Brkić o izborima, migrantima, Plenkoviću: ‘HDZ je gubio jer je za protivnika umjesto ljevice naciljao desnicu’

Na slici Milijan Brkiæ. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ds

“Činjenica je da smo ostavili ljevicu na miru, a sukobljavali smo se s nama srodnijim desnim opcijama. Vratili smo aktualnog predsjednika i bivšeg premijera Zorana Milanovića na vlast. Vjerujem da naše članstvo i birači nisu ni naivni ni slijepi. Za HDZ je jedino realna i prirodna koalicija s desnim, ideološki srodnim strankama. Ne govorim o ekstremnim strankama, ni ljevice ni desnice, ali nikako sa SDP-om. Koalicija sa SDP-om ne bi bila dobra za Hrvatsku, niti za hrvatsko društvo.”, istaknuo je u intervjuu za Večernji list Milijan Brkić, kandidat za potpredsjednika HDZ-a iz redova Opcije za promjene.

O članstvu

“Činjenica je da HDZ u svojim evidencijama ima više od 210.000 članica i članova. Jedina su odstupanja od toga broja moguća zbog toga što se ažuriranje baze članstva provodi periodično, svakih nekoliko mjeseci. U razgovoru s članstvom na terenu mnogi dvoje u tu brojku i govore da ažuriranje nije odavno provedeno. Drugo je pitanje koliki je stvarni broj svakodnevno aktivnih članova, a ne moraju svi plaćati ni članarinu. HDZ je daleko najveća hrvatska stranka, a koliko je baš aktivnih članova, koliko je stvarno razočaranih u politiku sadašnjeg vodstva pokazat će kako broj onih koji će izići na izbore tako i broj glasova koje će dobiti kandidati. Moglo bi se dogoditi da neki dobiju znatno manje glasova od broja prikupljenih potpisa.”

O unutarstranačkim izborima

“Svi koji smo se okupili oko platforme Opcija za promjene zajedno smo kao tim sudjelovali u prikupljanju potpisa u pretkampanji, a tako nastavljamo i dalje. Rekao sam platforma, a to znači da mi zajedno kao pobjednički put tražimo nužan zaokret u vođenju HDZ-a, vraćanje dostojanstva svakome članu i njegovanje istinskih HDZ-ovih vrijednosti, a ne odmicanje od njih. Moram reći kako nije bilo lako skupiti potpise bez stranačke infrastrukture, potpuno volonterski. Bilo je tu i različitih pritisaka pa i opstrukcija, ali to je iza nas. Očekujem korektnu i poštenu utakmicu u kojoj će se poštovati fair-play i demokratska procedura. Početak prikupljanja potpisa nije bio u tom svjetlu. Uvjeren sam da će izbori biti regularni, a o tome će brigu voditi naši članovi. Svi će kandidati imati svoje promatrače na biračkim mjestima.”

O Plenkoviću

“U svim izborima pojačavaju se međusobne napetosti. Rekao bih da je njegovo ponašanje u skladu s njegovim dosadašnjim vođenjem stranke. Očekivao sam da će Plenković zahvaliti članstvu na proteklom mandatu i, sukladno svojim ambicijama, zatražiti povjerenje za novi mandat. Formiranje timova koje je inicirao umjesto prepuštanje članstvu da odlučuje o vodstvu stranke nikako nije bilo dobro.”

O gubitku izbora i unutarstranačkim izborima

“Već sam rekao da “dite treba vratiti materi”, HDZ treba vratiti članstvu, vratiti mu istinsku emociju i naboj. Nažalost, kada osjetite da velik dio članstva šuti, a k tome još ne glasa za svoju stranku, onda je to alarm za uzbunu. Našli smo se u situaciji da članstvo gubi vjeru, emocije i optimizam te onda traži rješenje pod okriljem drugih političkih opcija. Nismo proveli cjelovitu reformu javne uprave, imamo previše ministarstava, a Hrvatskoj ih ne treba više od dvanaest. Imamo previše općina koje su same sebi svrha i, generalno, državni je aparat na svim razinama prevelik teret gospodarstvu. Unutar našeg članstva, ali i glasača HDZ-a, stvorila se jasna percepcija da se politika HDZ-a okrenula prema lijevom političkom spektru te da je zapostavila naše tradicionalno desno biračko tijelo.

Bit postojanja svake stranke je pobjeda na izborima, a nakon što smo sami srušili svoju Vladu, naravno da mi je bilo stalo da HDZ pobijedi na izvanrednim izborima i da sam vodio računa isključivo o tome, ali nisam instalirao Andreja Plenkovića. Osobno nisam ništa napravio što je moglo HDZ-ovu pobjedu dovesti u pitanje. Isto ni danas neću napraviti ništa što bi moglo HDZ spriječiti da pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima, sve što radim je usmjereno prema našoj pobjedi. U više navrata ponovio sam da HDZ nikada više neće rušiti svoju Vladu, taj stav imam i danas! Smatram da i ova HDZ-ova Vlada treba odraditi mandat do kraja. Okupljanje kandidata na platformi Opcije za promjene ne znači rušenje Vlade. U tome moramo biti jasni. Što se tiče navodnog instaliranja Plenkovića 2016., moram ponoviti da to nije istina. On se 2016. jedini kandidirao za predsjednika HDZ-a i taj je izbor u tom trenutku bio očekivan, a i nakon izbora formirali smo većinu i našu Vladu. Isto tako, nakon četiri godine otkako je on na čelu HDZ-a i nakon što je HDZ izgubio dvoje izbore, očito je da nešto treba mijenjati. Činjenica je da je HDZ svojim politikama izazvao nezadovoljstvo ne samo članstva nego i naših pristalica. Moramo vratiti HDZ u jasne, Tuđmanove okvire narodnjačkih i demokršćanskih vrijednosti. Ako smo izgubili identitet i emocije, uzaludan nam je trud na svim izborima.”

