Koordinacija udruga hrvatskih branitelja: Tko sprječava procesuiranje kriminala u HAVC-u?

Foto: Koordinacija UHBSDR

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata održala je danas u Europskom domu konferenciju za medije na temu: Tko spriječava procesuiranje kriminala u HAVC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragovoljac Domovinskog rata i znanstvenik prof. dr.sc Josip Jurčević rekao je kako je Koordinacija nakon godinu dana uspjela u razrješenju Hrvoja Hribara, najodgovornije osobe u HAVC-u, međutim još uvijek se ne događa procesuiranje višegodišnjeg kriminala povezanog sa HAVC-om u koji je uključen filmski klan povezan sa Hribarom. Očigledno je da i nadalje imaju zaštitu od moćnih pojedinaca u pravosudnoj i političkoj strukturi. Stoga je Koordinacija uputila još jedan javni zahtjev DORH-u na čelu sa gospodinom Dinkom Cvitanom da njegova institucija napokon započne postupati sukladno hrvatskim zakonima te na taj način prekine korupcijski lanac povezan sa HAVC-om i tako zaštiti javni interes Republike Hrvatske.

Članovi Koordinacije očekuju kako će uskoro biti primljeni kod Glavnog državnog odvjetnika te će potom o rezultatu sastanka izvijestiti hrvatsku javnost.

Gospodin Zlatko Majić profesor filozofije, pripadnik 1. GBR Tigrovi u Domovinskom ratu, govoreći u ime Koordinacije udruga ratnih veterana Tigrovi iznova je naglasio kako skandalozni film “15 minuta –masakr u Dvoru“ nije prestao biti aktualan, jer je i nadalje dostupan cjelokupnoj svjetskoj javnosti putem interneta, a povremeno ga prikazuju i televizijske postaje diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Majić je naglasio kako je HAVC-ova igra s navodnim povratom novca koji je HAVC uložio u taj sramotni film, zapravo onemogućila bilo kakvu intervenciju hrvatskih institucija za zaustavljanjem daljnje distribucije i prikazivanja tog sramotnog filma. Posebnu zainteresiranost za taj film obrazložio je činjenicom kako su brojni pripadnici Tigrova i ostali branitelji na temelju optužbi iznesenih u filmu mjesecima bili izloženi sumnjičenjima i ispitivanjima od strane represivnih tijela Republike Hrvatske.

Predsjednica Udruge žene u Domovinskom ratu Bjelovarsko-bilogorske županije gospođa Dubravka Vukoja, dragovoljka, hrvatska braniteljica i ratna izvjestiteljica u Domovinskom ratu, upozorila je na nastavak prakse u HAVC-u nepodupiranjem filmova s domoljubnom tematikom te upornom orijentacijom prema srpsko-hrvatskoj koprodukciji.

U takvoj situaciji nije iznenađenje što osobe koje u velikim iznosima financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, nastavljaju s kriminalnim postupanjima prema hrvatskim državnim interesima, primjer tomu je i Deklaracija o navodnom zajedničkom jeziku Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragovoljka Domovinskog rata gospođa Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara informirala je javnost kako je Koordinacija podnijela dvije nove kaznene prijave te ukazala kako se u kriminalnom postupanju HAVC-a još uvijek nije puno toga promijenilo razriješenjem Hrvoja Hribara i starog Upravnog odbora HAVC-a.

Naime, zapanjujuće je kako se na čelu Audiovizualnog vijeća kao ključnog Tijela HAVC-a, i nadalje protupravno nalazi gospođa Vera Robić Škarica kojoj je mandat istekao davne 2012. godine. Šokantno je kako na tu činjenicu ostaje potpuno gluha ministrica kulture gospođa Nina Obuljen Koržinek, v.d. ravnatelja gospodin Danijel Rafaelić kao i novi Upravni odbor HAVC-a.

Jednako šokantan je i podatak kako se u HAVC-u i nadalje na mjestu financijskog savjetnika nalazi Hribarov „kompanjon“ Jožko Rutar kojeg je Hrvoje Hribar zaposlio 2016. godine u HAVC-u, iako je iz slovenskih medija opće poznato da je slovenska ministrica kulture razriješila Rutara zbog kriminalnih djelatnosti u slovenskoj državnoj filmskoj ustanovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinacija je odmah 2016. godine ovu kriminalnu aferu s Rutarovim zapošljavanjem u HAVC-u prijavila nadležnom inspektoratu i ministrici kulture gospođi Nini Obuljen Koržinek. Naravno nitko od njih nije ništa poduzeo. Stoga Koordinacija još jednom javno zahtijeva postupanje nadležnih državnih tijela i visokih državnih dužnosnika među kojima je ključna ministrica kulture.

Predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara Zorica Gregurić skrenula je pozornost i na skandal u kojeg je ministrica uvukla premijera Plenovića kada mu je upriličila sastanak sa skupinom „Puko nam je film“ među kojima je bila i nekolicina osoba koje su obuhvaćene kaznenim prijavama za organizirani kriminal u HAVC-u. Najstrašnije je što je tom prigodom premijer Plenković zajamčio, nadamo se nesvjesno, toj skupini nesmetani nastavak djelovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.