić Škarice, financiranje tri projekta prijavljena na javni poziv HAVC-a kojima je producent „KINORAMA“ Ankice Jurić Tilić, i to dugometražni igrani film “ „Uzbuna na Zelenom Vrhu“ 3.200.000,00 kuna – producent „Kinorama“ – 2014.g., film „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ 3.200.000,00 kuna – producent „Kinorama“ – 2014.g.,film „Illyricvm“ 3.200.000,00 kuna – producent „Kinorama“ – 2015.g., što je ona prihvatila, nakon čega je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar potpisao ugovore sa redateljima i producentom „KINORAMOM“ u vlasništvu Ankice Jurić Tilić, čime su svi prekršili čl. 21 stav 2 i 4 Zakona o audiovizualnim djelatnostima, jer je Dalibor Matanić ranije kao redatelj na javnim pozivima HAVC-a zajedno sa istim producentom „KINORAMA“ dobio:
1. Za film „Majka asfalta“ 3.600.000,00 kuna – producent „Kinorama“ – 2008.g
2. Za razvoj projekta „Zvizdan“ 150.000,00 kuna – producent „Kinorama“- 2011.g,
3. Za film „Zvizdan“ 4.800.000,00 kuna – producent „Kinorama“ – 2012.g.
dakle pribavljena je protupravna imovinska korist u iznosu od 9.600.000,00 kuna producentu „KINORAMA“, te su oštećena prava na jednakopravan i zakonit postupak javnog poziva svih drugih koji su se na isti javni poziv javili?

11. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavom da je dana 23.09.2016.g., na 73. Sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, temeljem nezakonitog prijedloga Sanje Ravlić, umjetničke savjetnice za filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom, odobrenog na Umjetničkom vijeću dana 21.09.2016. godine na 52. Sjednici, predsjedavajuća Vera Robić Škarica, odlučila odobriti isplatu 140.000,00 kuna hrvatskom producentu „Nukleus filmu“ za dugometražni dokumentarni film „Okupirano kino“, redateljice Senke Domanović, glavnog producenta „This and that productions“ iz Srbije, nakon čega je isplatu potvrdio i Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a, kojom prilikom su svi prekršili članak 6 Pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu nacionalnog programa i promicanja audiovizualnog stvaralaštva, obzirom da „Nukleus film“ kao koproducent pamfleta „15 minuta – masakar u Dvoru“ nije smio sudjelovati na javnom pozivu, a Sanja Ravlić, jedna od potpisnica tog pamfleta na odjavnoj špici, kao aktivna sudionica u pribavljanju dokumentacije iz arhiva HTV-a za taj antihrvatski uradak i promociju pamfleta na sarajevskom filmskom festivalu, sukladno članku 21 Zakona o audiovizualnoj djelatnosti, nije mogla odlučivati o umjetničkoj vrijednosti novoprijavljenog uradka koproducenta „Nukleus filma“, čime su zajedno oštetili HAVC za 140.000,00 kuna kao i autore drugih odbijenih na javnom pozivu prijavljenih radova, a poduzeću „Nukleus film“ pribavili nepripadnu imovinsku korist u istom iznosu?
12. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavom branitelja Ivan Pandže Orkana zbog protupravnog financiranja antihrvatskog pamfleta „15 minuta – masakar u Dvoru?
13. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavom o financiranju filma „Chris the Swiss“ za sadržaj suprotan Deklaraciji o Domovinskom ratu i Ustavu RH ?
14. Što se dogodilo u Državnom odvjetništvu sa prijavom o upravnom nadzoru Ministarstva kulture iz 2016.g. gdje je između ostalog utvrđeno :
1. Nezakonito isplaćivanje plaće od 01.01. 2012.g. do 08.04.2016.g. voditeljici Odjela Media desk.
2. Nezakonit ugovor ravnatelja Hrvoja Hribara od 05.12.2014.g. gdje je sam u ugovor ugradio članak po kojem ima pravo na naknadu od 6 mjesečnih bruto plaća(!) prije prestanka radnog odnosa.
3. Neusklađenost Statuta, Pravilnika, sistematizacije, koeficijenata složenosti poslova sa pravnim propisima.
4. Nezakonita isplata stimulacija za vremensko razdoblje od 2011. do 2015.g koje su dobivane temeljem odluke ravnatelja Hribara, što je protivno odredbama Zakona o plaćama u javnim službama.
5. Nedonošenje Pravilnika o računovodstvenom i financijskom poslovanju jer je to zakonska obveza HAVC-a od osnivanja 2008.g.
6. Čitav niz nezakonitosti u dodijeli više desetaka milijuna kuna na javnim pozivima suprotno čl. 21. Zakona o audiovizualnim djelatnostima, u kojem su sudjelovali članovi Hrvatskog audiovizualnog vijeća Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Mima Simić i Teodor Celakoski, te članovi Upravnog odbora HAVC-a Hrvoje Turković, Darija Kulenović Gudan te predsjednica AV Vijeća Vera Robić Škarica, kao i ravnatelj Hrvoje Hribar. Radi se o javnim pozivima gdje je utvrđeno da su članovi UO HAVC-a, ravnatelj i članovi te predsjednica AV Vijeća sami sebi, svojim poduzećima, svojim supružnicima, svojoj djeci i svojim udrugama na javnim pozivima dijelili novac suprotno navedenom čl.21. Zakona o audiovizualnim djelatnostima.

Zašto se cijeli slučaj izgleda radi nedopustivo sporo i u lošoj koordinaciji sa policijom i drugim tijelima Ministarstva financija i Ministarstva kulture, u Vašem državnom odvjetništvu tek nakon izvršenog nadzora Državnog ureda za reviziju?

Zar niste ranije, još 2012. g. mogli uočiti da se radi o organiziranom kriminalu klijentelističkih skupina? Ukoliko pak smatrate, a iz Vašeg dosadašnjeg rada čak ni to ne isključujemo, kako se ne radi o izvršenju kaznenih djela u iznosima od više desetaka milijuna kuna novca iz hrvatskog državnog proračuna, onda javno objavite obrazloženje o odbačaju desetaka kaznenih prijava kojim će biti objašnjeno Vaše mišljenje i mišljenje državnog odvjetništva da se u gore opisanim slučajevima ne radi o kriminalnim aktivnostima!

Vaš nedopustivo spor i neučinkovit rad na ovim kaznenim prijavama koštao je do sada Republiku Hrvatsku ne samo više desetaka milijuna kuna, već joj je slobodnim djelovanjem Hribara i njegova antihrvatskog društva nanesena i ogromna nematerijalna šteta, kako u vidu blaćenja Domovinskog rata diljem svijeta financiranjem, izradom i promocijom antihrvatskih pamfleta , tako i u oštećivanju prava svih autora čiji projekti zbog ovakve sramotne Hribarove politike nisu imali nikakve mogućnosti za državno financiranje projekata na javnim pozivima HAVC-a.

Pozivamo Vas da konačno odradite posao Glavnog državnog odvjetnika za koji ste od hrvatskog naroda plaćeni!
Za Koordinaciju udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata
Zorica Gregurić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.