O potencijalnim koalicijskim partnerima

“Činjenica je da smo ostavili ljevicu na miru, a sukobljavali smo se s nama srodnijim desnim opcijama. Vratili smo aktualnog predsjednika i bivšeg premijera Zorana Milanovića na vlast. Vjerujem da naše članstvo i birači nisu ni naivni ni slijepi. Za HDZ je jedino realna i prirodna koalicija s desnim, ideološki srodnim strankama. Ne govorim o ekstremnim strankama, ni ljevice ni desnice, ali nikako sa SDP-om. Koalicija sa SDP-om ne bi bila dobra za Hrvatsku, niti za hrvatsko društvo. To se pokazalo u još nekim europskim zemljama, u Njemačkoj. U tom slučaju rastu neke radikalne stranke i na desnici i na ljevici. Koalicijski potencijal HDZ-a se polako vraća, pojavljuju se neke nove političke opcije, neke će se možda i rekonstruirati, ali cilj HDZ-a ne smije biti koalicija pod svaku cijenu kreiranja vlasti nego koalicija s prirodnim i ideološki logičnim partnerima… Na određenim razinama postoje mogućnosti koaliranja s političkim opcijama koje nisu po ključu ideološki slične HDZ-u, ali onda i samo onda ako su programske smjernice gotovo identične. Na mnogim lokalnim razinama to je čak i poželjno zbog napretka te zajednice, s time da razlike u ostalome ne smiju biti od većeg značaja. Na nacionalnoj razini, u trenutku raskida s Mostom, uz određene uvjete bio sam za koaliciju jer da ona nije formirana, to bi bio treći put da u manje od 20 mjeseci idemo na izbore. To bi bilo pogubno za državu i gospodarstvo. Ali smatram da im nismo smjeli nakon toga programski, ideološki i kadrovski napraviti prevelike ustupke. HDZ je dva puta na izborima to skupo platio. Birači opraštaju puno, ali izdaju ne! Moramo raditi na izgubljenom vrijednosnom zajedništvu stranke i naše Katoličke crkve, odnosno funkcionirati kao dva krila, sakralno i sekularno krilo naroda i države.”

O predstojećim parlamentarnim izborima

“Smatram da bi za HDZ, ali i RH bilo katastrofalno da izgubi parlamentarne izbore. Budućnost Hrvatske ovisi o sposobnosti HDZ-a. I zato apeliram na naše stranačke prijatelje da 15. ožujka daju povjerenje Opciji za promjene koja je spremna vratiti HDZ na pravi kolosijek, ne zaboravljajući hrvatski identitet i temelje hrvatske državnosti. Ako se odmaknemo od naših vrijednosti, odmaknut će se narod od nas. Siguran sam da ćemo pobjednički ostati i opstati na političkoj sceni Hrvatske.”

O Beljaku

“Krešu Beljaka poznajem još iz srednje škole i uvijek smo bili u korektnim odnosima. Veže nas razdoblje uz školovanje. Svatko je poslije otišao svojim putem. Politički suparnik ne znači automatizmom neprijatelj. Nikicu Gabrića poznajem više od dva desetljeća i ne odričem se svojih prijatelja bez obzira na to kojoj političkoj opciji ili organizaciji pripadaju. I Andrija Štampar bio je mason, koji je ostvario veliki javno-zdravstveni pothvat koji nam koristi i sada, u doba koronavirusa. Nikada ne bi pristupio toj organizaciji, ali ne biram prijatelje i ne sudim ljude po političkoj opciji, seksualnoj orijentaciji ili članstvu u nekoj organizaciji, već po njihovim djelima i odnosu prema čovjeku. Osobno, držim se uputa Crkve.”

O migrantima

“Problemi se uvijek moraju rješavati na izvoru, a mi se sada, nažalost, bavimo posljedicama. Bojim se da Europska unija u zadnjih šest godina nije našla pravi recept za migrantsku krizu. Smatram da se ne radi samo o humanitarnim i ekonomskim migracijama, već i o planskoj promjeni strukture stanovništva dosad dominantno kršćanske Europe migracijom ljudi islamske vjeroispovijesti. Brojni dokazi za to već postoje, ali ih svi u EU očito ne prepoznaju. Moramo početi stvari i pojave nazivati pravim imenom, a ne zatvarati oči pred tim problemom, a to je opasna islamizacija kršćanske Europe epskih razmjera.”, rekao je Brkić za Večernji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list