Foto: snimka zaslona

U Tugarama kod Omiša nešto nakon ponoći buknuo je požar i proširio se na Srinjine prema Splitu. HAK je priopćio u 7 sati da je zbog požara zatvorena cesta Srinjine-Sitno Donje od crkve Sv. Nikole do mjesta Sitno Donje, piše HRT.

Gori borova šuma, nisko raslinje, makija i trava.

U gašenju požara u Srinjinama sudjeluju sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša s 32 vozila i 109 vatrogasaca. Iako je zatražena pomoć iz zraka, kanaderi još nisu mogli poletjeti zbog jakog vjetra koji već danima puše na tom području. Vatrogasci procjenjuju da će požar gasiti još cijeli dan.

I mještani su jutros kazali da je situacija sinoć bila vrlo teška. Dodaju da je nekoliko kuća zahvatio požar, ali nisu izgorjele. Plameni vatre bili su visoki i do 50 metara. Zbog bojazni da bi novi vjetar mogao razbuktati požar odlučili su dobro namočiti područje oko kuća.

Zbog vatre je isključen dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice.

Požar u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac, je pod nadzorom, ali nije ugašen. Spašene su kuće u nekoliko okolnih zaselaka kojima je jučer zaprijetila vatrena stihija. Vatrogascima sa splitskoga područja u pomoć su stigli kolege iz Dubrovnika.

Od sinoć i u Bogomolju na Hvaru gori gusta borova šuma. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva s otoka, a pomažu im i zračne snage.

Još je uvijek aktivan veliki požar koji je u nedjelju navečer buknuo kod Perkovića nedaleko izlaza s autoceste A1 kod Vrpolja. Na požarište su upućena dva air tractora i dva kanadera, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

Vatrena linija proteže se na jedan kilometar, a požar gase vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice, te dobrovoljna vatrogasna društva Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Bilice, Zablaće i Perković.

Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma, a zbog gašenja požara je od sinoć u 21 sat do jutros u 4 sata bio obustavljen promet vlakova na pruzi Šibenik-Perković.

Vatrogasci su dežurali cijelu noć, a njih 39 na terenu je od jutros, doznaje se u Centru 112.

MORH: Zračne snage od ranog jutra na požarištima u Dalmaciji

U gašenju požara na više požarišta u Dalmaciji od ponedjeljka ujutro angažirane su zračne snage Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako je na požarište na otoku Hvaru upućen jedan kanader, dok su na požarištu Perković u Šibensko-kninskoj županiji angažirana dva kanadera i dva airtractora.

Gori i u Zadarskoj županiji, pa je na požar u Ceranjima kod Benkovca upućen jedan kanader i jedan airtractor.

Poziv za angažiranje zračnih snaga stigao je i za požar na lokaciji Srinjine kod Splita, no zbog jačine vjetra i turbulentnih strujanja zračne snage još nisu u mogućnosti uključiti se u gašenje požara na ovom požarištu, navode u MORH-u.

Napominju kako su od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja, zračne snage sudjelovale u gašenju 88 požara (35 u Šibensko-kninskoj, 25 Splitsko-dalmatinskoj, 21 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

U dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile su oko 700 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 22.000 tona vode te prevezena 173 zemaljska vatrogasca te 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Izvor: narod.hr/hrt/hina